Hoppa till huvudinnehållet

Thomas redo att skoja med säffleborna

Publicerad:
Thomas Petersson har inte varit på standupturné sedan 2017, men till hösten är det dags igen. Då gästar han bland annat Medborgarhuset i Säffle.
Thomas Petersson har inte varit på standupturné sedan 2017, men till hösten är det dags igen. Då gästar han bland annat Medborgarhuset i Säffle. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Är vi så upptagna med att ständigt vilja förbättra oss, ständigt nå högre att vi missar att ha roligt medan livet pågår, just nu? Absolut, tycker Thomas Petersson. När han gästar Säffle i november vill han bara få oss att skratta, och känna gemenskap i det.

– Det är väl min yrkesstolthet, som komiker.

Slår man upp ordet mångsysslare, hade en bild på Thomas Petersson som illustration inte varit obefogat. I 30 år har han varit ett folkkärt namn som ståuppkomiker, revyskådespelare och från mängder av underhållningsprogram, som På Spåret, Time Out, Prat i kvadrat och Bäst i test. Just nu är han aktuell i Filip och Fredriks populära quiztävlingsprogram Alla mot alla, tillsammans med Tara Moshizi.

– Jag visste inte ens vem hon var, men vi har kompletterat varandra väldigt väl och har haft väldigt roligt.

Programmet är avslutat och resultatet är förstås hemligt till det visats på tv. Men att Thomas är nöjd med sin insats och upplevelsen, kan han säga utan att säga för mycket.

– Vi är två glada gamänger från Västkusten som haft roligt ihop, och det hoppas jag kommer fram i rutan!

Angående folkkärhet: Filip Hammar avslöjade ju i ett avsnitt att Fredrik Wikingsson sagt att han ”hatar alla svenska komiker utom Thomas Petersson”.

– Ja! Jag blev så chockad och trodde att han drev med mig, men det gjorde han inte! Jag är själv ett Filip och Fredrik-fan, och det är så himla roligt att slänga käft och skoja med varandra. Det är en hjärtlig jargong!

Humorn här och nu

Vikten av att just kunna skoja och skratta med varandra oavsett var man befinner sig i livet och oavsett vart man anser sig vara på väg, är också kärnan i Thomas nya standupshow som har premiär i höst. ”Thomas Petersson bara skojar” skulle man kanske kunna säga är en motreaktion på allt snack om att förverkliga sig själv och hela tiden avancera framåt. I en ständig strävan efter något mer än det vi redan har, glömmer många bort att livet pågår här och nu och att vi kan ha väldigt roligt precis där vi är.

– Det pratas om att vi ska lära oss så mycket, alltid utvecklas och det är mindfulness hit och dit, men vi lär oss ju ingenting i alla fall! Livet tenderar att bli stressigt och kravfyllt och ha sina utmaningar och problem oavsett vilken riktning man väljer att gå i; det verkar man aldrig komma ifrån. Så jag tänker att vi inte får glömma att stanna upp och skratta och skoja också. Därför ville jag göra en föreställning som ”bara” är kul.

Dela sin ”önske-Thomas”

Och det är naturligtvis inte så bara. Publiken kommer att kunna förvänta sig en hel del referenser till Thomas frekventa tv-framträdanden de senaste åren, och troligtvis en hel del igenkänning när Thomas reflekterar kring att försöka vara en människa som gör allt rätt men ändå stökar till det.

– Du vet, man ställer sig sist i kön och väntar på sin tur, försöker vara alla till lags och sen lyckas man ändå svara lite för snabbt och lite ogenomtänkt så att allt blir fel i alla fall.

Men publiken kan även bli nostalgisk åt hans ”greatest hits”. Vilka det blir, vet inte ens Thomas själv.

– De flesta komiker har program för kanske 70 minuter eller så, men arrangörer vill ju väldigt gärna ha en föreställning i två akter så att man kan ha försäljning i pausen. Jag kände inte att jag hade nytt material för en så lång föreställning, men då bestämde jag att ha med en ”jukebox” som folk får önska gamla grejer i medan det är paus.

”Jag skulle gilla om Thomas drog handbollsmålvakten”, eller ”dra nånting om din hund!”, kan det stå på önskemålen. Så får publikens önskningar utgöra hela akt två.

– Den här pajasen får väl köra i den mån han kommer ihåg!

Skratt och gråt förenar

Att man glömmer bort att skratta och låta det roliga ta plats i livet här och nu, är ett både tidlöst och högaktuellt ämne på samma gång. Pandemin satte det normala livet och många planer på paus för oss alla, även om vissa drabbades klart hårdare än andra. Thomas blev inspirerad av att se vad många fina insatser många gjorde för att glädja, muntra upp och underlätta livet för sina medmänniskor under de åren.

– Ibland är det bra med ett trauma, om man kan uttrycka det så, att samlas kring. Det fanns en tröst under pandemin att vi alla satt i samma båt; det finns något gött i det.

Nära publiken

Nu har det gått några år sedan Thomas Petersson ägnade sig åt standup, och i Säffle har han bara varit en gång tidigare. Då var det med showen Skakad, inte störd år 2014. Det är med andra ord verkligen dags för ett återbesök, säger Thomas.

– Jag har mest uppträtt på renodlade standupklubbar, men det är ju inte alla som har möjlighet eller ens vill gå på sådana. Vissa vill bara kunna åka iväg en sväng i närheten, få skratta i några timmar och sen åka hem för att kolla på nyheterna. Den gruppen måste också få se standup - och nu hoppas jag ju att vi får träffas i Säffle!

Thomas Petersson bara skojar kommer till Medis den 4 november.

Artikeltaggar

FöreställningarHusdjurKomikerNöje/KulturSäffleShower

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.