Hoppa till huvudinnehållet

Dags för Säffleborna att hitta ut igen

Publicerad:
Hitta ut är för många ett enkelt och motiverande sätt att vara ute i naturen. Hans Wilhelmsson, Säffle Orienteringsklubb, visar hur man registrerar kontrollerna. Arkivbild.
Hitta ut är för många ett enkelt och motiverande sätt att vara ute i naturen. Hans Wilhelmsson, Säffle Orienteringsklubb, visar hur man registrerar kontrollerna. Arkivbild. Foto: Kjell Olsson

Nu är det dags att hitta ut i skogen igen när Säffle Orienteringsklubb och Säffle Skidklubb tillsammans arrangerar Hitta ut. Med start på lördag, 22 april, kan man börja leta kontroller.

Ett numera klassiskt vårtecken för många motionärer är när årets Hitta ut-kontroller placeras ut och den nya Hitta ut-kartan publiceras. I Säffle kommun är det i år Tegnérskogen och Värmlands Nysäter som de populära kontrollerna har placerats. Värmlands Nysäter är ett nytt område som arrangörerna - Säffle Orienteringsklubb och Säffle Skidklubb - vill satsa på för att komma ut i nya delar av kommunen.

Föreningarna kommer dela ut Hitta ut-kartor vid ICA Vikinghallen Nysäter den 21 april och utanför ICA Kvantum den 22 april. Kartor kommer även finnas att hämta på utlämningsställen under hela året.

Förra året deltog ca 3900 personer i Hitta ut i Säffle kommun och under de senaste åren har antalet deltagare varit kontinuerligt högt. Kontrollerna sitter uppe mellan 22 april och 30 september.

– Vi hade utlottning på presentkort på inlämnade startkort som gick till motionärer som varit ute i naturen och utmanat sig själv och tagit kontroller under säsongen. Alla som deltagit i någon utsträckning kan vara med i utlottningen, säger Lars Bengtsson, ordförande i Säffle Orienteringsklubb.

Starkare och roligare tillsammans

Säffle Orienteringsklubb och Säffle Skidklubb har beslutat att bilda en ny förening genom en sammanslagning av de två föreningarna. 2024 ska en ny förening vara på plats och redan under 2023 kommer föreningarnas samtliga arrangemang genomföras gemensamt. Barnens Vasalopp var det första gemensamma arrangemanget och Hitta ut är det andra av totalt fem arrangemang som klubbarna genomför under året. I höst återkommer både Säffle Mountainbikedag och Säffle Nattlopp, och lagom till årsskiftet är det dags för den 40-åriga traditionen Skinkloppet.

– Att genomföra arrangemang gemensamt är ett bra och mycket roligt sätt för våra två föreningar att lära känna varandra bättre, menar Lars Bengtsson.

– Hitta ut är ett fint arrangemang ur så många perspektiv. Ur ett folkhälsoperspektiv är det ett fantastiskt arrangemang som får människor i rörelse. I Skidklubben har vi genom åren använt Hitta ut- kontroller då och då som en del i vår mountainbiketräning, vilket gör delaktighet i arrangemanget extra betydelsefullt och roligt, säger Jerker Karlsson Ahlmark, ordförande i Säffle Skidklubb.

Artikeltaggar

Djur och naturIcaIca KvantumNaturSäffleSäffle kommunSäffle NattloppSkogTraditionerVärmlands NysäterVårtecken

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.