Hoppa till huvudinnehållet

Gustav från Säffle seglar Youth Sailing Champions League

Publicerad:
Gustav i SSÅV:s Allsvenskan lag vid deltävlingen i Åmål 2022.
Gustav i SSÅV:s Allsvenskan lag vid deltävlingen i Åmål 2022. Foto: Svenska Seglarförbundet

Gustav Skålén som normalt seglar E-jolle och ingår i Segelsällskapet Åmålsvikens Allsvenskan lag kommer under påskhelgen att vara utlånad till Hjuviks Båtklubb för att delta i deras ungdomslag som skall segla Youth Sailing Champions League i Vilamoura Portugal.

Gustav Skålén, 15 år, från Säffle satsar helhjärtat på segling sedan ett par år tillbaka. De två senaste åren har han varit en fast medlem i SSÅV:s lag i Allsvenskan segling och parallellt med det satsar han sedan ett år även på E-jolle klassen, en enmansjolle som är en stor klass i hela Europa.

– I Allsvenskan, som seglas i J70 båtar, är vi en besättning som jobbar tillsammans och min roll är normalt att sköta gennakern som är ett undanvinds segel samt sköta hissning och nedtagning vid rundningar, berättar Gustav och fortsätter:

– När jag seglar E-jollen så är jag ensam så då får jag sköta allt och ta alla beslut själv.

Vart har du tränat inför detta?

– Träning inför Allsvenskan sker i Åmål men E-jolle tränar jag mest i Hjuvik utanför Göteborg. Där finns några av de bästa E-jolle seglarna i Sverige och där kan vi börja träna mycket tidigare på våren, fortsätter Gustav som varit i gång med seglingsträningen sedan 4 veckor.

Gustav tränar i sin E-jolle.
Gustav tränar i sin E-jolle. Foto: privat

Kunde inte få ihop lag

Det är på träningarna i Hjuvik som han kommit i kontakt med de andra killarna som nu skall segla Youth Champions League som seglas i J70 båtar med 5 personers besättning precis som Allsvenskan.

– Vi är tyvärr inte tillräckligt många ungdomar som är aktiva i Åmål så vi kunde inte få ihop ett eget lag, berättar Gustav vidare och tillägger:

– Men när Hjuvik frågade mig så tvekade jag aldrig att tacka ja. Jag var ju med och vann Allsvenskan Segling förra året så jag gissar att de vill ha mig med för att jag har seglat mycket J70 och att det gått ganska bra.

Många korta heat under fyra dagar

Youth Sailing Champions League har i princip samma upplägg som Allsvenskan. Det seglas i många korta heat under 4 dagar med tillhandahållna J70 båtar. Besättningen ska bestå av 4 eller 5 personer som alla måste vara 23 år eller yngre. Tävlingen avgörs 6-9 april

Vad hoppas du på under tävlingen?

– Det är svårt att sätta upp någon tydlig målsättning då vi är en helt ny konstellation. Vi har tränat ihop två gånger innan vi åker men jag hoppas att det ska gå bra och att vi ska ha kul och givetvis vore det kul att gå till final.

Tomas Skålén

Artikeltaggar

ÅmålBåtarHjuvikSeglingSSÅV

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.