Hoppa till huvudinnehållet

Berättar om Säffles sjukhus-historia

Publicerad:
Säffle sjukhus i sin glans dagar, med den gamla delen, från 1940, tillhöger och den nya, från 1967, till vänster.
Säffle sjukhus i sin glans dagar, med den gamla delen, från 1940, tillhöger och den nya, från 1967, till vänster.

Stig Andersson, före detta läkare på Säffle sjukhus, berättar med ord och bild om sjukhusets historia i Silvénska villan på torsdag kväll.

På sjukhusets tid hade många unga läkare sin utbildningstjänst AT i Säffle. Långvårdsöverläkaren Lennart Månsson fotograferade alla AT-läkarna och Hembygdsföreningen har nu fått låna dessa bilder.

Sjukhuset i Säffle var eftersökt för AT-tjänstgöring eftersom det var relativt litet och man kunde på ett annat sätt än på de stora sjukhusen få ta aktiv del i verksamheten. De flesta av de unga läkarna flyttade till andra arbeten efter avslutad AT, men en del stannade kvar och fortsatte att arbeta inom sjukvården i Säffle och Grums.

Om några av dem kommer Stig Andersson, själv en av AT-läkarna, att berätta tillsammans med bilder från Lennart Månssons fotoalbum. Detta kommer att ske på Silvénska Villanpå torsdag kväll. Arrangörer är Säfflebygdens Hembygdsförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Säffle kommuns kulturnämnd.

Artikeltaggar

Säffle kommunSjukhusSjukvårdSkidskytteStig AnderssonStudieförbundet VuxenskolanVård och omsorg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.