Hoppa till huvudinnehållet

Färganalys är tillbaka: så hittar du din årstidstyp

Publicerad:
Inger Cornman - själv en urtypisk vår - har aldrig slutat jobba efter metoden färganalys och är glad över att höra att den återigen är i ropet.
Inger Cornman - själv en urtypisk vår - har aldrig slutat jobba efter metoden färganalys och är glad över att höra att den återigen är i ropet. Foto: Marina Drake

Att allt kommer tillbaka, är något man kan vara säker på när det gäller trender. På 80- och 90-talet figurerade den så kallade färganalysen i alla mode-och skönhetsmagasin, och nu har den gjort comeback. För Inger Cornman har färganalys aldrig upphört att vara en viktig arbetsmetod.

– Det är det bästa jag någonsin har lärt mig i mitt yrke. Kul att det kommer tillbaka!

Färganalys har sitt ursprung i konstvärlden. Johannes Itten, konstnär och lärare på Bauhausskolan, sorterade upp färgnyanser i varmt och kallt, och så småningom blev det fyra olika grupper som han namngav efter de fyra årstiderna. På 80-talet kom boken Vacker med färg, som överförde detta tänk från konstens värld till mode-och skönhetsvärlden. Den blev en succé, och präglade länge diverse stilguider.

Comeback

Runt millennieskiftet försvann metoden från rampljuset, men nu har alltså något hänt. På sociala medier, främst TikTok, ställer sig ungdomar framför färgkartor, eller draperar sig i tygsjok i olika nyanser av samma grundfärg, för att lista ut om de är vår, sommar, höst eller vinter.

Inger Cornman, frisör på Salong Boys & Girls och fristående sminkkonsulent, har aldrig slutat jobba efter färganalys.

– Det är det bästa jag någonsin har lärt mig i mitt yrke, jag har använt det redskapet hela tiden. Kul att det kommer tillbaka!

Ungefär så här ser de fyra årstiderna ut, enligt färganalys.
Ungefär så här ser de fyra årstiderna ut, enligt färganalys. Foto: press

Rätt nyans

Alla har vi väl säkert sagt saker som ”jag kan inte ha gult” eller ”jag försvinner i beige”. Tanken med färganalys att man kan ha de flesta färger; det gäller bara att hitta rätt nyans. En sorts grön kan få dig att se glåmig och ”urtvättad” ut, medan en annan kan ge din hy en helt annan lyster och få ögonen att ”poppa”.

– Om en vinterperson säger att ”jag passar inte i rött”, tänker hon nog att hon inte klär i rött som har drag av gult i sig - som tomterött. Men hon är förmodligen skitsnygg i rött med blå undertoner, som vinrött, säger Inger, som lärde sig färganalys av sin före detta kollega Margret Andersson när metoden var som störst på 90-talet.

Vilken nyans som passar, handlar om vilka färgtoner du har i dig själv på hud, hår och ögon. Många kvinnor, åtminstone de som sminkar sig regelbundet, har redan lite inblick i vilken hudton de har. Men med hår- och ögonfärg kan det vara svårare. Och givetvis gäller färganalys även män.

– Och hudton är inte samma sak som hudfärg. Man kan ha en kall eller varm ton oavsett vilken hudfärg man har, säger Inger.

”Ett rött läppstift passar alla”, är en sanning med modifikation. Förmodligen finns det ett rött läppstift för alla, men det är inte i samma nyans. Och många gör sig bättre i till exempel rosa eller lila toner.
”Ett rött läppstift passar alla”, är en sanning med modifikation. Förmodligen finns det ett rött läppstift för alla, men det är inte i samma nyans. Och många gör sig bättre i till exempel rosa eller lila toner. Foto: Marina Drake

Varmt och kallt...

Grundtanken är att höst och vår representerar de varma färgnyanserna, och sommar och vinter de kalla.

– De inom samma ”temperaturgrupp” kan ofta låna av varandra, men man har en som är mer dominant. En väldigt tydligt rödhårig person kan inte vara kall. Den är en höst eller en vår, säger Inger.

... och mjukt och skarpt

Väldigt förenklat kan man säga att vårfärgerna är klara och ljusa med varm underton; tänk typiska ”påskfärger” som ärtgrönt, solgult, turkos och korallröd. Sommarfärgerna är svalare och dovare; det är mycket pasteller och ”pudriga” nyanser - som lavendel, gammelrosa och mintgrönt - i sommarens palett. Höstfärgerna är varma och mustiga med gul underton; helt enkelt de färger man brukar förknippa med naturen på hösten. Vinterfärgerna är kalla, ”isiga” och skarpa, och kräver ofta att personen som bär dem också har starka kontraster i sina egna färger för att komma bäst till sin rätt.

