Hoppa till huvudinnehållet

Vad i all världen är en god herde?

Publicerad:
Kenneth Gagnero har skrivit veckans betraktelse.
Kenneth Gagnero har skrivit veckans betraktelse. Foto: Jenni Jansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vill man lära sig något nytt, ska man titta utanför det kända och vanliga. Bilden jag funderade på handlade om fårskötsel för många tusen år sedan. Men seriöst, kan man lära sig något vettigt av det?

Åtminstone tycker jag att jag gjorde det, både om mig själv om andra och den värld vi lever i.

En herde har fått ett uppdrag att ta hand om får och se till att dom får skydd mot hot och faror, och att dom får förutsättningar — mat så dom kan växa, utvecklas och ha ett bra får liv. Om herden gör detta så är denne god. Om herden däremot inte bryr sig om att skydda, eller ge förutsättningar för ett fårliv med bra förutsättningar då är det inte en god herde.

Herdejobbet var ett jobb som krävde ”dygnet runt närvaro”, det handlade inte om herden i sig utan det handlade om att ta hand om fåren. Året runt, oavsett väder, alltid leta efter mat och vatten till fåren för att trygga deras överlevnad.

Vilka egenskaper och värderingar kan man hitta hos en herde? Uthållighet, omtänksamhet, hängivenhet, nyfikenhet, ansvarsfullhet, uppmärksamhet, lojalitet, planerande, skyddande, gränssättande, att vara fokuserad, pålitlig, konsekvent, helhetsstyrd, resursskapande, långsiktig, ta sin utgångs i de svagaste, få hjorden att hålla ihop. Ja du kommer säkert på fler…

Vad kan du och jag lära oss av detta?

Om jag ser mig som herde i mitt eget liv, i relation till mina barn, andra människor, en arbetsplats. Vilka egenskaper skulle jag behöva utveckla mer av för att bli en god herde? Kanske gäller det ovan skriva faktiskt alla relationer i livet till natur, djur och människor? Vad tänker du?

Skickar med texten som tog oss med på detta lilla tankeäventyr

Nu inföll tempelinvigningsfesten i Jerusalem. Det var vinter, och Jesus gick omkring i Salomos pelarhall i templet. Då omringade judarna honom och sade: ”Hur länge skall du hålla oss i ovisshet? Om du är Messias, så säg det öppet.” Jesus svarade: ”Jag har sagt er det, men ni tror det inte. Gärningarna som jag gör i min faders namn vittnar om mig. Men ni tror inte, därför att ni inte hör till mina får. Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå under, och ingen skall rycka dem ur min hand. Vad min fader har gett mig är större än allt annat, och ingen kan rycka det ur min faders hand. Jag och Fadern är ett.”

Johannesevangeliet 10:22-30 Bibel 2000

Var nyfiken!

Kenneth Gagnero

Präst Svenska kyrkan Bro, Ny Huggenäs och Värmlandsnäs församling

Artikeltaggar

Krönikor