Hoppa till huvudinnehållet

Klarinett är nummer ett på unikt folkmusikalbum

Publicerad:
Therese Hugosson är Sveriges enda kvinnliga riksspelman på klarinett. Med albumet Brokig har hon velat utforska instrumentets alla möjligheter.
Therese Hugosson är Sveriges enda kvinnliga riksspelman på klarinett. Med albumet Brokig har hon velat utforska instrumentets alla möjligheter. Foto: Karin Olsson

När har man skapat konst? Många skulle säga att det handlar om att kunna spränga gränser och frångå normer. Samtidigt vore det lika rätt att säga att det handlar om att bygga broar och främja gemenskap. Riksspelmannen Therese Hugosson från Svanskog har ett ben i vardera läger med debutalbumet Brokig: något så ovanligt som ett renodlat klarinettalbum.

– Det är 100 procent klarinett - till och med det som låter som fiskmåsar!

Folkmusik på bara klarinett, går det i ett land där stråkar nästan alltid spelar huvudrollen i folkmusiken? Kan man låta både klassisk och folklig på samma gång? Och vad låter bäst på klarinett: gestaltandet av en handsåg eller gestaltandet av en sommarduva?

Klarinett i spotlighten

Det är några av de frågor som Therese Hugosson, riksspelman från Svanskog, har reflekterat över i produktionen av sitt debutalbum Brokig. Under pandemin började hon experimentera med hur man som klarinettist kan maximera instrumentets möjligheter istället för att imitera fiolen. För det gör man ofta: till och med om man tillhör sverigeeliten bland klarinettister.

– Det är så gott om fioler och andra stråkinstrument i folkmusiken att jag tänker som en fiolspelare när jag spelar, trots att det inte är mitt instrument. Klarinetten är ett av de största folkmusikinstrument vi haft, även om det idag oftare förknippas med klassisk musik, musikkårer och symfoniorkestrar. Det har så många uttrycksmöjligheter som andra instrument saknar, och det förtjänar att få spela huvudrollen emellanåt!

Möjlig världspremiär

Resultatet har blivit albumet Brokig, som består av hälften egenskrivet material och hälften traditionella värmländska folklåtar, och merparten från hemtrakten i Svanskog. Instrumenten? 100 procent klarinett.

– Till och med det som låter som fiskmåsar! Jag känner inte till några andra album klarinettensembler inriktade på folkmusik, så detta skulle kunna vara det första albumet i sitt slag, säger Therese.

Therese Hugosson vill gärna uppmuntra alla att inte låta sig begränsas av enskilda etiketter när det gäller konst och kultur, och givetvis även livet i stort. Man blir inte mindre musiker för att man även är lärare, och så vidare.
Therese Hugosson vill gärna uppmuntra alla att inte låta sig begränsas av enskilda etiketter när det gäller konst och kultur, och givetvis även livet i stort. Man blir inte mindre musiker för att man även är lärare, och så vidare. Foto: press

Brokig och äkta

Förutom att undersöka klarinettens folkliga möjligheter är albumet också en markör för att man kan vara och göra flera saker samtidigt.

– Vi vill så gärna placera in människor och deras kunskaper i fack; det gäller också i musikvärlden. Antingen är du musiker eller musiklärare. Antingen är du klassisk musiker eller folkmusiker. Antingen är du anställd eller frilansare. Detta perspektiv har under många år hindrat mig från att fullt ut verka inom musik- och kulturbranschen.

För just kulturutövaren kan det betyda att ens autenticitet blir ifrågasatt.

– Det finns de som skulle påstå att jag inte är en ”riktig” musiker för att jag också är musiklärare. Skulle man säga att en person som jobbar som rörmokare inte är en ”riktig” rörmokare för att han även är deltidsbrandman? Jag tror inte det.

Therese önskar att man kunde se på musiken och kulturen som ett dynamiskt ekosystem, där de olika kompetensområdena bara stärker varandra och inte förtar varandra.

– Albumtiteln Brokig är också en markör för detta.

”Spänd förväntan”

På albumet har Therese spelat in alla stämmor, men på releasekonserten på Silvénska villan den 13 maj har hon med sig klarinettisterna Albin Myrin från Karlstad och Veronica Lindåker från Börringe i Skåne. Dessutom medverkar poeten Karin Berndtsson Engström från Arvika, som skrivit text till en av Thereses egna kompositioner.

– Efter konserten blir det fritt buskspel och spel till dans. Det var en otrolig upplevelse för mig att höra albumet spelas live, och jag känner spänd förväntan inför releasen!

Artikeltaggar

FolkmusikKarlstadKlassisk musikMusikSilvénska villanSvaneholm

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.