Hoppa till huvudinnehållet

Så många av lärarna i Säffle är behöriga

Publicerad:
Tegnérskolan är den skola i Säffle som har lägst behörighet bland lärarna.
Tegnérskolan är den skola i Säffle som har lägst behörighet bland lärarna. Foto: Nathalie Forsström

Hur hög är behörigheten bland lärarna i Säffle kommun? Enligt en kartläggning som Skolverket har gjort ligger den på 71 procent vilket är nära riksgenomsnittet. Bäst bland Säffles skolor är Höglundaskolan där 77,4 av lärarna har behörighet.

I oktober 2022 hade motsvarande 71 procent av lärarna i grundskolan i Säffle kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det visar statistiken som Skolverket redovisat och som Sveriges Lärare analyserat för samtliga kommuner och län.

– Den stora bristen på behöriga lärare är oerhört allvarlig. Lärarbristen får förödande konsekvenser för kvaliteten på svensk skola och drabbar såväl de befintliga lärarna som eleverna, säger Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand.

171 lärare i Säffle

Av de sammanlagt 138 heltidstjänsterna i grundskolan i Säffle kommun (motsvarande 171 lärare) var det 98 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

En jämförelse med övriga värmländska kommuner placerar Säffle i mitten. Storfors ligger bäst till med nästan 82 procent behörighet i lärarkåren vilket är snäppet bättre än Hammarö. Sämst till ligger Filipstad.

Den skola i Säffle som har högst behörighet bland lärarna är Höglundaskolan med 77,4 procent vilket dock är en minst med en procentenhet sedan året innan. Tingvallaskolan ligger på 76,3 procent och Tveta friskola på 74 procent. Lägst på listan i Säffle ligger Tegnérskolan där 64,2 procent av lärarna har behörighet vilket är en minskning med nästan tre procentenheter jämfört med året innan.

Nära genomsnittet

Jämfört med andra kommuner i landet är lärarbehörigheten i Säffle nära genomsnittet. Kommunen är rankad som nummer 122 bland landets 290 kommuner. Vadstena har landets högsta lärarbehörighet (93 procent) och Ragunda den lägsta (40 procent).

Andelen behöriga lärare i Säffle är ungefär densamma som under förra läsåret. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 70,8 procent, vilket är något lägre än året innan.

– Läraryrket måste bli mer attraktivt och det sker genom rejäla satsningar på lön och arbetsmiljö. För att fler ska vilja bli lärare och stanna i yrket måste lärarnas höga arbetsbelastning tas på allvar. Svenska skolor skriker efter lärare, det finns ingen tid att förlora, säger Johanna Jaara Åstrand.

Stor ökning av sökande till två program – fortsatt svagt intresse för teoretiska programFortsatt sparbeting på skolan – ska spara tio miljoner nästa årFem lärartjänster kan tas bort från Höglundaskolan – stor oro bland personalen

Artikeltaggar

HöglundaskolanJohanna Jaara ÅstrandLärareSäffleSäffle kommunSkola och utbildningSkolorSkolverketSveriges LärareTegnérskolanTingvallaskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.