Hoppa till huvudinnehållet

Stort fokus på digitalisering i förskolan – mycket mer än vanlig skärmtid

Publicerad:
Yrysalim Abraham och Lias Andersson styr med hjälp av surfplattan bollen genom hinderbanan.
Yrysalim Abraham och Lias Andersson styr med hjälp av surfplattan bollen genom hinderbanan. Foto: Nathalie Forsström

Säffle kommun har kommit långt när det gäller digitaliseringen i förskolan. Sedan digital kompetens lades in i förskolans läroplan har man jobbat aktivt med digitaliseringen. Barnen använder nu digital teknik för att programmera, titta närmare på saker med lupp, öva på siffror och bokstäver, lära sig tänka källkritiskt och mycket mer.

Iris Kärnström övar bokstäver.
Iris Kärnström övar bokstäver. Foto: Nathalie Forsström

De senaste åren har utvecklingen gått framåt på kommunens förskolor. Barnen jobbar med allt från programmering och att läsa in faktatexter om djur via qr-koder till att använda de digitala hjälpmedlen för språkutveckling och matematik.

– Förskolan i Säffle har jobbat strategiskt och länge med digitaliseringen i förskolan och det har varit framgångsrikt, säger Lotta Holm, verksamhetsutvecklare och ansvarig för digitaliseringen på förskola och skola i Säffle kommun.

Sedan det skrevs in i läroplanen har man jobbat aktivt med digitaliseringen på kommunens förskolor. Här arbetar barn och pedagoger på förskolan Månstenen tillsammans med de digitala verktygen.
Sedan det skrevs in i läroplanen har man jobbat aktivt med digitaliseringen på kommunens förskolor. Här arbetar barn och pedagoger på förskolan Månstenen tillsammans med de digitala verktygen. Foto: Nathalie Forsström

Digital kompetens

Sedan några år tillbaka finns det med i läroplanen att barn i förskolan ska få förutsättningar att utveckla digital kompetens. I samband med det valde kommunen att satsa och man sökte och fick statsbidrag för att anställa två digitalistor. Det är två förskolelärare som lagt en del av sina tjänster på att jobba med digitaliseringen i alla kommunens förskolor. Anna Holmberg är en av dem.

Med hjälp av tekniken kan Iris Kärnström få en uppförstorad bild på det hon vill titta närmare på. Här kollar hon på piprensare och fjädrar.
Med hjälp av tekniken kan Iris Kärnström få en uppförstorad bild på det hon vill titta närmare på. Här kollar hon på piprensare och fjädrar. Foto: Nathalie Forsström

Utbildar personal

Bland annat utbildar digitalistorna personal och leder ett nätverk där personal från alla kommunens förskolor ingår. I nätverket kvalitetssäkrar man de digitala verktyg och appar som används i undervisningen.

– Det ger ett mervärde och blir ett komplement, säger Anna Holmberg.

Arbetet pågår på alla kommunens förskolor. ST gör ett besök på Månstenen. Där har man qr-koder på väggarna tillsammans med bilder på olika djur. Det är barnen som har gjort sina egna qr-koder där de pratat in fakta om de olika djuren. På en annan vägg hänger bilder där de med hjälp av en green screen har klippt in sig själva i en sagobok. På det viset har de lärt sig hur lätt man kan manipulera bilder och att det därför är viktigt att inte tro på allt man ser och läser på internet.

– Källkritiken är oerhört viktig. Det går att luras med bilder och det får de själva se, säger Lotta Holm.

Iris Kärnström har varit med och pratat in fakta om kaniner. Genom att scanna en qr-kod kan man höra faktatexterna.
Iris Kärnström har varit med och pratat in fakta om kaniner. Genom att scanna en qr-kod kan man höra faktatexterna. Foto: Nathalie Forsström

Ingen fri skärmtid

Lotta Holm är noga med att poängtera att det inte rör sig om en massa fri skärmtid för barnen. De digitala hjälpmedel som används fyller alltid ett syfte och det finns alltid en tanke med det barnen gör framför skärmen.

– Vi gör inköp av verktyg som fungerar i förskolans undervisning och bidrar till att vi når målen i förskolans läroplan, säger hon.

Anna Holmberg, förskollärare och digitalista, med Lias Andersson som styr bollen.
Anna Holmberg, förskollärare och digitalista, med Lias Andersson som styr bollen. Foto: Nathalie Forsström

Aktiv skärmtid

Hon tycker att det är stor skillnad på att ge barnen fri skärmtid och på det arbete som görs på förskolorna.

– Det finns en felaktig bild, det pratas om att att vi gör våra barn till konsumenter. Här jobbar man aktivt och gör dem till producenter. Här pratar vi om aktiv skärmtid och jobbar med alla sinnen, säger hon.

Iris Kärnström och Anna Holmberg övar bokstäver.
Iris Kärnström och Anna Holmberg övar bokstäver. Foto: Nathalie Forsström

Programmering

På golvet sitter något barn och programmerar en robot till att skriva olika ord med hjälp av bokstäver på golvet. Några andra styr en boll genom en hinderbana. Vid bordet sitter en flicka och plockar med bokstäver. Hon sätter dem mot surfplattan för att lära sig mer om vad bokstäverna heter och hur de låter. Ett annat barn visar glatt hur han kan titta på en sak genom en lupp och få det uppförstorat på en skärm. Där kan man tillsammans titta på grenens struktur. Eller hur handen eller tröjan ser ut i närbild.

Yrysalim Abraham styr roboten till olika bokstäver för att bilda ett ord.
Yrysalim Abraham styr roboten till olika bokstäver för att bilda ett ord. Foto: Nathalie Forsström

Ligger i framkant

Säffle har kommit långt med sitt arbete med digitalisering.

– Det är ett stort jobb och Säffle ligger i framkant, säger Nina Löwing.

Hon berättar att de digitala verktygen tillför mycket.

– Vi ser att det ger ytterligare en dimension till lärandet och det ger så mycket för språkutvecklingen, säger hon.

Bollen ska ta sig genom hinderbanan. Lias Andersson styr.
Bollen ska ta sig genom hinderbanan. Lias Andersson styr. Foto: Nathalie Forsström

Lär sig snabbt

Marie Holt Johansson som är förskollärare på Månstenen är positiv till det arbete som görs med digitalisering i förskolan.

– Barnen är otroligt intresserade och lär sig snabbt, säger hon.

Lotta Holm som arbetar med digitalisering även inom skola och fritids ser att arbetet i förskolan ger en bra grund inför skola och fritids.

– Vi lägger grunden i förskolan. Här får man börja det livslånga lärandet, säger hon.

Artikeltaggar

BarnDigitaliseringFörskolorNyheterSäffleSäffle kommunSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.