Hoppa till huvudinnehållet

Kan vi leva på andras sanningar?

Publicerad:
Kenneth Gagnero har skrivit veckans Betraktelse.
Kenneth Gagnero har skrivit veckans Betraktelse. Foto: Jenni Jansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ibland möter jag människor som verkar veta bäst, förstå mest eller ha sanningarna på alla frågor. Okej jag erkänner, jag har också befunnit mig där, gör det nog fortfarande ibland, oftast i välvilja, hoppas, jag.

På livsfrågornas område kan detta med veta bäst, förstå mest och ha sanningarna på alla frågor, kombinerat med välvilja, vara problematiskt och ibland ganska ödeläggande för andra människor och sig själv.

Alla vi människor har övertygelser – begränsande eller befriande. Dessa kan handla om vad som finns och inte finns, vad som är sant och inte sant, vad som har värde och inte har värde, och det påverkar hur vi förhåller oss till synligt och osynligt, natur, djur, människor, oss själva och andra och allt det andra som finns och inte finns.

Ibland kan det vara skönt att leva på andras övertygelser, då slipper man ju ta ansvar själv, för någon annan har ju redan tagit det. Men håller det?

Texten nedan handlar om modet att ifrågasätta andras övertygelser och sanningar, för att vilja veta själv och få erövra sin egen övertygelse.

Om du vill kan du byta ut ordet övertygelse mot ordet tro i texten ovan. Vad händer då?

Den uppståndne visar sig. Tomas tvivlar

På kvällen samma dag, den första i veckan, satt lärjungarna bakom reglade dörrar av rädsla för judarna. Då kom Jesus och stod mitt ibland dem och sade till dem: ”Frid åt er alla.” Sedan visade han dem sina händer och sin sida. Lärjungarna blev glada när de såg Herren. Jesus sade till dem igen: ”Frid åt er alla. Som Fadern har sänt mig sänder jag er.” Sedan andades han på dem och sade: ”Ta emot helig ande. Om ni förlåter någon hans synder, så är de förlåtna, och om ni binder någon i hans synder, så är han bunden.”

En av de tolv, Tomas, som kallades Tvillingen, hade inte varit med när Jesus kom. De andra lärjungarna sade nu till honom: ”Vi har sett Herren”, men han sade: ”Om jag inte får se spikhålen i hans händer och sticka fingret i spikhålen och sticka handen i hans sida tror jag det inte.” En vecka senare var lärjungarna samlade igen, och Tomas var med. Då kom Jesus, trots att dörrarna var reglade, och stod mitt ibland dem och sade: ”Frid åt er alla.” Därefter sade han till Tomas: ”Räck hit ditt finger, här är mina händer; räck ut din hand och stick den i min sida. Tvivla inte, utan tro!” Då svarade Tomas: ”Min Herre och min Gud.” Jesus sade till honom: ”Du tror därför att du har sett mig. Saliga de som inte har sett men ändå tror.”

Johannesevangeliet 20:19-29 Bibel 2000

Var nyfiken!

Kenneth Gagnero

Präst Svenska kyrkan Bro, Ny Huggenäs och Värmlandsnäs församling

Artikeltaggar

Krönikor