Hoppa till huvudinnehållet

Testar fiberlock på syltburkar i nytt forskningsprojekt

Publicerad:
Lock och kapsyler av biobaserade fibrer är den hållbara lösning som Blue Ocean Closures jobbar med.
Lock och kapsyler av biobaserade fibrer är den hållbara lösning som Blue Ocean Closures jobbar med.

Säfflebaserade Blue Ocean Closures AB ska tillsammans med Swed-jam AB i Torsby driva ett projekt med mål att ersätta metallock med fiberbaserade lösningar. Projektet finaniseras av forskningsinstitutet RISE och BioInnovation/Vinnova.

Blue Ocean Closures invigde sin nya fabrik i Säffle i november för fem månader sedan. Företaget är först i världen med att förändra förpackningsindustrin genom sina egendesignade och tillverkade skruvkorkar och lock av biobaserade fibrer.

Nu ska företaget tillsammans med Swed-jam i Torsby genomföra ett projekt som syftar till att ersätta metallocken till sylt- och marmeladburkar med lock av fiberbaserat material.

Swed-jam tillverkar betydligt mer än sylt och marmelader och även förpackningar som innehåller gelé, fruktdrycker, smoothies, juicer, fruktsoppor och kompotter kommer att förslutas med de nya hållbara locken

– Vi är fast beslutna att minska klimateffekterna av förpackningar. I vår utveckling är det viktigt för oss att arbeta nära företag i andra delar av värdekedjan för att tillsammans utforska och lära oss hur fiberbaserade lösningar kan användas i en industriell miljö, säger Isabel Malone, som är projektledare på Blue Ocean Closures.

Isabell Malone, Lars Sandberg, Ulrika Evemark vid Blue Ocean Closures i Säffle.
Isabell Malone, Lars Sandberg, Ulrika Evemark vid Blue Ocean Closures i Säffle. Foto: Jonny Ohlsson

För vissa produkttyper på marknaden finns idag inga alternativ till metallskruvlock. Men det finns ett globalt intresset att fasa ut metall - och plast - till förmån för återvinningsbara lock av pappersfibrer. Där har Blue Ocean Closures skaffat sig ett betydande försprång.

– Att ersätta metall med ett biobaserat material, skulle innebära stor påverkan i form av minskade klimateffekter, potentiellt mer än 500 000 ton koldioxidekvivalenter per år, säger Isabel Malone.

På Swed-jam i Torsby är man förväntansfulla:

– Teknikutvecklingen i det här projektet är riktigt spännande, säger företagets vd Birgitta Björk. Det ska bli intressant att se vilka fördelar som kan uppnås både ur miljö-, kostnads- och marknadsperspektiv.

Forskningsprojektet är finansiserat med 4,4 miljoner kronor av forskningsinstitutet RISE och BioInnovation/Vinnova. Programchefen för BioInnovation, Per Edström, kommenterar projektet i ett pressmedelande:

– Vi finansierar projekt som banar väg för en cirkulär bioekonomi, och detta projekt är viktigt för utvecklingen av biobaserade produkter, förpackningslösningar, som ökar farten i omställningen till en cirkulär bioekonomi.

Ägarna ökar satsningen på världsunik fabrik i Säffle

Artikeltaggar

EkonomiMiljöNäringslivOcean Blue ClousuresTorsbyVinnova

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.