Just nu pågår Skräpplockardagarna i hela Sverige; ett evenemang instiftat av Håll Sverige rent för att uppmärksamma vikten av att låta skräpet hamna där det hör hemma. Det är inte i naturen, det visste gänget på förskolan Illern som under torsdagsmorgonen gjorde en insats för miljön.
– Folk är lata som kastar saker i naturen, konstaterade de.
Det var en entusiastisk patrull som nagelfor skogen på skräp och kastade sig över glasspapper, pantburkar och plastpåsar, under ledning av förskollärarna Maria Orehult och Lena Jansson.
– De har varit så taggade på detta! En jättekul stund har vi haft, säger Maria.
Nedlusat
På en knapp timme fyllde barnen varsin rejäl plastpåse med skräp. Det var förstås bra gjort av dem, men samtidigt synd att kassarna blev så välfyllda.
– Tänk att det fanns så här mycket skräp på bara ett par hundra meter. Det är ju hemskt, säger Lena.
– Folk slänger jättemycket, konstaterar Loui Lindgren.
Skräp dödar
Och så gör man inte, det är alla barnen överens om.
– Naturen blir förstörd och djuren kan dö. Om man slänger en glasbit på marken kan ett djur trampa på den och skära sig. Och om en fågel tuggar på ett slängt tuggummi kan det fastna i näbben eller i halsen så att den dör, säger Selma Tingelholm.
Barnen hittade allt möjligt skräp, men mest saker av plast. Det var inte oväntat. Vad som däremot förvånade var att det fanns så många hundbajspåsar utspridda lite överallt.
– Det är ju jättekonstigt och dumt. Det finns ju ingen mening med att plocka upp bajset om man lämnar plastpåsen kvar på marken, säger Lena.
”Duktiga och pålästa”
Barnen tog med sig skräpet tillbaka till förskolan, där de sorterade det och la i olika behållare. För väldigt mycket av det vi kallar skräp går ju faktiskt att återvinna.
– Vissa grejer slänger man fast man kan använda dem igen och igen, eller göra nya saker av, säger Selma.
Men det är inte alltid lätt att veta i vilken behållare man ska lägga sakerna. En del grejer är ju dessutom gjorda av flera olika material.
– Vi har ju pratat en hel del om återvinning och även förmultning; vad man kan låta ligga i naturen för att det inte skadar miljön utan blir till ny jord. Vi hade en diskussion om en träbit, om den kunde ligga kvar eller inte. Vi tog med oss den för säkerhets skull, säger Maria, som berömmer eleverna.
– De är förvånansvärt duktiga och pålästa om detta, måste jag säga.
Varför tror ni att folk slänger skräp i naturen då? De flesta vet ju att det är dumt.
– För att de är lata! ropar alla.
Men det är verkligen inte den som till och med plockar upp efter andra. Sexåringarna på avdelningarna Sländan och Nyckelpigan kan verkligen vara stolta över att de bidrar till ett renare Sverige - och ett renare Säffle.
Skräpplockardag i riktigt fint sommarväderPaddlarna plockade skräp längs älven och kanalen