Hoppa till huvudinnehållet

Ny frisör bjuder hemlösa på klippning: ”Det känns bra att hjälpa”

Publicerad:
Ghadeer Alanbaki vill hjälpa till genom att erbjuda fri klippning för pensionärer och hemlösa under en period.
Ghadeer Alanbaki vill hjälpa till genom att erbjuda fri klippning för pensionärer och hemlösa under en period. Foto: Nathalie Forsström

När priserna skenar och många har det tufft ekonomiskt vill frisören Ghadeer Alanbaki bidra på sitt sätt. Därför bjuder han alla pensionärer och hemlösa på gratis klippning under en period.

Ghadeer Alanbaki har drivit salong i Säffle i ett halvår. Här tar han hand om kunden Dalvanete Johansson.
Ghadeer Alanbaki har drivit salong i Säffle i ett halvår. Här tar han hand om kunden Dalvanete Johansson. Foto: Nathalie Forsström

Ghadeer Alanbaki öppnade i oktober en frisersalong på Sundsgatan i Säffle. Fram till den 15 maj erbjuder han pensionärer och hemlösa gratis klippning på salongen. Anledningen är att många har mindre pengar kvar i plånboken på grund av höjda priser. Ghadeer kände att han villa göra något för att hjälpa till.

– Allt har blivit dyrare och vi behöver hjälpa varandra. Jag tycker att det känns bra att hjälpa. Vi gör det vi kan, säger han.

Från Irak

Det har gått över ett halvår sedan Ghadeer Alanbaki öppnade frisersalongen.

Ghadeer kommer från Bagdad i Irak. Han berättar att han kom till Sverige för sju och ett halvt år sedan. Han bodde först i Ekshärad där han jobbade mycket med att hjälpa flyktingar.

För fyra år sedan flyttade han till Säffle. Innan han kom till Sverige jobbade han som frisör i Bagdad och det ville han fortsätta med i Säffle. Han berättar att det tog tid innan han fick alla papper i ordning för att kunna börja arbeta men i oktober drog han igång verksamheten Alanbaki frisör på Sundsgatan. Han berättar att det var hans mamma i Irak som motiverade honom till att göra det.

– Min mamma hjälpte mig med maskiner och sånt så jag blev motiverad att starta, säger han.

Ghadeer Alanbaki tycker om att hjälpa andra.
Ghadeer Alanbaki tycker om att hjälpa andra. Foto: Nathalie Forsström

Lär sig svenska

Nu har det gått över ett halvår sedan Ghader började på salongen. Han berättar att många känner till honom och på det viset har han fått kunder.

– Många vet att jag är bra på att klippa, säger han.

Samtidigt som han klipper håller han på att lära sig det svenska språket. Han berättar att han inte har permanent uppehållstillstånd och därför inte kan läsa SFI (Svenska för invandrare). Därför passar han på att prata svenska vid frisörstolen och han tittar också mycket på svensk tv för att lära sig språket.

– Jag ser på tv även om jag inte förstår språket så lyssnar jag, säger han.

Artikeltaggar

FrisörerNäringslivSäffleSamhälleSundsgatan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.