Hoppa till huvudinnehållet

Inkomstklyftorna ökar i Säffle

Publicerad:
En femtedel av Säffles invånare bor i hushåll med låg ekonomisk standard.
En femtedel av Säffles invånare bor i hushåll med låg ekonomisk standard. Foto: Martina Holmberg / TT

Inkomstklyftorna ökar i Säffle kommun. Det visar en ny sammanställning från SCB (Statistiska Centralbyrån). Under perioden 2015-2021 ökade andelen invånare som bor i hushåll med låg ekonomisk standard i kommunen.

En femtedel av Säffles invånare bor i hushåll med låg ekonomisk standard, visar kartläggningen. Det är mer än riksgenomsnittet.

Enligt den senaste statistiken bor 14,2 procent av Sveriges befolkning i hushåll med låg ekonomisk standard, vilket är en ökning med drygt en halv procentenhet sedan 2015. Under samma period ökade andelen med hög ekonomisk standard ungefär lika mycket, till 5,7 procent.

– I 216 av landets 290 kommuner ökade andelen invånare i hushåll med låg ekonomisk standard mellan 2015 och 2021. Samtidigt ökade andelen med hög ekonomisk standard i 198 kommuner, säger Johan Lindberg, utredare på SCB.

Även i Säffle kommun ökade andelen invånare med låg ekonomisk standard.

– I Säffle kommun bodde 20,5 procent av invånarna i hushåll med låg ekonomisk standard 2021. Det är en ökning med 1,8 procentenheter sedan 2015, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB.

Ingen skillnad

Andelen personer i hushåll med hög ekonomisk standard i Säffle kommun var närmast oförändrad mellan 2015 (2,2 procent) och 2021 (2,5 procent).

– Generellt i Sverige växer grupperna med låg ekonomisk standard i en större omfattning än grupperna med hög standard, säger Johan Lindberg.

Hushållens ekonomiska standard beräknas utifrån deras totala disponibla inkomst, som på riksnivå har ökat varje år sedan mitten av 1990-talet. Men utvecklingen ser olika ut i olika kommuner.

– I Säffle ökade hushållens medianinkomst med 6,3 procent mellan 2015 och 2021. Det är en ganska vanlig utveckling bland Värmlands kommuner, säger Peter Gärdqvist. I hela Värmlands län var det i Filipstad som inkomstskillnaderna ökade allra mest under 2015–2021. Men de är faktiskt störst i Eda, tillägger han.

Artikeltaggar

EkonomiHushållInkomstPrivatekonomiSäffle kommunSCB

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.