Hoppa till huvudinnehållet

Stödhjul in i den digitala världen

Publicerad:
Den första onsdagen i varje månad bjuder biblioteket in till hjälp och vägledning i den digitala världen. Anna Johansson och Annika Wahlström är två av handledarna.
Den första onsdagen i varje månad bjuder biblioteket in till hjälp och vägledning i den digitala världen. Anna Johansson och Annika Wahlström är två av handledarna. Foto: Marina Drake

Tiden då internet var en egen liten värld, separerad från den ”riktiga”, är för länge sedan förbi. I dag är det självklart att man använder internet och digitala verktyg för i princip allt: betala räkningar, boka resor, kanske till och med träffa en ny partner. Men det är långt ifrån lika självklart att man vet hur man gör. Bibliotekets Digifika finns till som vägledning - och inga frågor är för dumma!

Den första onsdagen i varje månad är studierummet dukat med kaffe, kakor och frågvishet. Digifikan är till för alla, men av naturliga skäl är det oftast den äldre generationen som vill ha hjälp.

– Det har varit ett väldigt trevligt och uppskattat koncept, som vi hoppas ska fortsätta, säger Annika Wahlström, en av ledarna.

I dag finns internet och den moderna tekniken återspeglad i alla sammanhang. Frågorna kan därför handla om väldigt olika ämnen.

– Det kan handla om hur man sorterar sina bilder i telefonen, eller säkerhetskopierar filer till datorn om man ska byta mobil. Hur man återställer lösenord om man råkat logga ut och glömt det, vad ett bank-ID är, och så vidare.

Sten Eriksson och Tommy Pettersson är två stammisar på digifikat.
Sten Eriksson och Tommy Pettersson är två stammisar på digifikat. Foto: Marina Drake

Stort behov

Sten Eriksson är en flitig gäst på Digifika, trots att han redan är ganska kunnig i ämnet. Det finns dock alltid mer att lära, och han vill gärna inspirera fler att ta vara på möjligheten till hjälp.

– Det är många som behöver detta och jag har försökt göra lite reklam bland bekanta.

Själv skulle han vilja ha hjälp med att fixa ett autosvar till mobilen.

– Det skulle vara fint om man kunde välja mellan olika, men i alla fall att det säger ”jag är upptagen just nu, jag ringer upp sen”. Så behöver ingen bli orolig om man inte svarar.

Tommy tror att många fler skulle ha användning för X-linjen, och att man behöver öva på att inte vara så rädd för ny teknik.
Tommy tror att många fler skulle ha användning för X-linjen, och att man behöver öva på att inte vara så rädd för ny teknik. Foto: Marina Drake

En tröskel att komma över

Tommy Pettersson tycker också att de här träffarna är värdefulla.

– Det är mycket som äldre behöver ha hjälp med. I dag går det inte att leva i samhället utan att använda den här tekniken, men många är lite rädda för det.

Att lära sig boka saker, bland annat transport, via appar nämner han som en av många viktiga saker.

– X-linjen bokar man ju via en app, även om man kan ringa också. Många tror att det är jättesvårt, men det är jättelätt. Jag använder den ofta och det funkar jättebra.

Sten är en flitig användare av bland annat Wikipedia, och streamar gärna film och tv-serier över SVT Play och CMore. ”Man kan titta när man vill och slipper reklam”.
Sten är en flitig användare av bland annat Wikipedia, och streamar gärna film och tv-serier över SVT Play och CMore. ”Man kan titta när man vill och slipper reklam”. Foto: Marina Drake

Kritiska glasögon

Internet är en gränslös källa att ösa ur för information, kunskap och underhållning. Men det gäller att vara lite kritisk och försiktig, för allt man läser på internet är inte sant och det finns också gropar att ramla i om man inte ser upp. Men även detta kan man få hjälp med på digifikat. Mycket handlar helt enkelt om sunt förnuft.

– Jag tittar ofta på Wikipedia för att lära mig saker och söka information. Jag gillar det för det går väldigt snabbt att hitta allt man behöver veta, och utan att det finns någon reklam. Men vem som helst kan skriva där så man får titta på källorna, säger Sten.

SVT:s Öppet arkiv är en av många streamingtjänster som ger möjlighet att titta på mängder av gamla och nya tv-serier och filmer gratis.
SVT:s Öppet arkiv är en av många streamingtjänster som ger möjlighet att titta på mängder av gamla och nya tv-serier och filmer gratis. Foto: Marina Drake

Artikeltaggar

ApparBiblioteketInternetReklamTeknikTeknik och vetenskapWikipedia

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.