Hoppa till huvudinnehållet

Jazztrio med värmländska rötter

Publicerad:
Basisten Hans Backenroth är en av medlemmarna i Magnus Döleruds trio.
Basisten Hans Backenroth är en av medlemmarna i Magnus Döleruds trio. Foto: Åke Jansson

Torsdagen den 27 april gästas Seffle Jazz Club av Magnus Döleruds trio – alla tre med värmländska rötter.

Saxofonisten Magnus Dölerud, uppväxt i Fagerås, har numera Stockholm som utgångspunkt. Sedan drygt tio år har han spelat med flera av landets ledande storband, som Konserthusets Blue House Jazz Orchestra, Peter Asplund Big Band och Glenn Miller Orchestra. Under åren har han turnerat flitigt i Sverige och Europa med bland annat Quiet Nights Orchestra och legendariska Fredrik Norén Band.

Med i Säffleoperan

Pianisten Johan Gund bor i Karlstad och arbetar som musiker, arrangör och lärare. Han har bland annat samarbetat med flera av Karlstads körer och han har varit pianist, arrangör och musikalisk ledare för Säffleoperan. Kontakterna finns kvar sedan tiden i Göteborg, och han spelar bland annat tillsammans med Göteborgsbaserade bandet Hi Hank.

Basisten Hans Backenroth är en av våra absolut förnämsta och mest anlitade musiker och har de senaste decennierna turnerat med de allra främsta. Det innefattar mångåriga samarbeten med Putte Wickman, Arne Domnerus, Rune Gustavsson, Kjell Öhman och Monica Zetterlund, och han är det självklara basistvalet för storheter som Scott Hamilton och Ken Peplowski som han turnerat med både i Europa och USA. Här kan vi lägga till en lång lista av studiojobb med Olle Adolphson och Wilmer X, bara för att nämna några få!

Kyrkoturnéer

Under 20-talet somrar har Magnus Döleruds trio gjort sommarturnéer i Värmlands kyrkor. Efter 15 år utvecklades konceptet och förstärktes med värmländska basisten Hans Backenroth. Detta har lagt grunden för ett tätt samarbete då musik, samspel och repertoar finjusterats. Gruppen bjuder bland annat på jazz med tongångar från Jan Johansson, Monica Zetterlund, Keith Jarrett och Carla Bley.

Artikeltaggar

Hans BackenrothJazzMusikSeffle Jazz Club

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.