Hoppa till huvudinnehållet

18 miljoner minus – kommunfullmäktige har godkänt bokslutet

Publicerad:
Bokslutet för 2022 visar på ett minusresultat.
Bokslutet för 2022 visar på ett minusresultat. Foto: Jenni Jansson

Säffle kommuns bokslut för 2022 slutar på ett minusresultat på nästan 18 miljoner kronor. Bokslutet var med på dagordningen på kommunfullmäktiges möte på måndagen.

Kommunfullmäktige har nu godkänt bokslutet för 2022. Som ST tidigare berättat om landar bokslutet för 2022 på ett minus på nästan 18 miljoner kronor.

Minus 18 miljoner i kommunens bokslut

Framförallt är det socialnämndens höga kostnader som drar ner resultatet.

– Där har vi en rejäl utmaning att ta tag i framöver tillsammans. Vi får hjälpas åt både nämnd och hela kommunen, sade kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) när han gick igenom årsredovisningen på kommunfullmäktiges möte.

Minskad befolkning

En negativ faktor är också det vikande befolkningsunderlaget. Under 2022 minskade Säffles befolkning med 154 personer vilket innebär minskade skatteintäkter.

Resultatet för 2022 hamnar på ett minus på 17,9 miljoner kronor. Det var budgeterat ett plus på 15 miljoner kronor vilket innebär en negativ avvikelse på nästan 33 miljoner.

Kommunstyrelsen har tidigare beslutat att ge socialnämnden i uppdrag att från och med uppföljningen efter april månad göra en särskild rapportering till kommunstyrelsen i samband med de uppföljningar som lämnas varannan månad under 2023 där det ekonomiska läget och hur åtgärder för att minska de prognostiserade budgetavvikelserna fortskrider finns med.

Kommunfullmäktige godkände årsredovisningen efter genomgång. Efter ett yrkande från Sjukvårdspartiets Marianne Utterdahl lades det till protokollet att kommunfullmäktige så snart som möjligt ska få en uppföljning av utvärderingen av handlingsplanen för suicidprevention.

Artikeltaggar

BokslutCenterpartietDag RogneEkonomiKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMarianne UtterdahlPolitikSäffleSäffle kommunSjukvårdspartiet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.