Hoppa till huvudinnehållet

Bygdegårdsturnén växer med författare: ”Det är något magiskt med Värmland”

Publicerad:
Anna Winberg Sääf är författare, född och uppvuxen i Växjö och bor sedan 2014 på Öland, men har sina rötter i Värmland. Nu kommer hon till Långserud och Östra Fågelvik med en berättarföreställning.
Anna Winberg Sääf är författare, född och uppvuxen i Växjö och bor sedan 2014 på Öland, men har sina rötter i Värmland. Nu kommer hon till Långserud och Östra Fågelvik med en berättarföreställning. Foto: Kristian Pohl

Traveling John är på väg in på slutspurten på sin långa bygdegårdsturné genom Värmland. Nu meddelar bygdegårdsdistriktet att kultursatsningen utökas – med en göteborgsk dansare och en öländsk författare med Värmlandsrötter.

– Jag känner att jag har en värmlänning i mig, säger Anna Winberg Sääf.

Sångaren och musikern John Dunsö, med det passande artistnamnet Traveling John, jobbar sig i vår genom Värmland på en konsertturné som gästar ett stort antal bygdegårdar.

Han är en av 24 kulturutövare som valts ut i en riksomfattande satsning, som bygdegårdarnas riksförbund gör med stöd från Kulturrådet.

Turnén växer

Traveling Johns långa Värmlandsresa inleddes på Älvenäs bygdegård den 12 januari och går i mål i Värmskog den 27 maj. Redan nu är det klart att kulturbygdsturnén växer – med hjälp av ett kulturellt inlån.

Under nästa vecka kommer författaren Anna Winberg Sääf från Öland och dansaren Gilda Stillbäck från Göteborg till Värmland för att göra två föreställningar vardera på fyra olika bygdegårdar.

Final och hemkomst

De båda är också en del av kulturbygdsturnén, fast i andra län, och för Anna Winberg Sääf innebär gästspelet i Värmland både en final på hennes turné och något av en hemkomst.

Det är något magiskt med det litterära Värmland! Här finns en muntlig berättartradition. Här finns de kända stora som Selma Lagerlöf och Fröding, men också skrönor och sagor.
Anna Winberg Sääf

– Jag har väldigt stolta rötter i Värmland. Pappa föddes och växte upp i Säffle och vi var ofta och hälsade på farfar och farmor som bodde där. Och mamma växte upp i Karlskoga, berättar Anna Winberg Sääf, som själv växte upp i Växjö och sedan 2014 bor på Öland.

Stark kärlek till Värmland

Hon fortfarande släktingar kvar i Värmland och håller kontakten både med dem och med de värmländska litterära traditionerna.

– Jag har stark kärlek till Värmland. Det är något magiskt med det litterära Värmland! Det känns speciellt att det just är Värmland jag ska till. Här finns en muntlig berättartradition. Här finns de kända stora som Selma Lagerlöf och Fröding, men också skrönor och sagor.

”Som ljudbok live”

Det hon gör på sin turné är en dramatiserad föreställning som bygger på hennes debutroman Jungfruön, som kom 2016. Den bygger mycket på folktro och magi och även om den utspelar sig på ön Blå Jungfrun i Kalmarsund, tror hon att värmlänningarna med sina berättartraditioner ska hitta sina ingångar i texten.

I januari var det premiär på Älvenäs bygdegård för John Dunsö med artistnamnet Traveling John. Den 23 april får samma bygdegård besök av en dansartist.
I januari var det premiär på Älvenäs bygdegård för John Dunsö med artistnamnet Traveling John. Den 23 april får samma bygdegård besök av en dansartist. Foto: Lena Richardson

– Det blir en perfekt match för Värmland! hoppas hon.

Hur är det att göra föreställning av en roman?

– Det är väldigt speciellt. Jag hade aldrig gjort det förut. Det kallas dramatisk högläsning och är som radioteater live eller ljudbok live.

Efter 16 föreställningar i Kalmar län är hon glad och tycker det har gått bra.

– Jag kommer nog att göra det igen, med andra texter, säger hon.

Thriller ska bli tv

Samtidigt jobbar hon vidare som författare. Efter debuten har hon skrivit både barnböcker och feelgood och i fjol kom thrillern Nord, som hon skrev tillsammans med Katarina Ekstedt.

– Nord blev ju en succé och har sålts till flera länder och ska även bli tv förhoppningsvis. I sommar kommer uppföljaren Syd.

Förutom författaren Anna Winberg Sääf lånar Värmlands bygdegårdsförbund också in Gilda Stillbäck. Hon är dansare, koreograf och skådespelare som arbetat på institutioner som Malmö Opera, Göteborgs Stadsteater, Göteborgsoperan och Palais du Tokyo. Nu kommer hon till Värmland med ”Ingeborgs Manifest”, en dansant komedi som bygger på uttalanden av Ingmar Bergman.

TURNÉFAKTA

Här händer det

Här är turnéstoppen som återstår på Traveling Johns kulturbygdsturné.

15 april: Årjäng, Hämnäs Bygdegård

22 april: Säffle,Häljebol Bygdegård

28 april: Forshaga, Berghälla Bygdegård

4 maj: Karlstad, Fageråsens Bygdegård

27 maj: Grums, Värmskogs Bygdegård

Anna Winberg Sääf besöker Långseruds bygdegård, Säffle på måndag 17 april och Flatviksgården, Östra Fågelvik 18 april.

Gilda Stillbäck kommer till Kålsäters folkets hus-förening, Säffle lördag 22 april och Älvenäs bygdegård, Karlstad, 23 april.

Artikeltaggar

ÄlvenäsFöreställningarFörfattareKulturrådetLångserudLitteraturMusikNöje/KulturÖstra FågelvikSäffleSelma LagerlöfSkådespelareVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.