18 miljoner kronor minus - det landar Säffle kommuns bokslut på för 2022. Det är framför allt socialnämndens höga kostnader som drar ned resultatet. På verksamhetsnivå gick kommunen däremot plus 2 miljoner.
Vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen gjordes en genomgång av Säffle kommuns årsredovisning och kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) kunde konstatera att det rådande världsläget påverkat ekonomin i mycket hög grad.
– Ingen kommun har blivit förskonad och vi har stora utmaningar framför oss. Men vi känner att situationen är hanterbar och kan konstatera att kommunens ekonomiska soliditet faktiskt har blivit bättre, inte minst på grund av de tillgångar vi har i form av värdepapper, säger Dag Rogne.
Inte bara världsläget, inflation och skenande priser på bränsle och mat utan också Säffles demografiska utveckling med allt fler äldre kommuninvånare, har haft effekt på bokslutet i form av ökad efterfrågan om hemtjänst och omsorg.
33 miljoner i avvikelse
Ytterligare en negativ faktor är det vikande befolkningsunderlaget som innebär minskade skatteintäkter. Säffles befolkning minskade 2022 med 154 personer.
Kommunens resultat landar på minus 17,9 miljoner kronor mot budgeterade plus 15 miljoner, det vill säga en negativ avvikelse på nästan 33 miljoner.
– Positiv i sammanhanget är att resultatet på verksamhetsnivå hamnar på plus två miljoner. Det stora problemen är att kostnaderna för socialnämnden hamnar på minus 41 miljoner, konstaterar Dag Rogne.
Trots socialnämndens ökade kostnader, ser man en minskning i kostnaderna för försörjningsstöd.
– Dessutom ser vi att den höga arbetslösheten äntligen börjat sjunka och det finns mycket som tyder på att den ska fortsätta minska, säger Ola Johansson (M), kommunstyrelsens vice ordförande.
Att fortsätta påverka arbetslösheten är ett av huvudmålen inför kommande budgetarbete.
– Det ska vi göra genom att fortsätta arbetet med att få hit nya företag och hjälpa våra befintliga företag att utvecklas, säger Dag Rogne.
Arbetslösheten i Säffle låg i slutet av 2022 på 9 procent och ungdomsarbetslösheten på 10,8 procent. Under årets första månader har den sjunkit ytterligare.
Minskade hyresintäkter
Kommunen gör också stora förluster på fastighetssidan med minskade hyresintäkter från framför allt Forskningen som kommunen gärna vill sälja.
Dessutom konstaterar man att kommunala bostadsbolaget Säfflebostäder går back i sitt bokslut på grund av kostnaderna från rivningen av Vegagatan.
Trots minusresultatet tror politikerna att botten ändå ska vara nådd och att vi trots allt ska gå mot ljusare tider.
– Nu vågar vi tro på bättre tider, att inflationen avstannar och att konjunkturen inte blir så djup som befarat. Vi fortsätter vår arbete med sikte på att vara i balans 2024, säger Dag Rogne.
Trots att 2022 var ett magert år gjorde kommunala investeringar på sammanlagt 67,6 miljoner kronor. De största satsningar gjordes på Ladugårdsparken, Tegnérköket, en ny släckbil och en ny bokbuss.
Vad sker med övriga planerade investeringar, till exempel ridhuset?
– Ridhuset ligger fast i budgeten, där ser vi över olika alternativ. Satsningen på nya friidrottsanläggningen ligger också fast, säger Ola Johansson. Den största kommande kommunala investeringen är en ny förskola för 140 barn från Kyrkmyren, Annelund och Pluto, säger han.