Hoppa till huvudinnehållet

Snart öppnar det nytt i Guttane: ”Det här kommer bli toppen”

Publicerad:
Nu är det bara elen som saknas. Projektledare och delägare Fredrik Prans hoppas att både biltvätt och laddstolpar snart ska kunna öppna.
Nu är det bara elen som saknas. Projektledare och delägare Fredrik Prans hoppas att både biltvätt och laddstolpar snart ska kunna öppna. Foto: Nathalie Forsström

Snart är den nya biltvätten i Guttane igång. Allt är på plats och nu väntar man bara på elen så att man kan starta upp biltvätten. Inom ett par veckor kommer även den nya laddningsstationen att öppna.

Den senaste etableringen i Guttane.
Den senaste etableringen i Guttane. Foto: Nathalie Forsström

Fredrik Prans, projektledare och delägare i Washtop och Chargestop, berättar att den nya biltvätten strax kommer kunna öppna i Guttane. Nu väntar man bara på att elen ska komma på plats och det ska ske i dagarna. Några veckor senare räknar man med att kunna öppna även en laddstation med snabbladdare för elbilar.

Säffle och Guttane är den tredje orten där Washtop etablerar biltvätt. Det är en manuell biltvätt där man själv tvättar sin bil utomhus. Företaget finns redan i Rättvik och Upplands-Bro. Att det blev just Säffle och Guttane som blev platsen för nästa biltvätt beror till stor del på att det är samma fastighetsägare som i Upplands-Bro.

– Det är svårt att hitta bra mark. Orten är lagom, det är inte för mycket konkurrens och det kommer redan folk hit till handelsplatsen. Det är ett måste att det finns mat och handel, säger Fredrik Prans.

Fredrik Prans visar de olika programmen man kan välja.
Fredrik Prans visar de olika programmen man kan välja. Foto: Nathalie Forsström

Bra läge

Fredrik uppger att Guttane är en bra plats eftersom det passerar mycket trafik. Det är fjällresenärer på vinterhalvåret och på sommaren är det många som åker till och från Västkusten. Med både biltvätt och laddmöjligheter blir det en anledning för resenärer att stanna till i Guttane.

– Man kan planera in ett stopp här. Det blir ett tillskott till området, säger Fredrik Prans.

Han berättar att de har använt sig av lokala entreprenörer i arbetet.

Fredrik Prans visar hur man snabbt och enkelt kan komma förbi och tvätta sin bil.
Fredrik Prans visar hur man snabbt och enkelt kan komma förbi och tvätta sin bil. Foto: Nathalie Forsström

Tvätta bilen själv

Washtops anläggning i Säffle har tre tvätthallar där man själv kan tvätta av sin bil, husvagn eller andra fordon, utomhus. Det man behöver finns på plats och man väljer själv vilken typ av program man vill ha. Det går att göra allt från att bara skölja av bilen till en ordentlig tvätt med både avfettning och vaxning.

Både tvätten och laddstationen kommer att vara öppna dygnet runt och Fredrik Prans berättar att företaget kommer att ha någon som sköter driften lokalt.

Det har varit en lång väntan på att få el till anläggningen men Fredrik räknar med att få tillräckligt med el för att dra igång tvätten i dagarna. Laddningsstationen kräver mer el och därför ligger ett öppnande av den ett par veckor bort.

Fler platser

Totalt kostar etableringen runt sex miljoner kronor. Fredrik Prans berättar att de har fått en del stöd för laddstationen genom Naturvårdsverkets projekt Klimatklivet.

Guttane blir inte den enda platsen i Värmland där Chargestop etableras.

– Det blir på Nyängen också och där kommer det att finnas även för lastbilar. Vi börjar bygga efter det här, säger Fredrik Prans.

Vill växa

De har planer på att fortsätta växa.

– Det ligger i tiden att göra det snabbt och billigt. Det är ett behov som finns och vi vill göra det med så tydligt miljöfokus som möjligt, säger Fredrik.

Han uppger att det här är ett mycket bättre alternativ än att stå hemma på garageuppfarten och tvätta bilen.

– Här tar vi hand om olja och tungmetaller som lossnar från bilen, säger han och visar vart slam, olja och tungmetaller sorteras ut och därefter tar man prover på vattnet.

Väntar på el

När elen är på plats krävs ett slutsamråd med kommunen och därefter räknar Fredrik med att dra igång.

– Det här kommer bli toppen. Det är en väldigt trevlig ort med trevliga människor. Vi har blivit bra bemötta, säger han.

Artikeltaggar

GuttaneNäringslivNaturvårdsverketSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.