Hoppa till huvudinnehållet

Träskulptören berättar om sitt arbete

Publicerad:
Träskulptören Lotta Boholm Wall i arbete i sin atelje i Wiksfors Bruk .
Träskulptören Lotta Boholm Wall i arbete i sin atelje i Wiksfors Bruk .

Biblioteket i Säffle fortsätter att bjuda in spännande gäster som berättar om sina upplevelser. På onsdag är det träskulptören Lotta Boholm Wall som kommer på besök.

Träskulptören Lotta Boholm Wall från Långserud var i somras på en studieresa till British Columbia i Kanada. Där fick hon ta del av den rika träsnidarkulturen och arbeta tillsammans med mästarbildhuggare från ursprungsbefolkningen. Nu kommer hon till biblioteket för att berätta och visa bilder.

För ursprungsbefolkningen i British Columbia i Kanada är totempålar och andra träsniderier en viktig kulturyttring. I flera hundra år har dessa föremål tillverkats. Ofta som monument för historiska händelser, viktiga förfäder eller förhoppningar om framtiden - och de är fulla av symbolik.

Under koloniseringen var det länge förbjudet att utöva sin kultur som ursprungsbefolkning, och många av dessa konstföremål stals och konfiskerades. Nu håller kulturen dock på att återta sin ställning och det finns idag fantastiskt begåvade och kunniga träskulptörer som för traditionen vidare.

I Långserud har träskulptören Lotta Boholm Wall verkstad och skulpturpark. Hon har jobbat med träsnideri länge och många av hennes uppdrag är beställningar från företag och privatpersoner. Inte sällan är det just totempålar hon gör.

Mästerbildhuggare

För att fördjupa sin kunskap åkte hon sommaren 2022 på studieresa till British Columbia i Kanada. Där fick hon knyta kontakter och arbeta tillsammans med mästerbildhuggare från ursprungsbefolkningen. ”Det var en fantastisk erfarenhet och höjdpunkten på resan var att få spendera en hel vecka hos mästerbildhuggaren Jaalen Edenshaw och hans team på Haida Gwaii” säger Lotta.

Under vintern har Lotta haft kurser i träsnideri i Studieförbundet Vuxenskolans regi, och i samband med detta arrangeras även en föreläsning på biblioteket. Lotta berättar om sin studieresa till Kanada, men också om sitt eget konstnärliga arbete.

Evenemanget är kostnadsfritt och biljetter hämtas på biblioteket. Det hela arrangeras i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Artikeltaggar

Biblioteket i SäffleKonstKurserLotta Boholm WallNöje/KulturSkola och utbildningStudieförbundet VuxenskolanTraditioner

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.