Hoppa till huvudinnehållet

Ett halvt sekel av outtröttligt arbete för kulturlivet

Publicerad:
Anna Sirén och Helen Hagström var lika lyckliga som överraskade över priset som tilldelats Säffleoperan.
Anna Sirén och Helen Hagström var lika lyckliga som överraskade över priset som tilldelats Säffleoperan. Foto: Marina Johansson

I samband med lanseringen av platsvarumärket Made in Säffle delades också det allra första priset med samma namn ut. Tanken är att priset ska bli årligen återkommande och hylla någon eller något som gjort en särskilt stor insats för att göra Säffle känt och bli en mer attraktiv plats att leva på. Under stort jubel tillkännagavs Säffleoperan som den första mottagaren av detta pris.

Kommunchef Ingemar Rosén trissade upp förväntningarna rejält när han tryckte på att den första mottagaren av ett pris sätter standarden framöver.

– När man instiftade Guldbaggen var Ingmar Bergman den första mottagaren. Och det första Polarpriset gick till Paul McCartney.

Men av applåderna att döma verkade församlingen helt skriva under på att Made in Säffles första pristagare helt levde upp till den standarden ur säffleperspektiv. Konferencieren Malte Hallquist - som ju själv hade en bärande roll i senaste föreställningen, Så som i himmelen, torkade till och med bort en liten lyckotår medan pristagarna fick sina blommor. Säffleoperan representerades av mångåriga medarbetarna Anna Sirén och Helen Hagström - som inte hade någon aning om detta.

Ingemar Rosén kallar Säffleoperan ”en kronjuvel bland Säffles många kulturpärlor”.
Ingemar Rosén kallar Säffleoperan ”en kronjuvel bland Säffles många kulturpärlor”. Foto: Marina Johansson

Hur känns det att vara Säffles Paul McCartney?

– Jätteroligt. Fantastiskt fint! säger Anna Sirén.

– Vi brukar faktiskt säga att vi är just lite ”ödmjukt kaxiga”, som ju blivit Säffles slogan här. Vi är humlan som flyger fast den inte borde kunna det, fyller Helen Hagström i.

En kronjuvel

Inte många kommuner av Säffles storlek kan stoltsera med ett eget teater- och operahus. I motiveringen bakom priset står:

”I spetsen för kommunens rika och aktiva kulturliv står Säffleoperan, en kronjuvel bland Säffles många kulturpärlor, som under närmare 50 års tid har samlat professionella skådespelare, amatörer och eldsjälar i en kreativ smältdegel som skapat magi på scenen och trollbundit generationer av Säfflebor och tillresta. Säffleoperan ser till att Säffle har ett musikalutbud som påminner om den stora stadens utbud, och får varje år tusentals människor att besöka och njuta av vår kommun. För sitt outtröttliga och fingertoppskänsliga sätt att ständigt sätta Säffle på den kulturella kartan tilldelas Säffleoperan Made in Säffle”.

Helen och Anna är väldigt stolta över priset, och kanske extra mycket för att det trycks på föreningens långa historia och som något som för samman generationer.

– Nästa år fyller både Säffleoperan och jag 50 år, så det här var ju ett fantastiskt sätt att smygbörja firandet, säger Anna.

Made in Säffle - seminarier och mingelEn djupdykning på jakt efter Säffles DNA

Artikeltaggar

FöreställningarFörsamlingarIngemar RosénIngmar BergmanMalte HallquistNöje/KulturPaul McCartneySäffleSäffleoperanSkådespelareTeater

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.