Hoppa till huvudinnehållet

Lurö vårstädades av föreningen

Publicerad:
Vandringsleden på Norra Hökön går både i närheten av vattnet och genom skogen.
Vandringsleden på Norra Hökön går både i närheten av vattnet och genom skogen. Foto: Henrik Ahlgren

I helgen som gick var Luröskärgårdens natur- och kulturförening på Lurö, Vithall och Norra Hökön för arbete. Föreningen tog flera båtar ut på fredagseftermiddagen i strålande sol och spegelblankt vatten.

Väl på plats var det dags för inackordering i vandrarhemmet och därefter knytmiddag. Dagen efter tog sig ett 30-tal personer till kyrkoruinen för att ta ner träd och sly som sedan eldades för öppna upp mer runt kyrkoruinen. Detta gjordes på uppdrag av länsstyrelsens kulturenhet. Andra uppgifter på Lurö var att utedassen i Bösshamn och ett på Stenstaka vårstädades och rastbord och bänkar oljades och målades. Städades gjorde även alla stigar på ön från träd och grenar som fallit ner under vintern. Föreningen gjorde också klart med det sista justeringarna för vasslåtteraggregatet som satts på en nyinköpt båt.

Träd och sly röjdes runt kyrkoruinen.
Träd och sly röjdes runt kyrkoruinen. Foto: Martin Sandmark

Uppfräschning

På Vithall gjorde föreningen en insats med att vårstäda stugan och staketet runt huset rustades upp med nya enestörar så att inte djuren som ska beta där under sommaren ska gå in i trädgården. På Norra Hökön röjde föreningsmedlemmar vandringsleden och stigen prickades samtidigt med orange färg. Bänkar och spänger oljades och utedasset vårstädades. Sly togs också ner i Lillebohamn.

På söndagen var det dags för årsmöte och därefter gick några medlemmar och sjösatte linfärjan vid Korsön, fårstängslet på Stenstaka sträcktes upp och trädgårdsmöbler ställdes ut. Medlemmar putsade även fönstren på alla boenden där man bott under helgen och de nya vattentoaletterna städades. Tre nya stugor ska byggas på Stenstaka och virket flyttades med fyrhjuling och för hand från hamnen till där de ska byggas, så nu kan byggnationen komma igång.

Rastbord oljades inför sommarens utflykter.
Rastbord oljades inför sommarens utflykter. Foto: Michael Kahlow

Sommarkonst

Marianne Westerberg som bodde på Lurö under åren 1990- 2014 hängde under helgen utställningen Vågspel och väderlekar, som tar med besökaren på grafiska upptäcktsfärder. Utställningen ska hänga på Stenstaka under hela säsongen. Totalt samlade föreningen runt 45 medlemmar under arbetshelgen med ett åldersspann på runt 80 år då man firande en 81-årig medlem under helgen.

Den 6 maj är nästa arbetsdag i föreningen planerad men då i Millesviks skärgård där målet är Bärön och Stora Kräcklingen.

Henrik Ahlgren

Artikeltaggar

BärönBåtarLuröMiljöMillesvikNöje/KulturOljaSkärgårdUtställningar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.