Hoppa till huvudinnehållet

X-linjen växer: nu finns två bussar i stan

Publicerad:
X-linjen går så bra i Säffle att man just nu testar att ha två bussar i stället för två. Från vänster Hanna Kipatsi, affärsutvecklare Nobina, Åsa Andreasson, affärschef Nobina, Henke Larsson, chaufför Nobina, Mathias Lindgren, trafikchef Värmlandstrafik, Perra Andersson, chaufför Nobina och Jerry Andersson, chaufför Nobina.
X-linjen går så bra i Säffle att man just nu testar att ha två bussar i stället för två. Från vänster Hanna Kipatsi, affärsutvecklare Nobina, Åsa Andreasson, affärschef Nobina, Henke Larsson, chaufför Nobina, Mathias Lindgren, trafikchef Värmlandstrafik, Perra Andersson, chaufför Nobina och Jerry Andersson, chaufför Nobina. Foto: Marina Johansson

Busslinjen X-linjen har varit en rungande succé ända sedan den startade för ett och ett halvt år sedan. Därför testar man nu att ha två bussar i stället för en.

– Det här är framtidens sätt att resa, säger chauffören Henke Larsson.

En buss utan tidtabell och som istället kommer på beställning - kan det vara något? Det kan man lugnt säga att det var, åtminstone i Säffle där den första X-linjen genomfördes som ett pilotprojekt hösten 2021 av Värmlandstrafik i samarbete med Nobina. Det är sedan dess en ordinarie del av Värmlandstrafiks utbud, och sedan en vecka tillbaka har man fördubblat kapaciteten från en buss till två bussar.

Alfred Kposoulel åker ofta med X-linjen mellan hemmet och skolan. ”Det funkar jättesmidigt med appen, och nu känner jag ju Henke som kör”.
Alfred Kposoulel åker ofta med X-linjen mellan hemmet och skolan. ”Det funkar jättesmidigt med appen, och nu känner jag ju Henke som kör”. Foto: Marina Johansson

– Då slog vi rekord med 161 resenärer på en dag. Med två bussar kan vi också få ned den genomsnittliga väntetiden från 20 till 8 minuter, säger Mathias Lindgren, trafikchef Värmlandstrafik.

14 gånger så stort

Under projektets start hade man i snitt 50 resenärer i veckan. Nu är den siffran närmare 700. Med den efterfrågan ser chanserna för att ha två bussar i X-linjen mycket goda ut, men för närvarande är det alltså en provperiod som sträcker sig till sommaren.

– Egentligen är det märkligt att det här inte har gjorts tidigare. Behovet av detta borde vara ungefär detsamma i de flesta kommuner av liknande storlek.

Mathias Lindgren, trafikchef Värmlandstrafik, och Henke Larsson, busschaufför, tycker att det känns bra ett erbjuda den högre service som två bussar i X-linjen innebär.
Mathias Lindgren, trafikchef Värmlandstrafik, och Henke Larsson, busschaufför, tycker att det känns bra ett erbjuda den högre service som två bussar i X-linjen innebär. Foto: Marina Johansson

Det säger Perra Andersson, en av de numera tre förare som kör X-linjen. Han och Henke Larsson har kört sedan linjen startades, och kollegan Jerry Andersson började förra veckan när den andra bussen sattes in. Att inte ha en fast tidtabell utan köra efter beställning var i en början ovant, men det är ett arbetssätt som alla trivs med.

– Jag kan förstå att en vanlig stadsbuss inte alltid är så välbesökt. Kollektivtrafiken på landsbygd och i mindre kommuner är ju inte kända för att ha så många turer. Nu kommer bussen när du vill resa, säger Jerry.

Service för många

Det funkar ungefär som en taxi, och går att beställa både via en app och via telefonsamtal. Skillnaden är att man samåker med andra och får vara beredd på att åka förbi tre, fyra andra hållplatser på vägen till sin destination. Samt att man åker mellan just hållplatser förstås, och inte dörr till dörr - det är trots allt en buss.

– Resan kostar lika mycket som en vanlig tätortsbiljett med bussen och gäller i två timmar. En tjej som jag körde häromveckan hann med fem ärenden på två timmar och den enda biljetten, säger Henke.

Jerry Andersson är ny chaufför för X-linjen sedan man införde det andra fordonet.
Jerry Andersson är ny chaufför för X-linjen sedan man införde det andra fordonet. Foto: Marina Johansson

Många tror att X-linjen är speciellt för äldre, men chaufförerna berättar att alla sorters säfflebor åker med dem.

– Det är folk från 5 till 90 år. De åker till skolan, idrottsträningen, mataffären, kyrkogården och badplatsen, säger Jerry.

– Det händer även att skolor bokar oss, fyller Henke i.

Rätt i tiden

Ingela Larsson, kommunikationsstrateg på Värmlandstrafik, är väldigt glad över att kunna berätta för säffleborna att det nu kommer att vara ännu lättare att åka med X-linjen. Eller rättare sagt; det kommer att bli lättare att få den att komma snabbare och hinna med fler turer på en dag.

– Det här ligger ju så rätt i tiden. När bussen är anropsstyrd kör man inte tomma bussar. Vi kör fossilfritt och för många ersätter det bilen, när bussen kommer när man vill.

Krokstad herrgård är en av många hållplatser för X-linjen.
Krokstad herrgård är en av många hållplatser för X-linjen. Foto: Marina Johansson

– Det här är framtidens trafik, i alla fall för småkommuner. Det blir också en helt annan service och kundkontakt. Vi lär känna resenärerna och det tror jag att många tycker känns tryggt och trevligt, att de känner igen en, fyller Henke i.

X-linjen ger utökad service i en mindre kommun.
X-linjen ger utökad service i en mindre kommun. Foto: Marina Johansson

Fortfarande är X-linjen i Säffle den enda av sitt slag i Värmland. Det återstår att se om det snart blir ringar på vattnet och konceptet testas i fler kommuner.

– Ja, det är inte helt osannolikt att det blir så, säger Mathias.

Artikeltaggar

ApparBussarKollektivtrafikKrokstad herrgårdMathias LindgrenNobinaSäffleTrafikVärmlands länVärmlandstrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.