Hoppa till huvudinnehållet

Södra Viken-elev till final i skotar-SM: ”Det ska nog gå bra”

Publicerad:
SG Södra Viken-eleven Adam Sillén från Säffle var lugn som en filbunke före kvaltävlingen. Han genomförde momenten så bra att han nu får försvara sin skolas färger i SM-finalen i skotning.
SG Södra Viken-eleven Adam Sillén från Säffle var lugn som en filbunke före kvaltävlingen. Han genomförde momenten så bra att han nu får försvara sin skolas färger i SM-finalen i skotning. Foto: Dan Enwall

På onsdagen var det full aktivitet på SG Södra Vikens nedre övningsplan. Skolan stod nämligen som värd för Region Mitts kvaltävling till skotar-SM.

– Tävlingsmomenten sammanfaller bara delvis med det man gör som yrkesförare, men det är ett bra sätt att testa snabbhet och skicklighet, säger Magnus Persson, naturbrukslärare på SG Södra Viken.

Tävlingen arrangeras av Skogsentreprenörerna och i onsdagens kval deltog tio elever från fem skolor; SG Södra Viken, Jälla yrkesgymnasium i Uppsala, Ösby naturbruksgymnasium i Sala, Kvinnersta naturbruksgymnasium i Örebro och Slottegymnasiet i Ljusdal.

– Varje elev får köra banan en gång och det gäller att klara av alla moment så snabbt som möjligt. Det börjar med att de ska lasta på tio stockar. Sedan finns de tre bygelhinder där de ska dra ur stocken ur bygeln utan att riva ner den. Om man har rivit någon bygel eller slagit i någonting på fel sätt så får man straffstockar som man måste lasta på. Och allt avslutas med att man får bygga ett torn av korta kubbar. De tre bästa tiderna härifrån går till riksfinalen, förklarar Magnus Persson.

Tävlingen består i stort sett av arbetsmoment som utförs med skotare i skogsbruket.

– Pålastning är ju en del av arbetet, men även om man ska kunna arbeta fort och effektivt så är det en annan tidspress när man tävlar. Och i yrket lyfter man ju inte stockarna en och en. Utan allt det här tillförs ju för att testa skickligheten hos föraren.

  • ”Pålastning är ju en del av arbetet, men även om man ska kunna arbeta fort och effektivt så är det en annan tidspress när man tävlar”, säger läraren Magnus Persson.
    ”Pålastning är ju en del av arbetet, men även om man ska kunna arbeta fort och effektivt så är det en annan tidspress när man tävlar”, säger läraren Magnus Persson. Foto: Dan Enwall
  • Finalfältets enda tjej, Isabella Pettersson Gustavsson från  Kvinnersta naturbruksgymnasium i Örebro, utför ett av alla tävlingsmoment.
    Finalfältets enda tjej, Isabella Pettersson Gustavsson från Kvinnersta naturbruksgymnasium i Örebro, utför ett av alla tävlingsmoment. Foto: Dan Enwall
  • De tre bästa i kvalet. 1. Adam Sillén, Södra Viken, 2. Torbjörn Lindroos, Jälla och 3. Viktor Pettersson, Jälla.
    De tre bästa i kvalet. 1. Adam Sillén, Södra Viken, 2. Torbjörn Lindroos, Jälla och 3. Viktor Pettersson, Jälla.

En av de två som tävlade för SG Södra Viken var Adam Sillén från Säffle.

– Det har inte blivit så jättemycket träning, men det ska nog gå bra. Vi har ju koll på hur banan är och vilka moment som ingår. Jag går ut som siste man och efter att ha kollat lite på de första tävlande tror jag att det blir väldigt jämnt, sa han före sin insats.

Det visade sig att det gick väldigt bra för Adam. Tillsammans med Torbjörn Lindroos och Viktor Pettersson, båda Jälla gick han vidare till finalen i Kalix den 26 maj.

Artikeltaggar

DansJällaMagnus PerssonSalaSG Södra VikenSkogsentreprenörernaSkola och utbildningSkolorTräningUppsala

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.