Hoppa till huvudinnehållet

Nu är blåbärsodlingen till salu

Publicerad:
Peter Kjellberg har älskat sin blåbärsodling Gillberga bär, men allt har sin tid och nu hoppas han att någon annan vill ta över. Arkivbild.
Peter Kjellberg har älskat sin blåbärsodling Gillberga bär, men allt har sin tid och nu hoppas han att någon annan vill ta över. Arkivbild. Foto: Carolina Schützer

Hur låter det att bli professionell ”blåbärsbonde”? Nu finns den möjligheten i Säffle. Peter Kjellberg säljer företaget Gillberga bär och hoppas att någon vill ta över.

– Benen orkar helt enkelt inte längre, säger han.

Peter Kjellberg har haft sin blåbärsodling med självplock i ett 20-tal år, och den kan med rätta kallas för ett livsverk.

– Det har varit fantastiskt, helt fantastiskt. Ett av de bästa beslut i mitt liv, säger han om åren med Gillberga bär.

Populärt ställe

Varje sommar är det flera tusen kunder som plockar blåbär från de cirka 3000(!) buskarna i odlingen. De odlade blåbären är av andra sorter än de som växer vilt i svenska skogar; de är större, fastare och färgar inte av sig på samma sätt. Men näringsvärdet är ungefär detsamma, liksom den goda, söta smaken förstås. Även om blåbär - precis som alla andra frukter och bär - skiljer sig en del olika sorter emellan. Hos Peter finns fyra olika sorters blåbär att plocka.

”Orkar inte längre”

Men snart får som sagt någon annan sköta odlingen. Peter har bestämt sig för att sluta. Gården ligger ute för försäljning hos Svenska gårdar.

– Benen orkar helt enkelt inte längre, och det är ganska mycket jobb med odlingen.

Planen är att flytta till barnen och barnbarnen i Göteborg och leva ett vanligt pensionärsliv framöver. Med odling i någon form, om så bara för eget bruk, hoppas Peter på att kunna fortsätta med - det är trots allt en passion.

– Det här blir sista sommaren med odlingen för mig. Men det beror lite på. Vill någon köpare ta över direkt är det också möjligt.

De odlade blåbären är större och tåligare än de vilda.
De odlade blåbären är större och tåligare än de vilda. Foto: Carolina Schützer

Unik chans

Peter hoppas ju nämligen på att köparen av gården och fastigheten också är intresserad av att driva odlingen och företaget vidare, även om det inte är säkert för närvarande.

– Vi är inte så många som har självplocksodling av blåbär; bara fem, sex stycken i hela landet. Det är ju ett populärt ställe så skulle någon vara intresserad av att testa på det har man chansen.

Har det varit något intresse så här långt?

– Ja, det får jag väl säga att det har varit. Mäklaren verkar vara riktigt nöjd.

Hur mycket blåbär konsumerar du själv?

– Mycket! Jag äter det till frukost varje dag, hela året. Till frukost är det en tallrik fil med müsli och blåbär som gäller, och en kopp te. Då står man sig ända till lunch!

Artikeltaggar

GillbergaGöteborgNäringslivNyheterOdlingSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.