Hoppa till huvudinnehållet

Från grusgropen till Supercar Lites – och vidare

Publicerad:
Rallycrossföraren Lukas Andersson från Svanskog som tävlar för Team Westom i Arvika.
Rallycrossföraren Lukas Andersson från Svanskog som tävlar för Team Westom i Arvika. Foto: Claes Österman

När Lukas Andersson var nio år blev han för första gången introducerad för motorsport. Det var hans pappa som visade filmklipp på Crosskart och frågade om det var något som Lukas skulle vilja prova på.

I dag kör 15-årige Lukas i den nästa högsta rallyserien, vilket bara en annan person i samma ålder har gjort innan honom. För ST berättar han nu om hur det hela började – om resan från grusgropen hemma på gården till de stora rallycrossbanorna och framtida drömmar.

Man skulle kunna säga att motorsport rinner i blodet på den här unga talangen. Lukas pappa är nämligen kusin med rallycrossföraren Daniel Lund, och när Lukas hade åldern inne och fick frågan om han ville börja med Crosskart, var svaret självklart.

Tillsammans med sin pappa och några vänner till familjen byggde Lukas en Crosskart att börja med.

– Med den tränade jag i en grusgrop här hemma. Jag tyckte att det var väldigt kul och gjorde min första tävling samma år.

Naturbegåvning

Redan som nioåring debuterade Lukas i Crosskart på en sprinttävling i Lidköping, där han med enkelhet tog hem segern.

– Det var inget jag hade förväntat mig. Jag tänkte att det skulle vara kul att testa på, men det gick mycket bättre än jag trodde, säger Lukas.

Sedan debuten har Lukas fortsatt med Crosskart och kört in många segrar och titlar. Tre år in i 85-serien vann han bland annat Svenska Cupen och Sprintcupen, bara tolv år ung.

– Efter det började jag i Crosscart Xtreme Junior – den nordiska rallyserien som jag körde fram tills förra året. År 2021 vann jag klassen, och förra året kom jag tvåa, berättar Lukas.

Det har nästan gått raka vägen uppåt för dig. Vad är det som driver dig att hela tiden prestera bättre?

– Att själva sporten är så rolig och att jag brinner för den. Det är det här jag vill göra.

Det har blivit en hel del priser för Lukas genom åren. Här visar han stolt upp de senaste två priserna från Danmark, där han tog hem en dubbelseger i debuten.
Det har blivit en hel del priser för Lukas genom åren. Här visar han stolt upp de senaste två priserna från Danmark, där han tog hem en dubbelseger i debuten. Foto: Claes Österman

Älskar kicken

Bredvid motorsporten har Lukas även sysslat med andra aktiviteter, så som fotboll och innebandy, men det har han aldrig riktigt fastnat för.

Det som gjorde att Lukas fastnade just för med rallycross och som troligtvis också gör honom till en så framgångsrik förare, är hans förkärlek för höga hastigheter.

– Det är kul med fart och acceleration. Att få stå där på startplattan och bara få känna adrenalinet, säger Lukas.

Avancerat

För bara några veckor sedan debuterade Lukas i världens näst högsta rallycross-klass med förbränningsmotor, Supercar Lites, som han avancerade till i år. Där måste man egentligen vara 16 år för att få köra, men Lukas har stuckit ut fötterna ordentligt, fått särskild dispens och visade dessutom på seriepremiären att han verkligen hör hemma i klassen, då han drog till med en dubbelseger på debuten.

– Jag fick dispens för att köra och det känns ju väldigt bra. Då vet man att folk har koll på mig och vet att jag har farten och kan ligga i topp. Jag är den första efter Oliver Solberg att ha fått den här dispensen, så det känns stort.

Succépremiär i Danmark: 15-årige Lukas slog veteranerna

Hur går det till i den här serien?

– Vi kommer att köra nio tävlingar under året och oftast är det två tävlingar samma helg. På tävlingarna börjar man med tre stycken kvalheat i varje klass, där man tävlar mot varandra på tid. De 12 som har bäst tid när heaten är avgjorda går vidare till semifinal, och ju bättre tid man har med sig från kvalen, desto längre fram får man starta. Topp tre från bägge semifinalerna går till sist vidare till final.

Hur känns det att vara så ung och tävla mot äldre och mer erfarna förare?

– Jag tycker att det är bra att vara uppe och köra de större klasserna redan i unga år så att man hinner utvecklas mycket och kan fortsätta så länge som möjligt.

”Väldigt stor skillnad”

Nu när Lukas har tagit klivet upp till nästa nivå, innebär det även att han kör en annan typ av bil. Den är bland annat fyrhjulsdriven och har en större motor. En stor del av utmaningen nu är att lära sig hur bilen fungerar.

– Det är ju väldigt stor skillnad. Den här är fyrhjulsdriven, större och bredare. Motorn sitter ju även bak så det blir väldigt konstigt att byta, men det har ju gått väldigt bra så jag har lärt mig mycket på kort tid, säger Lukas.

En annan sak som är annorlunda nu är att Lukas har ett helt team professionella omkring sig. Bland annat mekaniker som ser till att bilen är i toppskick samt hans egen storebror Isak, som är en så kallad ”spotter”, och hjälper Lukas att göra rätt spårval – det vill säga hur han ska köra för att få den snabbaste tiden.

– Han är med mig i headset och säger åt mig hur jag ska köra. Det finns till exempel ett jokervarv, som är ett längre varv som man måste ta någon gång under ett heat. Då är det spottern som avgör när det bäst att jag kör det varvet, förklarar Lukas och fortsätter:

– Jag tycker att det är lättare. Innan har jag ju varit tvungen att tänka ut sånt själv samtidigt som jag kör. Nu har jag någon bredvid banan som tittar åt mig och kan välja ut det bästa tillfället, så kan jag fokusera mer på själva körningen.

  • Foto: Joel Christoffersson
  • Foto: Joel Christoffersson
  • Foto: Privat

Siktar högt

Sedan debuttävlingen i Lidköping vid nio års ålder, har Lukas haft stora ambitioner. Redan då visste han att han vill komma långt och ”bli något stort” inom sporten.

Att nu få tävla i Supercar Lites som 15-åring är en stor milstolpe, men för ST avslöjar han att två stora drömma är att komma till VM i högsta klassen Supercars samt att någon gång åka till USA och köra Nitro Rx.

– Men det är ett tag kvar dit. Det är ju en hel del pengar i det också. Nu ska jag fokusera på att köra i Lites, så får vi se om det blir något inhopp i något annat med den här bilen, säger Lukas.

Nästa tävling för Lukas går av till helgen i Tierp, utanför Stockholm.

– Jag går in med samma inställning som jag hade inför Danmark, vilket är att ta mig till final och att få köra så mycket som möjligt och att få lära känna bilen mer.

Artikeltaggar

ArvikaLukas AnderssonMotorMotorsportRallycrossSäffleSportSvaneholmTeam Westom

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.