Hoppa till huvudinnehållet

SMHI utfärdar varning för gräsbränder: ”Det är säsong nu”

Publicerad:
SMHI har utfärdat en varning för gräsbränder i hela Götalands fastland och stora delar av Svealand. Ännu har dock ingen rejäl gräsbrand uppstått i vårt område./ARKIVBILD
SMHI har utfärdat en varning för gräsbränder i hela Götalands fastland och stora delar av Svealand. Ännu har dock ingen rejäl gräsbrand uppstått i vårt område./ARKIVBILD Foto: Jørn Bærheim

SMHI har utfärdat en varning för gräsbränder i hela Götalands fastland samt stora delar av Svealand.

SMHI har tidigare utfärdad en varning för gräsbränder och nu förlängdes den och utökades. Det gäller för hela vårt område, Götaland och södra Svealand.

– Som läget är nu gäller varningen för fyra dagar framåt. Nu finns det risk för att det torra fjolårsgräset antänds så det gäller att vara försiktig, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Torrt fjolårsgräs

Det torra och soliga vädret gör att risken för gräsbränder är stor eller mycket stor, främst under eftermiddagarna.

Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

– Säsongen för gräsbränder sträcker sig egentligen från februari till april-maj. Från och med den 1 april har bevakar vi skogsbränder. Lyckligt har det inte inträffat någon hittills men det blir risk för det också, främst i de östra delarna av landet.

Minibrand i Håbol

I vårt område har bara någon enstaka mindre gräsbrand inträffat hittills. Bland annat en liten, liten gräsbrand i Håbol under måndagen som ganska snart kunde släckas.

Artikeltaggar

Erik Höjgård-OlsenGräsbränderHåbolOlyckor och katastroferSMHI

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.