Hoppa till huvudinnehållet

Hur ser Säffleborna på risker med kärnkraft – uppsats ska ge svar

Publicerad:
Emma Dalman skriver kandidatuppsats om hur människor ser på risker med kärnkraft.
Emma Dalman skriver kandidatuppsats om hur människor ser på risker med kärnkraft. Foto: Nathalie Forsström

Hur ser människor på risker när kärnkraften kommer nära? Det är en fråga som Emma Dalman, student vid Karlstads universitet, ställer sig i sin kandidatuppsats. Hon vill ta reda på vad Säffleborna tänker om risker när frågan om kärnkraft kommer upp.

Emma Dalman från Grums läser sista terminen på miljö- och säkerhetsprogrammet vid Karlstads universitet och håller nu på med sin kandidatuppsats.

Hon berättar om det lagförslag som finns om att möjliggöra ny kärnkraft på nya platser. Säffle kommun var en av de kommuner som fick möjlighet att uttala sig om frågan och efter omröstning blev kommunens svar på remissen att man inte vill se ny kärnkraft på nya platser.

Emma Dalman vill gärna komma i kontakt med fler Säfflebor som vill svara på hennes frågor.
Emma Dalman vill gärna komma i kontakt med fler Säfflebor som vill svara på hennes frågor. Foto: Nathalie Forsström

Väckte intresse

Ämnet väckte nyfikenhet hos Emma Dalman som blev intresserad av att titta närmare på detta.

– Säffle kommun har sagt nej men vi vet inte vad som händer i framtiden, även om det inte blir just i Säffle, säger Emma.

Hon bestämde sig för att ta reda på vad Säffleborna tänker om att kärnkraftsfrågan helt plötsligt blev aktuell där de bor.

– Jag är intresserad av vad som händer med människor som utsätts för olika risker, säger hon.

Enkät och intervjuer

Emma har valt att göra både en kvalitativ och en kvantitativ undersökning.

– Jag vill ha både bredden och djupet, säger hon.

Det innebär att hon har en enkät ute som hon vill att så många som möjligt som bor i Säffle kommun svarar på. Den sprider hon bland annat genom sociala medier. Hon ska också göra mer djupgående intervjuer med ett antal Säfflebor.

– Jag har en del intervjuer bokade men jag vill gärna ha fler, säger hon.

Vill prata med fler

Emma vill därför komma i kontakt med invånare i Säffle kommun som vill svara på hennes frågor, både de som är för och de som är emot kärnkraft. Hon berättar att det inte kommer att framgå i uppsatsen vilka som har varit med och svarat på frågor.

De frågeställningar som finns är: Hur ser man på kärnkraft generellt? Hur ser man på riskerna när det kommer nära? och Hur vill man lösa energifrågan?.

Uppsatsen

Emma jobbar med uppsatsen i totalt tio veckor och den ska vara klar i början av juni. Det är det sista hon gör på sin utbildning.

– Det är spännande och väldigt roligt. Jag har hittat ett intressant ämne, säger hon och berättar att psykologin i hur vi tänker kring risker intresserar henne.

Artikeltaggar

GrumsKarlstads universitetKärnkraftNyheterSäffleSäffle kommunSkola och utbildningStudenter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.