Hoppa till huvudinnehållet

Intim och lekfull visafton

Publicerad:
Malin Berglund och Anders Forsslund charmade säfflepubliken med sina visor och opretentiösa framträdande.
Malin Berglund och Anders Forsslund charmade säfflepubliken med sina visor och opretentiösa framträdande. Foto: Anders Falk

Anders Forsslund är ett välbekant namn för vispubliken i Säffle sedan dryga dussinet besök som basist och dragspelare i populära trion FJK.

Nu kom han till fredagens visafton i Silvénska villa i sällskap med vissångerskan Malin Berglund, säkerligen ett okänt namn för de flesta i Säffle, men inte desto mindre en erfaren 41-årig visartist med flera skivor och ett förflutet i olika grupper och konstellationer bakom sig.

De bådas samarbete, som sträcker sig ett par år tillbaka, visade sig vara av ett synnerligen fruktbart slag. Kanske framförallt genom deras opretentiösa och lätt lekfulla förhållningssätt mot varandra och publiken, men också rent musikaliskt; två sköna röster som kompletterade varandra utmärkt med Malin på gitarr och Anders på kontrabas. För det mesta ska sägas, han greppade även en gitarr flera gången under kvällen.

Fina översättningar

Men samarbetet innebär desto mer. Malin är en kreativ och skrivande person och Anders har gåvan att sätta musik till texterna. Tillsammans har de även gjort flera översättningar, bl a Simon & Garfunkels The Sound of silence.

– Sjunger man på engelska måste berättelsen ta omvägen via hjärnan för att nå hjärtat, förklarade Anders. Bättre då att orden går direkt till hjärtat.

Så rätt, så rätt. Och det var inte bara översättningarna som nådde våra hjärtan. I två välmatade avdelningar var det flera av deras egna visor som träffade precis rätt – i både hjärna och hjärta. Kvällen bjöd även på inte mindre än fyra visor av Olle Adolphson, en Taube, några schlagers och lite annat blandat ur den svenska visskatten.

Sista för våren

Publiken på ett 60-tal personer var helnöjd och Silvénska villan erbjöd en suverän miljö för en viskväll av det här slaget tack vare sin intimitet och ombonade miljö. Galleriet är en perfekt lokal för konserter och sammankomster för upp till 75 personer. Stans bästa därvidlag, vågar jag påstå.

Lördag 6 maj avslutar visklubben vårsäsongen med sin årligen återkommande vårsoaré för medlemmarna, nu med den klassiska svenska visans främste utövare, Jan-Olof Andersson, som huvudartist.

Anders Falk

Artikeltaggar

Anders ForsslundFJKMusikSäffleSilvénska villanVisklubb -67

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.