Hoppa till huvudinnehållet

Glädjeyran total: BK Tegnér slog sig in i Elitserien

Publicerad:
Reporter Marina Drake
Marina Drake
marina.drake@saffletidningen.se
Det skulle visa sig bli den kämpigaste drabbningen någonsin, men desto ljuvare är segerns sötma för BK Tegnér, som knep segern i kvalet till Elitserien.
Det skulle visa sig bli den kämpigaste drabbningen någonsin, men desto ljuvare är segerns sötma för BK Tegnér, som knep segern i kvalet till Elitserien. Foto: privat

Helgens kval till Elitserien blev en rysarnas rysare. Finalmatchen skulle visa sig behöva bli hela tre stycken, och efter en djärv chansning på byte av spelupplägg var det till slut BK Tegnér som fick biljetten till Elitserien.

– Så jävla underbart är det. Jag kunde inte vara stoltare över laget, säger lagkapten Dany Nordström Green.

Ända sedan den första och enda säsongen i Elitserien 2017-2018 har drömmen varit att kunna klättra upp igen. Första året tillbaka ner till Allsvenskan gällde det att slicka såren och bygga upp självförtroendet igen. Sedan kom en pandemi emellan som pausade idrotts-Sverige i stort. I höstas påbörjade BK Tegnér en medveten elitseriesatsning, och blev seriesegrare i Mellanallsvenskan på vägen.

Seglade genom semin

I helgen var det så dags för elitseriekvalet. Semifinalen spelades i Kristinehamn och mot BK Bågen - en match som Tegnér tog en promenadseger i med 13-2.

– Vi hade en glasklar gameplan som höll hela vägen. Vi var det klart överlägsna laget och tog en ganska bekväm resa genom semifinalen.

Ett eldprov

Men på söndagen stod Matteus-Pojkarna BK för motståndet i Söderköping. Stockholmslaget kom tvåa i serien och Tegnér förutspådde att de skulle bli en stenhård nöt att knäcka. Man kan med facit i hand säga att det var en underdrift. Matchen svängde lite fram och tillbaka, och slutade 10-10. Det blev därför en ny match, som blev precis lika jämn och spännande som den första. När fjärde serien var spelad stod det återigen 10-10 - och en tredje kraftansträngning krävdes.

– Ett tag såg vi ut att vara riktigt nära att förlora matchen. Det var en vansinnigt tuff resa på alla sätt, men vi hade is i magen, säger Dany.

Ritade om planen

Inför den tredje matchen samlade Dany ihop laget för att diskutera teknik. Man beslöt att avvika från den ursprungliga spelplanen genom att byta till en ny sorts klot och testa ett nytt linjespel, med slag närmare kanten.

– Det var verkligen en risk, men när något inte funkar måste man testa något annat. Alla var med på att testa - och det var ett genidrag, om jag får säga det.

Då lossnade nämligen allt för Tegnér, som tjänade på det nya spelsättet samtidigt som det störde motståndarna. De två första serierna slutade 4-1 och man fick vind i seglen.

En plats i Elitserien betyder mycket inte minst för att hålla liv i ungdomssektionen. Arkivbild.
En plats i Elitserien betyder mycket inte minst för att hålla liv i ungdomssektionen. Arkivbild. Foto: BK Tegnér

– Det blev ju en boost för självförtroendet, som också spelar otroligt stor roll. När vi drog ifrån i första serien hade jag på känn att ”det här fixar vi. Vi fixar det faktiskt nu - det här är vår guldbiljett”.

Matchen fortsatte på samma sätt och Tegnér var ohotade. Med 12-3 hade de guldbiljetten i hand.

– Så jävla underbart är det. I klubbens 50-åriga historia har detta tveklöst varit det bästa året.

Lyckan var total och champagnen givetvis på plats i Säffle bowlinghall.
Lyckan var total och champagnen givetvis på plats i Säffle bowlinghall. Foto: privat

På en skala från 1-10, hur lycklig är du idag?

– Ja det är ju en 11! Jag kunde inte vara stoltare över mitt lag. Vi gav oss aldrig och lät oss inte tryckas ned när det var tungt.

Allas förtjänst

Jublet som utbröt efter segern kommer att eka länge till i laget och i föreningen.

– Det här betyder hur mycket som helst för oss. Vi hade en treårsplan om att ta oss tillbaka till Elitserien, och vi lyckades redan under första året. Det visar hur starkt vårt kollektiv är och hur viktiga alla spelare är - liksom alla tränare, supportrar, ideella krafter och sponsorer. En sådan här bedrift är allas förtjänst och jag vill rikta ett enormt tack till alla som varit med och bidragit till detta.

Det är en oerhört stolt lagkapten som Säffle-Tidningen talar med efter segerhelgen. ”Jag vill rikta ett enormt tack till alla som varit med och bidragit till detta”. Arkivbild.
Det är en oerhört stolt lagkapten som Säffle-Tidningen talar med efter segerhelgen. ”Jag vill rikta ett enormt tack till alla som varit med och bidragit till detta”. Arkivbild. Foto: Marina Drake

För framtiden

En plats i Elitserien ger större ekonomiska bidrag till verksamheten, utvecklar spelarna till ännu bättre idrottsmän och ger klubben mer uppmärksamhet och ett högre anseende. Men de största vinsterna på sikt är kanske att kunna befästa Säffle som en bowlingstad och BK Tegnér som en förening att räkna med i framtiden. Nu har de åtminstone en 16-åring i elitserietruppen, och det hoppas man ska inspirera fler ungdomar att bowla.

– Vi har ju haft en väldigt målmedveten och framgångsrik satsning på ungdomsidrott, och det är något som vi verkligen vill utveckla ännu mer. Det är såklart en morot att klubben finns med i Elitserien och vilka ringar på vattnet det kan ge för hela klubben.

Blir vistelsen i Elitserien längre denna gång än bara en säsong? Ja, vill Dany säga.

– Då var vi gröna i sammanhanget; nu är vi många erfarenheter rikare och har en starkare, större och bredare trupp.

Har du hunnit landa än?

– Nej, lite overkligt är det fortfarande, det får jag väl säga. Men otroligt skönt! Nu ska vi bara umgås och njuta ordentligt av detta innan det blir att förbereda oss inför höstens säsong!

Artikeltaggar

AllsvenskanBK BågenBK Tegnér SäffleDany Nordström GreenEsaias TegnérFotbollHistoriaIdrottKristinehamnMatteus-Pojkarna BKSportSäffleSäffle-TidningenSöderköping

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.