Hoppa till huvudinnehållet

Ystra skutt ut i gröngräset

Publicerad:
Att se skorna skutta ut i hagen för första gången för året har blivit en vårtradition för många. Rasmus Jakobsson höll i taktpinnen denna gång.
Att se skorna skutta ut i hagen för första gången för året har blivit en vårtradition för många. Rasmus Jakobsson höll i taktpinnen denna gång. Foto: Kjell Olsson

Ett minst sagt blandat väder avskräckte inte närmare hundratalet personer, varav många barn, att besöka Grinsbyns Gårdshus för att vara med om något spännande.

En grön traktor med stor kärra svängde upp framför publiken och en dörr till vagnen öppnades. Tio lite nyvakna kvigor tittade försiktigt ut men sedan blev det fart och det går inte att ta miste på glädjen att komma ut i ”frihet”. Det blev både koll på åskådarna men även rusningar på led där det framgick tydligt vem som var ”master”.

När blåsten tog i och det började stänka var det dags att gå in i värmen i Gårdshuset. Där väntade både varm korv som Stina Karlsson ”krängde” i parti och minut liksom kaffe med dopp. Lite ”loppor” fanns att köpa också. Det blev både trångt och gemytligt.

Att vädret var allt annat än vårsoligt verkar inte ha avskräckt många.
Att vädret var allt annat än vårsoligt verkar inte ha avskräckt många. Foto: Kjell Olsson

– Vårt gårdshus var fram till 1994 ett EFS-missionshus och det uppfördes redan 1926, berättar Anna-Lena Lawner.

12 kvigor fick äntligen känna gräs under klövarna.
12 kvigor fick äntligen känna gräs under klövarna. Foto: Kjell Olsson

-Vi är tolv hemman samt ett antal sommarboende som sköter om det hela och vi har bl.a midsommarfest, loppismarknader, väg och älgjaktsmöten, säger Anna-Lena vidare.

En tipspromenad på temat fanns för de minsta.
En tipspromenad på temat fanns för de minsta. Foto: Kjell Olsson

Under ”kvigsläppet” anordnades även en tipspromenad för barnen där frågorna handlade om både kor, kvigor och mjölk.

Kommande helg kommer det att ske ett riktigt stort kosläpp vid Torps gård i Gillberga där Säffle LRF Norra, Wermlandsmejeri samt Torps gård utlovar ”kosläppsfest”.

Stina Karlsson hade full fart i korvgrytan.
Stina Karlsson hade full fart i korvgrytan. Foto: Kjell Olsson

Artikeltaggar

BarnEFSGillbergaLRFMänskligtSäffleVind

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.