Hoppa till huvudinnehållet

All ekologisk filmjölk kommer från två EKO-gårdar i Långserud

Publicerad:
Det blev ett intressant studiebesök på Nyhaga varifrån EKO-mjölken kommer till EKO-filen som framställs på Wermlands Mejeri i Värmlands Nysäter.
Det blev ett intressant studiebesök på Nyhaga varifrån EKO-mjölken kommer till EKO-filen som framställs på Wermlands Mejeri i Värmlands Nysäter. Foto: Kjell Olsson

Ett 80-tal kor på gårdarna Nyhaga och Gönäs i Långserud producerar den ekologiska mjölk som förser hela Värmland med ekologisk filmjölk via Wermlands Mejeri i Nysäter.

Det är Hans Peterson på Nyhaga och Olle Danielsson på Gönäs som ser till att värmlänningarna kan njuta av närproducerad ekologisk filmjölk. Tillsammans har de ett 80-tal kor som producerar den ekologiska mjölk som utgör basen i filen.

Hans och Anna Peterson tog själv emot gästerna när Säffles Naturskyddsförening gjorde ett studiebesök på gården. Redan i slutet av 80-talet ställde gården om till EKO-produktion och då var det Leif och Inger Peterson som drev gården. Leif och Inger hade flyttat tillbaka från Trollhättan 1974 och tog då över gården efter Bertil och Margit Peterson som drev jordbruket från 1938 till 1974.

– Först på gården var dock Leifs morfar Valfrid Nilsson som egentligen drev slakteri som huvudsyssla. Valfrid började sköta jordbruket redan 1907, berättar Hans.

1974 fanns det sju kor på gården men när Leif överlämnade till sonen Hans fanns det 30 kor som hölls i lösdrift. Antalet kor och ungdjur har därefter stigit till dagens 130 djur varav 60 mjölkdjur.

Mjölkroboten väckte stort intresse och Anna Peterson kunde i detalj berätta hur det fungerar
Mjölkroboten väckte stort intresse och Anna Peterson kunde i detalj berätta hur det fungerar Foto: Kjell Olsson

Besökarna vandrar runt i ladugården där korna ser ut att må bra och både äter och vilar samt går till mjölkroboten efter behov. Lite extra skönt mår korna när de ”kickat till” en stor borste som borstar dem på ryggen.

– Det är alltid lugn och ro när det finns en eller flera mjölkrobotar, säger Hans. Tidigare mjölkningssätt gjorde att det blev lite oroligare, berättar Hans.

Båsen med nyfikna och kelsjuka kalvar fick besök och mjölkroboten väckte stort intresse.

Anna Peterson demonstrerar med säkra händer och fötter hur roboten fungerar. Korna verkade nöjda, både att bli av med mjölk och det "godis" som bidrog till att kön till mjölkning var både lång och lugn.

Anna Peterson visade runt på gården och berättade om verksamheten.
Anna Peterson visade runt på gården och berättade om verksamheten. Foto: Kjell Olsson

Cirka 4000-5000 liter ekologisk filmjölk produceras per vecka vid Wermlandsmejeriet i Värmlands Nysäter.

Vad innebär EKO-märkningen?

– Det betyder att konstgödsel och bekämpningsmedel inte används. Dessutom är kornas betesutrymme större och djuren har längre utomhustid och lösdrift, förklarar Agneta Bäckström.

Agneta arbetar med att certifiera och kontrollera jordbruk och trädgårdar gällande EU:s förordning där det är utökade regler för den som väljer alternativet KRAV-certifiering. Agneta berättar även om märkningen Svenskt Sigill som betyder att all råvara är svensk liksom att förpackning och odling skett inom Sveriges gränser.

Annas och Hans förfogar över cirka 200 hektar mark för vall och spannmålsodling. En stor del är arrenderad.

– Vi använder all spannmål som mat till våra djur, säger Hans.

  • Har du någon gott till mig,  undrade Hector.
    Har du någon gott till mig, undrade Hector. Foto: Kjell Olsson
  • Agneta Bäckström berättade om vad begreppet EKO står för samt att märkningen Svenskt Sigill betyder helsvenskt på alla stadier .
    Agneta Bäckström berättade om vad begreppet EKO står för samt att märkningen Svenskt Sigill betyder helsvenskt på alla stadier . Foto: Kjell Olsson
  • Kerstin och Kjell Carlsson tyckte det var intressant med EKO-gården och såg fram mot att smaka på Ekofilen.
    Kerstin och Kjell Carlsson tyckte det var intressant med EKO-gården och såg fram mot att smaka på Ekofilen. Foto: Kjell Olsson
  • Det var god uppslutning när Säffle SNF-avdelning inbjöd till studiebesök på EKO-gården Nyhaga i Långserud
    Det var god uppslutning när Säffle SNF-avdelning inbjöd till studiebesök på EKO-gården Nyhaga i Långserud Foto: Kjell Olsson
  • Anna Peterson kunde i detalj berätta hur mjölkroboten fungerar.
    Anna Peterson kunde i detalj berätta hur mjölkroboten fungerar. Foto: Kjell Olsson
  •  Även hästen Hector gillare att få besök.
    Även hästen Hector gillare att få besök. Foto: Kjell Olsson

De hade trott å ett tidigt kosläpp i vår.

– Men det är för lerigt i markerna så det får vänta. Men korna är instinktivt inställda på att få komma ut i friheten och när de närmar sig den dörr som fortfarande är stängd blir de väldigt sugna och nyfikna på att få komma ut, säger Hans.

Gården har byggts ut i etapper och närmaste investering som skall ske är stor, en miljon kronor. Det är mjölkroboten från 2009 som ersätts med en ny både modernare och med lite större kapacitet.

Är det en nödvändig investering?

– Ja, det är en otroligt viktig del i vår verksamhet och den får inte krångla. Så bättre byta innan krånglet kommer, säger Hans.

Hur ser det i övrigt ut i maskinparken ?

– Vi har ett antal maskiner men vi både byter och köper in tjänster och det är ett mycket gott samarbete mellan oss jordbrukare. Vi hjälps åt, säger Hans.

– Bästa investeringen var dock när jag träffade Anna på Lillerud och hon följde frivilligt med till Långserud, ler han.

Förutom Hans och Anna så arbetar Sam Pettersson och Moa Johansson på gården Nyhaga. Till gården hör även cirka 200 hektar skog som skall skötas om.

Artikeltaggar

EkologisktEULångserudLantbrukMiljöSäffleWermlands Mejeri

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.