Hoppa till huvudinnehållet

Ung mästare får dispens för rallycross – den ende tillsammans med Solberg

Publicerad:
15-årige crosscartmästaren Lukas Andersson får dispens för att tävla i rallycross.
15-årige crosscartmästaren Lukas Andersson får dispens för att tävla i rallycross. Foto: JC Raceteknik

En av juniorstjärnorna i crosskart, Lukas Andersson från Svanskog, tar klivet upp till rallycross och ska köra supercar lites i RallyX.

– Det är det största steget jag tagit i motorsport, säger den 15-årige värmlänningen, som egentligen är för ung men får dispens.

Lukas Andersson från Svanskog och tävlande för Westom började med crosskart som nioåring och vann då bland annat svenska cupen och svenska sprintcupen i klassen 85 kubik. 2020 tog han steget upp i crosscar junior och slutade femma under debutsäsongen i RallyX. 2021 hade han en hård fight med en annan värmlänning, Alex Gustafsson, och lyckades ta guldet med endast en poäng.

I fjol kom han med JC Racetekniks juniorteam och slutade tvåa i samma klass efter seger i finaltävlingen i Strängnäs, totalt 15 poäng bakom finländaren Mikael Uitto.

Nu fortsätter talangen i teamet från Kil och får chansen i rallycross i nordiska serien RallyX, som startar med dubbeltävling i danska Nysum nästa helg, den 22–23 april.

– Jag jag tror det blir väldigt kul och en fantastisk erfarenhet. Jag har inte så stora förväntningar, det här är ett läroår, men jag har stora mål i framtiden. Jag vill bli världsmästare i rallycross en dag, säger han i ett pressmeddelande.

Åldersgränsen är egentligen 16 år, men Lukas Andersson har fått dispens från Svenska bilsportförbundet. Han är den blott andre i historien som får den möjligheten efter Oliver Solberg 2017.

Lukas Andersson testade bilen i höstas i Strängnäs och har gjort ytterligare några tester nu på våren inför tävlingsdebuten.

– Nivån är hög, men jag tror att Lukas kan överraska, säger teamchefen Joel Christoffersson.

RallyX innehåller totalt åtta deltävlingar på fem banor och avslutas i Höljes den 2–3 september.

Artikeltaggar

Alex GustafssonJC RaceteknikLukas AnderssonNysumOliver SolbergRallycrossRallyXSträngnäsSvaneholm

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.