Hoppa till huvudinnehållet

Ai My praoade på tidningen

Publicerad:
Ai My fick under veckan bland annat prova på att skriva egna artiklar. Genrebild.
Ai My fick under veckan bland annat prova på att skriva egna artiklar. Genrebild. Foto: Charlotte Ferneman

Ai My Nguyen som går i åttan på Tegnérskolan var på Säffle-Tidningen på prao förra veckan. Hon hade praktik en vecka men var på tidningen i fyra dagar eftersom hon under en av dagarna befann sig på sjukhusets laboratorium där hon fick lära sig mer om hur arbetet funkar där. Här berättar Ai My om sin vecka.

Måndag

På morgonen var det möte och fika. Jag blev informerad om att morgnarna kommer att pågå på samma vis resterande dagar. Mitt första uppdrag var att följa med och intervjua i kommunens växthus. Jag fick vara med och lyssna och anteckna i min anteckningsbok. Den anteckningen skulle bli det som jag senare skulle använda till min artikel. Jag fotograferade till och med några foton. Artikeln påbörjades så snart jag var tillbaka från intervjun. Så satt jag där i mitt kontor tills 11:34, då jag gick ut och begav mig till skolan för att äta lunch. Jag fortsatte senare med min artikel till praodagens slut.

Tisdag

Idag tittade vi, jag och Nathalie, igenom de bilder som vi hade tagit på måndagen. Vi valde ut några som ska med i tidningen. Efteråt tittade vi igenom artikeln, som Nathalie hade gjort lite ändring på, tillsammans. Senare på eftermiddagen var artikeln klar och väntade nu bara på att bli publicerad i torsdagstidningen. Jag fick se hur det går till att förbereda för en publicering. Efter lunchen gick jag till en intervju hos en fotvård och gjorde på samma sätt som jag gjorde på måndagen. Jag hann påbörja min artikel om fotvården innan det var dags att sluta för dagen.

Onsdag

Idag gick jag inte till tidningen, utan till vårdcentralen. Jag skulle ha prao i deras laboratorium för en enda dag. Jag fick byta om till sjukhuskläder och följa personalen runt och se hur det går till att ta blod från blodgivare och hur det går till med hantering av blod. Jag fick även observera blod under ett mikroskop. Sedan hjälpte jag till med vissa saker, som att skanna blodprover.

Torsdag

Idag befann jag mig för första gången vid Ica Kvantum. Det var ägaren till en biltvätt som skulle intervjuas. Efteråt spenderade jag resten av dagen fram till lunch med min artikel. Efter lunchen började jag med att skriva praodagbok.

Fredag

Jag fortsatte med min dagbok fram till lunch. Fotvårdsartikeln skulle vara färdig idag, så det var det jag höll på med efter lunch.

Med texten som nu är genomläst och fotona valda för artikeln, blir detta den avslutande meningen för min praodagbok.

Artikeltaggar

Skola och utbildningTegnérskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.