Hoppa till huvudinnehållet

Nu knackar BK Tegnér på Elitseriens port

Publicerad:
Dany Nordström Green och Sören ”Böla” Larsson kan konstatera att målet för säsongen - att nå elitseriekvalet - är i hamn. Men att även nå över den gränsen vore ju den ultimata drömmen för klubben, som spelade i Elitserien säsongen 2017/2018.
Dany Nordström Green och Sören ”Böla” Larsson kan konstatera att målet för säsongen - att nå elitseriekvalet - är i hamn. Men att även nå över den gränsen vore ju den ultimata drömmen för klubben, som spelade i Elitserien säsongen 2017/2018. Foto: Marina Drake

Ett spelår har nått sitt slut och nu står BK Tegnér och balanserar på tröskeln till vad som hela tiden har varit årets stora målsättning: en plats i Elitserien. Om allt faller på plats i helgen - inte bara käglorna - kommer de hem med en biljett in i bowlingens finrum.

– Det skulle betyda hur mycket som helst för klubben, säger ordförande Dany Nordström Green och mångårige klubbprofilen tillika hallägaren Sören ”Böla” Larsson.

För nästan precis sex år sedan satt undertecknad med dessa två samt spelaren Lasse Lindh i samma hall och skrev glädjeartikeln om att BK Tegnér för första gången gått upp i Elitserien. Det hann bara bli en säsong innan klubben åkte tillbaka ner till Allsvenskan, men nu har drömmen om en ny chans till Elitserien infriats.

– Vi är såklart otroligt taggade. Förutsättningarna känns riktigt bra, även om allt kan hända, säger Dany.

Nerverna är på spänn, men förhoppningarna goda inför helgens elitseriekval.
Nerverna är på spänn, men förhoppningarna goda inför helgens elitseriekval. Foto: Marina Drake

Öst ur ungdomens källa

Kvalet är frukten som skördas efter hårda och medvetna satsningar under de senaste åren på att utveckla verksamheten.

– Vi är en av troligtvis ganska få föreningar som kan säga att vi har kommit starkare ur pandemin. Vi har nu två farmarlag i stället för ett, men framför allt har satsningen på juniorverksamheten gjort att vi har en otrolig återväxt, säger Dany.

– Vi har hela fyra 16-åringar som spelat i A-laget i år, säger Böla.

Otroligt betydelsefullt

Det har på det stora hela gått bra för samtliga lag i klubben under den gångna säsongen, men kronan på verket har varit att A-laget för första gången har vunnit Mellanallsvenskan. Att få gå upp i Elitserien igen skulle dock smälla ännu högre.

– Det skulle betyda jättemycket, hur mycket som helst. Det vore en boost för hela klubben att ha ett lag i Elitserien. Det ger självförtroende och publicitet, och mycket större möjligheter till sponsring och bidrag, säger Dany.

– Där får vi berömma kommunen, som gav oss ett generöst bidrag när vi var i Elitserien 2017-2018. Det vore bra för Säffle överhuvudtaget att ha ett elitserielag i kommunen, säger Sören.

Laget har tränat intensivt och nu är det i mångt och mycket dagsform som avgör, både i det egna laget och hos motståndarna.
Laget har tränat intensivt och nu är det i mångt och mycket dagsform som avgör, både i det egna laget och hos motståndarna. Foto: Marina Drake

Två dagars nervkittlande

Det är fyra lag från Mellanallsvenskan som spelar om en plats i Elitserien. Kvalet är fördelat på lördag och söndag; går BK Tegnér vidare från lördagens match mot BK Bågen i Kristinehamn möter de Matteus-Pojkarna BK i Söderköping på söndagen.

– Vi har bokat hotell i Norrköping på lördag kväll. Det går att avboka, men det bestämmer vi att det inte kommer att behövas, säger Dany.

På papperet är Matteus-Pojkarna det svåraste mötet, men det är dagsformen som avgör.

– Alla lag är duktiga och det finns inga lätta matcher. Men vi ska bli tuffa och jobbiga att möta för alla! säger Dany.

Ger järnet

De är så förberedda som de kan vara.

– Vi har övat stenhårt på profilerna som gäller i kvalet, testat olika upplägg och så. Det känns väldigt bra, även om vi inte kan veta hur de andra är - bara vad vi kan, säger Dany.

Att känna supporten är viktigt. Ett stort gäng supportrar hänger med till kvalet för att heja på.

– Det är den tionde spelaren, konstaterar Dany.

– Sen får vi även tacka för att tidningen är så bra på att bevaka våra matcher och det vi gör som förening. Att bli uppmärksammade och synas i media är också jätteviktigt, säger Sören.

Sören ”Böla” Larsson menar att det vore bra för hela Säffle som kommun att ha ett elitserielag.
Sören ”Böla” Larsson menar att det vore bra för hela Säffle som kommun att ha ett elitserielag. Foto: Marina Drake

Bägge tror att klubben har betydligt större chanser att hålla sig kvar i Elitserien nu än senast.

– Vi gjorde två rätt dåliga serier då, men som vi lärde oss otroligt mycket av. Vi har blivit bättre på allting sedan dess, har en föryngring i truppen och en väldigt positiv anda i klubben just nu, säger Sören.

Gräva där man står

Inget kan tas för givet, så mycket vet man. Vinden kan vända snabbt; flera klubbar som tidigare varit väldigt framgångsrika har senare haft svårt med att få ihop lag.

– Jag tror att vi har gjort helt rätt som satsat på egna produkter och att ha en stark återväxt i Säffle, i stället för att plocka in spelare utifrån som man aldrig vet hur länge de kan stanna. Vi kan plocka in vem som helst från farmarlaget till A-laget och räkna med att de gör en stabil insats, säger Sören

Vad blir det nya målet, om ni tar elitserieplatsen?

– Förutom att förstås hålla oss kvar där, har vi en målsättning om att Farmers 1 ska upp till Allsvenskan, säger Dany.

Truppen till Elitseriekvalet

Daniel Nordström Green

Joakim Nordén

Mattias Nilsson

Mattias Flodberg

Pontus Svensson

Kristian Persson

Emil Svensson

Michael Johannesson

Peter Johannesson

Robin Sundfält

Coach: Raymond Jansson

Artikeltaggar

AllsvenskanBK BågenBK TegnérBowlingDany Nordström GreenFarmersKristinehamnMatteus-Pojkarna BKSäffleSöderköpingSören LarssonSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.