Hoppa till huvudinnehållet

Säffleföretaget ska tillverka tuber av träfiber

Publicerad:
Företagets vd Lars Sandberg berättar att tuben har mer 85 procent fiberinnehåll.
Företagets vd Lars Sandberg berättar att tuben har mer 85 procent fiberinnehåll.

Säffleföretaget Blue Ocean Closures har nått en ny framgång med sina fiberbaserade kapsyler och burklock. Den här gången har man tillsammans med Stora Enso och AISA utvecklat den första kartongtuben med fiberbaserad förslutning.

Det träfiberbaserade konceptet ska hjälpa producenter att minska plastanvändningen och öka andelen förnybart material i sina förpackningar. Alla komponenter i tuben är konstruerade för återvinning.

Tuben består av Stora Ensos barriärbelagda kartongmaterial Natura Shape och ett skruvlock som utformats i samarbete med Blue Ocean Closures med montering av AISA.

85 procent fiberinnehåll

Lösningen innehåller mer än 85 procent fiberinnehåll vilket är den högsta andelen som finns i en rördesign. Produkten är avsedd för kosmetika och hygienprodukter och förväntas vara ute på den vara kommersiell marknaden under 2024.

Lars Sandberg är vd på Blue Ocean Closures.

– Vi anser att det är viktigt att öka fiberinnehållet för att framtidssäkra kartongrör med ökad återvinningsbarhet, minskat koldioxidavtryck och uppfylla konsumenternas förväntningar på hållbarhet och användarupplevelser, säger han.

Blue Ocean Closures vd Lars Sandberg.
Blue Ocean Closures vd Lars Sandberg. Foto: Claes Österman

Teknikutvecklingen av skruvlocket har genomförts i ett designprojekt delfinansierat av BioInnovation och involverar även Karlstads universitet.

– Rörlösningen har kommit långt tack vare forskningssamarbetet, vilket är precis vad som behövs för att uppnå mer hållbara förpackningar. Att tillverka ett rör med axel och lock med oöverträffad hög fiberhalt är möjligt när alla parter bidrar med sin kunskap och teknik, säger Säffleföretagets projektledare Staffan Andersson.

Den nya produkten kommer att finnas på världsmarknaden nästa år.
Den nya produkten kommer att finnas på världsmarknaden nästa år.

Produkten, som är den första i världens i sitt slag, lanseras officiellt på den pågående mässan Interpack 2023 i Dusseldorf, Tyskland som är världens största mässa för förpackningsindustrin.

På Stora Enso är man mycket nöjda med projektet:

– Denna utveckling av kartongrör är ett utmärkt exempel på ett samarbete som behövs för att förbli konkurrenskraftigt i dagens snabbt föränderliga branscher, både nu och på lång sikt. För att göra våra kartongtuber vanligare i dagens förpackningslandskap krävs det också att vi hittar hållbara förslutningar. Genom detta samarbete har vi kunnat påskynda utvecklingen av den mer hållbara rörlösningen, säger Salvatore Sortino, Head of Business Alliance på Stora Enso, i ett pressmeddelande.

Testar fiberlock på syltburkar i nytt forskningsprojektÄgarna ökar satsningen på världsunik fabrik i SäffleJubel när världsunik fabrik invigdes i Säffle

Artikeltaggar

ÅtervinningHållbarhetKarlstads universitetKonsumentLars SandbergMiljöStora Enso

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.