Hoppa till huvudinnehållet

Jim Jansson tillbaka efter skadan – siktar mot nytt SM-guld

Publicerad:
Nu är Jim Jansson tillbaka efter sin ryggskada. Till helgen drar tävlingarna igång.
Nu är Jim Jansson tillbaka efter sin ryggskada. Till helgen drar tävlingarna igång. Foto: Nathalie Forsström

Rallycrossföraren Jim Jansson från Svanskog siktar på att ta sitt andra SM-guld den här säsongen. Till helgen drar tävlingarna igång och Jim Jansson som har varit borta från tävlandet under en säsong på grund av en ryggskada har siktet inställt på guld.

Rallycrossföraren Jim Jansson siktar på ett nytt SM-guld.
Rallycrossföraren Jim Jansson siktar på ett nytt SM-guld. Foto: Nathalie Forsström

2021 blev Jim Jansson från Svanskog svensk mästare i rallycross. Dessvärre drogs han med en ryggskada och på slutet av 2021 fick han lägga rallycrossen åt sidan och sluta köra.

2022 blev ett år utan någon körning alls men vilan har gjort sitt och nu är Jim Jansson tillräckligt bra för att komma tillbaka.

– Nu är planen att åka hela SM-serien och Supercupen, säger han.

Och med ett SM-guld i bagaget går det inte att göra annat än att sikta högt igen.

– Jag har lite press på mig efter 2021, säger han.

Det har blivit många timmar i garaget sedan Jim Jansson bestämde sig för att komma tillbaka till tävlandet.
Det har blivit många timmar i garaget sedan Jim Jansson bestämde sig för att komma tillbaka till tävlandet. Foto: Nathalie Forsström

Högsta klassen

2021 var första året som Jim tävlade i högsta klassen i rallycross-SM. Och vilken succésäsong det blev för honom. Han vann fem av sju möjliga SM-deltävlingar och slutade som svensk mästare. Han hade tankar om att prova rally men ryggskadan satte stopp för planerna. Istället blev 2022 ett år helt utan tävlingar och han var knappt i garaget på hela året.

– Det var inte kul men jag fick hitta på annat. Det är när man inte kan tävla som man blir som mest sugen på att köra, säger han.

Jim Jansson från Svanskog är redo att tävla igen.
Jim Jansson från Svanskog är redo att tävla igen. Foto: Nathalie Forsström

Redo att köra

Efter ett års vila är Jim nu tillräckligt bra för att komma tillbaka. Han hade bilen ute till försäljning eftersom han har tänkt prova på rally framöver.

– Jag fick inte sålt den så då var det lika bra att köra, säger han.

I helgen drar säsongen igång med de första SM-deltävlingarna i Strängnäs. 13-14 maj är det dags för säsongens första deltävlingar i Supercupen i Haninge. SM-tävlingarna avslutas med final i Höljes 2-3 september. Finalen i Supercupen körs 9 september i Kinnekulle.

Till helgen har Jim Jansson sina första tävlingar efter uppehållet.
Till helgen har Jim Jansson sina första tävlingar efter uppehållet. Foto: Nathalie Forsström

Många timmar i garaget

Jim Jansson är från Svanskog men bor sedan en tid tillbaka i Arvika. Men det är i Svanskog garaget finns och där tillbringar han en stor del av sin lediga tid. På veckorna ligger han ute på jobb i Stockholm och då behöver han lägga många timmar på att vara i garaget och skruva när helgen kommer.

– Jag har nog lagt 200 timmar i garaget sen jag bestämde mig för att köra, säger Jim.

När Jim Jansson åker ut på tävling har han i princip en hel bil med sig i reservdelar. Det gäller att vara förberedd på det mesta.
När Jim Jansson åker ut på tävling har han i princip en hel bil med sig i reservdelar. Det gäller att vara förberedd på det mesta. Foto: Nathalie Forsström

Mycket jobb

Förutom många timmars skruvande lägger Jim också ner mycket tid på att få tag i sponsorer, ett måste om man ska tävla på den nivå Jim tävlar på.

När det gäller bilen så har den byggts om en hel del. Några exempel är framvagnsgeometrin och ombyggnad av växellådan. En del arbete återstod när ST träffade Jim i garaget men han tror inte att det ska vara några problem att hinna klart i tid för helgens tävlingar.

Många hjälper till

Jim har ett team runt sig, annars skulle det inte gå. Han har tre mekaniker, varav en av dem är hans pappa, med sig när han åker på tävling. Hans mamma Lena Jansson och flickvännen Sandra De Jong är med och hjälper till med allt runtomkring.

– Jag vill tacka farsan, Benno Jakobsson, farfar Göran Jakobsson, Hans Reuter och Per-Åke Emilsson. Jag vill även tacka Sven-Göran Emilsson, Ulf Björk och Tom-Erik Börgersson som hjälper mig, säger han.

Artikeltaggar

Jim JanssonRallycrossSträngnäsSupercupen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.