Hoppa till huvudinnehållet

Satsar miljoner på fyra kyrkor i Säffle pastorat

Publicerad:
I By kyrka ska det ske renovering och konservering för sammanlagt 2,1 miljoner kronor.
I By kyrka ska det ske renovering och konservering för sammanlagt 2,1 miljoner kronor. Foto: Alexander Lindhe

Karlstads stift får drygt 23 miljoner kronor av staten för vård och underhåll av det kyrkliga kulturarvet. 4,2 miljoner satsas på fyra kyrkor i Säffle pastorat.

Pengarna har fördelats på totalt 83 projekt i Värmland och Dalsland. Det handlar om allt från renovering av spån- och skiffertak, fasader, fönster, brand- och åskskyddsförbättringar till interiöra konserveringsarbeten.

Fyra kyrkor i Säffle pastorat berörs av satsningen.

Vid By kyrka satsar man på att genomföra fyra olika projekt som man satsar totalt 2,1 miljoner kronor på. Det handlar dels om en ombyggnad för att anpassa tillgängligheten med rampar och trappor vilket beräknas kosta en miljon kronor.

Dessutom ska kyrkans väggar invändigt renoveras. Även predrikstolen, läktarbarriären, orgelfasaden, altaruppsatsen, bänkar och dörrar ska renoveras och konserveras.

Drygt 1,2 miljoner kronor satsar på renovering av Millesviks kyrka.
Drygt 1,2 miljoner kronor satsar på renovering av Millesviks kyrka. Foto: "Arvikafotografen"

Dessutom satsar drygt 1,2 miljoner kronor i Millesviks kyrka där framför allt fasaden ska renoveras. Men där handlar det också om investeringar för att sänka driftskostnaden samt restaurering av skiffertaket på vapenhuset.

Fönsterrenovering

I Svanskogs kyrka satsar 570000 kr på underhåll och renovering av fönster.

Dessutom satsat 267000 kronor i Säffle kyrka där det ska ske omläggning av papptak.

Projekten ska genomföras under åren 2024 och 2025.

De stora investeringarna motiveras med att kyrkobyggnaderna är mötesplatser och en viktig del av vårt lands gemensamma kulturhistoria. För att även kommande generationer ska kunna ta del av kulturarvet delar staten varje år ut totalt 460 miljoner kronor för vård och underhåll av kyrkobyggnader, inventarier samt kyrkotomter.

Arbete pågår vid By kyrka – omfattande renovering av kyrkogårdsmurarNu syns stenen från 1700-talet på By kyrka

Artikeltaggar

Bostad och byggenBy kyrkaKarlstads stiftKulturhistoriaKyrkorMillesviks kyrkaRenoveringarSäffle kyrkaSäffle pastoratSvanskogs kyrka

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.