Hoppa till huvudinnehållet

Älskad rulles egna dag

Publicerad:
Den 1 maj är det budapestlängdens dag. På Holgers i Säffle brukar den klassiska tårtan ta slut så fort den finns.
Den 1 maj är det budapestlängdens dag. På Holgers i Säffle brukar den klassiska tårtan ta slut så fort den finns. Foto: Marina Drake

Namnet för tankarna till Ungern, men den är så svensk som den kan bli. Många är de bakverk som i modern tid har tillägnats egna temadagar, och den 1 maj är det dags för mångas favorit: budapestbakelsen.

– Den tar alltid slut fortast när vi har den framme, säger Sara Johansson, Holgers konditori.

Man kan fråga sig varför budapestbakelsens dag inte är mer känd, när bakverket är så omtyckt. Kanske för att den fick samsas med den djupt inrotade arbetarrörelsens dag - och för att de flesta konditorier väl har stängt på 1 maj, som ju är en röd dag.

– Så också vi, men vi får ladda upp med budapest under helgen, säger Sara.

Team mandarin

En klassisk budapest består av en marängbotten med finmalda- eller hackade hasselnötter i, som rullas ihop med en fyllning av vispad grädde och konserverade mandariner. Även om många konditorier nuförtiden använder färska hallon i stället.

– Här är vi ju lite gammaldagsa, så vi kör med mandariner. Även om vi ibland har en chokladvariant som det är hallon i.

En småländsk godbit

Budapest är, tillsammans med bland annat prinsesstårta och napoleonbakelse, en riktig trotjänare i konditoridiskarna, men så väldigt gammal är den faktiskt inte. Och till skillnad från de flesta andra bakverk finns en känd upphovsman. Budapestlängden såg dagens ljus någon gång på 50-talet, och kreatören var Ingvar Strid, en konditor från Vetlanda. Varför han valde att uppkalla den efter Ungerns huvudstad, vet ingen säkert. Men enligt vissa källor var han själv förtjust i den staden, och eftersom många bakverk heter som städer - till exempel wienerbröd och pariservåfflor - kanske det låg i linje med övriga utbudet i bröddisken.

Nötmaräng, grädde, mandariner och lite spritsad choklad på toppen - det är en kombination som aldrig verkar gå ur tiden på landets konditorier.
Nötmaräng, grädde, mandariner och lite spritsad choklad på toppen - det är en kombination som aldrig verkar gå ur tiden på landets konditorier. Foto: Marina Drake

Tidlös klassiker

Budapestlängden verkar hur som helst ha blivit en omedelbar klassiker, kanske delvis för att den är naturligt glutenfri och därför efterlängtad av många glutenintoleranta, som annars får avstå många bakverk. Men framför allt tilltalar den mångas smaklökar.

– Den verkar vara mångas favorit, för den tar alltid slut fortast när vi har den framme. Och de dagar då vi inte har någon budapest färdig frågas det nästan alltid efter den. Jag tycker också att det är ett väldigt gott bakverk, säger Sara.

Varför tror du att den fortfarande är så populär?

– Den är väl god i sin enkelhet, tänker jag. Sen handlar det säkert också mycket om nostalgi och igenkänning. Det märker vi ju att många kunder säger att det är mycket som ser gott ut och som de blir nyfikna på, men i slutändan väljer de något som de vet är ett säkert kort.

Artikeltaggar

BudapestHandelKonditorierMat och dryckSara JohanssonUngernVetlanda

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.