Hoppa till huvudinnehållet

Därför snurrar inte vindkraftverken i Knöstad

Publicerad:
Reporter Diana Dragic
Diana Dragic
diana.dragic@saffletidningen.se
Vindkraftparken i Knöstad invigdes förra året, men något verkar vara fel då de flesta kraftverk fortfarande inte snurrar.
Vindkraftparken i Knöstad invigdes förra året, men något verkar vara fel då de flesta kraftverk fortfarande inte snurrar. Foto: Marina Johansson

Flera Säfflebor som har åkt förbi vindkraftverken i Knöstad på senare tid, har reagerat på att vindkraftverken som sattes i drift förra året står still.

ST har kontaktat Eurowind Energy som står bakom etableringen, för att ta reda på varför kraftverken inte snurrar.

Alexander Hermansson är den som står som ansvarig driftingenjör för just vindparken i Knöstad. När ST kontaktar honom hänvisas vi vidare till tillverkaren, som har sin bas i Spanien.

– Vi har inte tagit över vindkraftverken ännu och är bakbundna av sekretessavtal, så vi får inte säga så mycket. Vi har heller inte full insyn, säger Alexander Hermansson.

Istället får vi prata med Verónica Díaz som är presstalesperson för Siemens Gamesa – tillverkaren av vindkraftverken. Hon bekräftar att de flesta av vindkraftverken i Knöstad för närvarande inte är igång.

– Vi håller på att analysera grundorsaken och hoppas kunna lösa det så snart som möjligt.

Så ni vet inte varför de inte fungerar?

– Just nu har jag inte den informationen, men att de inte är igång behöver inte betyda att det är något fel på dem. I starten av ett sånt här projekt är det inte ovanligt att de nya vindkraftverken ska genomgå vissa tester, till exempel. Vi avsätter medvetet mycket tid för att se till att allt fungerar som det ska.

Hur länge har de varit avstängda eller ur funktion?

– Det kan jag inte svara på just nu, men det är tillfälligt och vi är mån om att lösa det så snabbt som möjligt.

När vindparken i Knöstad invigdes i oktober 2022, var det ett av åtta verk som var satt i drift. Planen då var att ha alla verk igång innan årsskiftet, men i dag är det alltså fortfarande endast ett av de åtta verken som är i gång.

På Eurowinds hemsida kan man se att den el som produceras av verken i dag värmer upp 6 500 hushåll. Med alla åtta verk i gång skulle man kunna värma upp 26 000, säger vd:n Klas Lomberg i en intervju med ST i juni förra året.

Siemens är ansvariga

Enligt Verónica Díaz är det Siemens Gamesa som är ytterst ansvariga för vindkraftverken. Även om Eurowind Energy är projektägare, ska Siemens ta hand om funktionen under en avtalsperiod. Hon beskriver det som en slags försäkringsperiod som gäller för alla.

– Det är så på alla våra projekt. Vi är ansvariga för vindkraftverken under en period innan ägaren tar över helt och hållet. Därför kan inte Eurowind Energy svara på frågor angående kraftverken, säger Verónica Díaz.

När vindkraftverken kommer igång återstår att se. Utan att lova något menar Verónica Díaz att de är optimistiska och tror att de ska vara igång inom en snar framtid.

Planer på stor vindkraftspark på mark i Säffle kommunPrinsen: ”En viktig invigning för hela vårt land”

Artikeltaggar

Alexander HermanssonEurowind EnergyKnöstadNäringslivSpanienTeknik och vetenskapVindkraft

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.