– Många frågar att ”får man inte ha på sig vad man vill”, och självklart får man det. Men det är kul att veta vad man passar extra bra i, för alla färger är ju helt enkelt inte lika bra på alla. Det du har i garderoben och aldrig tar på dig är förmodligen det som blev i fel färg för dig, säger Inger, som själv är ”så mycket vår som det går att bli”.

På sociala medier trendar färganalys - och Livrustkammarens instagramkonto, känt för sina humoristiska inlägg, var inte sena med att haka på trenden! Här är det kung Oscar I som får en analys.
På sociala medier trendar färganalys - och Livrustkammarens instagramkonto, känt för sina humoristiska inlägg, var inte sena med att haka på trenden! Här är det kung Oscar I som får en analys.

Alla har en

För att ta reda på sin årstid finns många test på nätet, som utöver färg på hår och ögon också kan innehålla frågor som huruvida ens blodådror ser mer blå eller gröna ut, samt om man föredrar silver eller guld på smycken. Men det är förstås i grova drag. Det finns många experter på smink, hår eller kläder som kan göra en mer ingående analys, om man så önskar.

– En del som kommer hit behöver jag bara kasta ett öga på för att direkt se vilken årstid som är deras. Andra är betydligt svårare! Men alla har en.

Tror du att folk ofta har en känning om vilken de tillhör? Att man undermedvetet dras till färger som passar en?

– Ja, ofta gör man det. Men många blir också väldigt överraskade när de upptäcker vad snygga de är i en färg som de inte alls hade tänkt på innan. Har man hittat en färg som får ögonen att gnistra, då vill man ha den färgen på sig varje dag. Vem vill inte se ut som sitt bästa jag?

Kan alla lära sig detta?

– Ja, det tror jag. Alla kan i alla fall bli bättre på det och lära sig grunderna. Jag skulle själv lätt gå en sån kurs om det startades upp en, nu när det blivit trendigt igen. Det finns säkert alltid mer att lära och nya knep som tillkommit sedan jag först lärde mig om detta.

Brukar du säga att du inte kan ha en viss färg alls? Enligt färganalys har du fel - du ska bara hitta din mest fördelaktiga nyans.
Brukar du säga att du inte kan ha en viss färg alls? Enligt färganalys har du fel - du ska bara hitta din mest fördelaktiga nyans. Foto: Marina Drake

Kan det hända att folk inte tar det positivt: att en som till exempel älskar orange blir arg om hon får höra att det inte hör till hennes färgskala?

– Ja, det kan hända! Men om man då visar vad man menar och de får se vilket lyft det blir när man hittar en nyans som passar bättre, brukar de förstå.

Och färgen som är ”fel” kanske gör sig fint som komplement. Är du till exempel en kall vinter som älskar varm orange, kanske det passar med en orange handväska, örhängen eller stövlar som kontrast till en marinblå kappa eller klänning?

– När man direkt slås av tanken att ”men gud vad snygg du är i dag!” utan att tänka över varför personen är det, då har denne träffat rätt.

Ingers färganalys av tre säfflekvinnor:

Annikas naturliga hårfärg är som på bilden. Hennes blodådror ser blå ut och hon föredrar silver framför guld.
Annikas naturliga hårfärg är som på bilden. Hennes blodådror ser blå ut och hon föredrar silver framför guld. Foto: privat

Annika

– Jag skulle tro att hon är en sommar! Man behöver förstås egentligen ha personen framför sig för att kunna göra en bättre analys, men spontant skulle jag säga det. Det verkar som att hon har en kall hudton, och även håret drar åt det hållet. Och det stämmer ju in på vad hon har skrivit också. Jag kan tänka mig att hon skulle passa väldigt fint i de somriga nyanserna på både kläder och smink.

Josefines naturliga hårfärg är som på bilden. Hon tycker att blodådrorna ser något mer blå än gröna ut, men det är inte tydligt. Hon föredrar silver framför guld.
Josefines naturliga hårfärg är som på bilden. Hon tycker att blodådrorna ser något mer blå än gröna ut, men det är inte tydligt. Hon föredrar silver framför guld. Foto: privat

Josefine

– Det här var svårt! Hon låter som en sommar efter det hon själv har skrivit, men jag undrar om hon inte skulle passa minst lika bra som vår. Och de två ska man ju egentligen inte kunna vara mittemellan... Hm. Hon får komma hit så att jag får titta närmare!

Moas naturliga hårfärg är som på bilden. Hennes blodådror ser gröna ut och hon föredrar guld framför silver.
Moas naturliga hårfärg är som på bilden. Hennes blodådror ser gröna ut och hon föredrar guld framför silver. Foto: privat

Moa

– Här skulle jag utan tvekan säga höst! Hon har de varma tonerna som är typiskt för höst i både hår- och ögonfärg, och det låter även som att huden drar åt det varma så som hon beskriver det.

Artikeltaggar

KläderNöje/KulturNyheterSminkSociala medierTikTokTrender

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.