Hoppa till huvudinnehållet

Säffle i världen, och världen i Säffle: ett snack med ambassadörer

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Anders Nilsson, Wiksfors bryggeri, berättar att sommaren då han började bygga bryggeriet på Wiksfors bruk hade han egentligen tänkt måla om huset. Det var för fyra år sedan - och huset står ännu omålat. Det är väl kanske också ett framgångstecken!
Anders Nilsson, Wiksfors bryggeri, berättar att sommaren då han började bygga bryggeriet på Wiksfors bruk hade han egentligen tänkt måla om huset. Det var för fyra år sedan - och huset står ännu omålat. Det är väl kanske också ett framgångstecken! Foto: Marina Johansson

I samband med lanseringen av platsvarumärket Made in Säffle, höll konferenciern Malte Hallquist i en ”talkshow” med flera deltagare som också var ”made in Säffle” - om inte de själva, så åtminstone det de gör. De representerade väldigt olika branscher, men alla kunde vittna om Säffles ”anti-jante” och om en positiv framtidsanda i kommunen.

– Nu går vi mot ljusare tider, säger Tomas Rimeika.

Efter att Helena Nordström berättat om bakgrunden till själva Made in Säffle, var Amalia Rååd först ut i programmet. Hon jobbar som HR-chef på Askås - ett företag som i många år varit ett ansikte utåt för Säffle.

– Namnet har nog inte undgått någon som bor i Säffle, säger hon.

En månghövdad publik lyssnade intresserat.
En månghövdad publik lyssnade intresserat. Foto: Marina Johansson

Spindeln i nätet

Grundaren Jonas Askås förkroppsligar nog den innovationsanda som många nämner i samma mening som Säffle. Som 19-åring visste han inte vad han ville göra efter studenten, men tog tillvara på sitt tekniska intresse och startade eget.

– Det här var när internet ännu låg i sin linda. Alla ville ha hemsidor, men ingen visste hur man skaffade en. Men det gjorde Jonas.

I dag är Askås en av Sveriges största plattformar för e-handel, med bland annat Proteinbolaget och Glitter som kunder.

– Många kunder har varit med sedan startgroparna, vilket ju är jättekul.

Malte Hallquist är ett känt namn som alltid framkallar mycket skratt.
Malte Hallquist är ett känt namn som alltid framkallar mycket skratt. Foto: Marina Johansson

En smak av Italien

Livet tar ibland med en med på oväntade vägar. Det sägs att alla vägar bär till Rom, men två unga romare tog en av dessa vägar åt andra hållet och landade i Säffle. Det handlar förstås om Guiliano Fabbrianesi och Emanuela Vaiti, som driver restaurang RomaRe.

– Rom är den vackraste av städer, men lite för kaotisk. Min mamma är från Sverige och för nio år sedan testade vi att bo här. Vi började från noll, säger Giuliano.

I fyra år drev de Stenmagasinet, men sedan ett drygt halvår tillbaka driver de RomaRe; en restaurang i romersk matstil och med pizza i fokus. De ser en poäng i att förena det bästa av två världar; att införa något kontinentalt som tidigare saknats i Säffle, och samtidigt vara lokala.

– Det finns fantastisk salsiccia som är både närproducerad och av svenskt kött, och då finns ingen anledning att inte välja den. Man kan laga mat i äkta italiensk stil även med lokala råvaror, säger Emanuela.

Giuliano Fabbrianesi och Emanuela Vaiti berättade om sin restaurang och bjöd också besökarna på italiensk mingelmat.
Giuliano Fabbrianesi och Emanuela Vaiti berättade om sin restaurang och bjöd också besökarna på italiensk mingelmat. Foto: Marina Johansson

Från jultidningsköp till jobb

Anders Nilsson, Wiksfors bryggeri, hade tagit fasta på ”Säffle - en kopp kaffe” och serverade konferenciern en kanna presskaffe på bönor från Wiksfors rosteri. Annars var ju förstås en annan dryck - öl - samtalsämnet. Det hela började med att Anders köpte en bok om öl av sin son, som sålde jultidningar. Det födde ett intresse som blev en hobby och som blev ett yrke. Hösten 2020 öppnade Wiksfors bryggeri, då fortfarande på hobbynivå men det tog inte ens ett halvår till att Anders tog klivet ut till att göra bryggandet till sin profession.

Deltagarna kunde provsmaka lättölen från Wiksfors bryggeri.
Deltagarna kunde provsmaka lättölen från Wiksfors bryggeri. Foto: Marina Johansson

– Jag hade lätt för mig i skolan, men jag tappade engagemang när jag inte kunde se någon praktisk tillämpning i det vi läste. När jag sedan lärde mig att brygga öl insåg jag att det handlade mycket om kemi, fysik - och noggrannhet.

Bryggeriet producerar i dag många olika sorters öl, men nischen är kvar där man började: lättöl som inte kompromissar med smaken. Produkter som man också har vunnit nationella priser för.

– Vi har framtidsvisionen om att vi vill bidra till en bättre ölkultur i Sverige. Där fler dricker på ett ansvarsfullt sätt och där färre hyllmeter på Systembolaget utgörs av stora industrier, och fler av småföretagare.

Morten Malle, vd för RE:OCEAN, hoppas på att den första laxen från Säffle kan säljas i slutet av 2026.
Morten Malle, vd för RE:OCEAN, hoppas på att den första laxen från Säffle kan säljas i slutet av 2026. Foto: Marina Johansson

Hoppas på lax 2026

Den absolut största snackisen i näringslivs-Säffle på senare år, är förstås projektet laxfabriken. Danske Morten Malle är vd för RE:OCEAN, företaget bakom satsningen på vad som ska bli Europas största landbaserade laxodling.

– Jag tycker att det känns fantastiskt att det är just i Säffle, som påminner så mycket om min egen hemstad. Det är samma anda här, säger han.

Nästan all lax som säljs i Sverige, kommer från Norge. Om allt går enligt planen, blir det kanske ändring på det i slutet av 2026.

– Det är fullt möjligt att vi då kan äta den första laxen som producerats i Säffle. Det är så nära nu.

Tomas Rimeika framförde tre låtar samt ett tack till alla som härdade ut under svåra år i Säffle.
Tomas Rimeika framförde tre låtar samt ett tack till alla som härdade ut under svåra år i Säffle. Foto: Marina Johansson

Den blomstertid nu kommer...

Kvällen avslutades med en sann säffleambassadör: artisten Tomas Rimeika, som utsågs till kommunens kulturpristagare 2022 och som blivit uppmärksammad för sitt album Byälvdalen, som helt handlar om hemkommunen. Han spelade tre låtar för publiken; två från just Byälvdalen samt en ny singel som släpps i dagarna.

– Det här är en kväll att drömma om, säger han om lanseringseventet.

Han beskriver det som att det under många år rådde en ganska dyster stämning i stan - inte minst efter nedläggningen av karossfabriken.

– Det var mörkt, det var höst och man undrade vart man var på väg. Men i dag är det vår i luften och stor lycka! Jag känner verkligen att det är en nystart i Säffle, att man går mot en ny blomstringstid efter många tuffa år och en pandemi på det. Jag tycker att alla som högg i och höll ut under tiden ska ha en stor eloge för det. Nu går vi mot ljusare tider!

Artikeltaggar

Anders NilssonBryggerierEuropaJonas AskåsMat och dryckMorten MalleNyheterRestaurangerRomSystembolagetSäffleÖl

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.