Hoppa till huvudinnehållet

Betraktelse: Välj!

Publicerad:
Nu gläds vi åt vårens ankomst.
Nu gläds vi åt vårens ankomst. Foto: Terje Pedersen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Välj! Fast en del saker kan man inte välja eller påverka. Dag – natt; det kommer som det kommer. Sommar – vinter; växlar som det alltid gjort.

Regn - solsken; kan man inte påverka (och väl är väl det, blev det inte krig annars så blev det väl då!) Man kan bara hoppas på fint väder till utflykten/trädgårdsfesten/semestern.

Krif - fred; ja, skänka till behövande kan man ju göra, men det verkar så futtigt. Inte bryr sig de höga krigsherrarna om vad jag tycker, man har ingen påverkan alls.

Svart - vitt; ja, om man själv får hålla i penseln.

Ont - gott; nu kommer vi till det man aktivt kan välja. Man kan välja att ställa sig i det godas tjänst, men det är inte så enkelt att man blir en genomgod människa bara för det.

Man behöver hjälp, annars blir det som att lyfta sig själv i håret. Paulus och jag, vi vet. ”Jag kan inte fatta att jag handlar som jag gör; det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag” skriver han i sitt brev till romarna, kap 7.

Nästan 2000 år gamla ord, men ack så aktuella. Men han ger svaret också ; var finns det hjälp att få? Jo,” Gud vare tack, genom Jesus Kristus, vår Herre”.

Här finns en utväg, här finns det hopp och glädje och framtidstro, hos honom som utmanade och besegrade döden.

Nu i påsktider syns det så tydligt, livet och ljuset och våren kommer, och det är klart att man gläds över snödroppar och krokusar och vitsippor, men mest av allt är man glad och tacksam att året om få förnimma den innerliga ömheten och förståelsen som finns hos Herren Jesus, livets segerherre.

Karin Johansson

Equmeniakyrkan Värmlandsnäs

Artikeltaggar

Krönikor