Hoppa till huvudinnehållet

Leo representerar Herrgårn’ i årets Skol-SM för maskinförare: ”En rolig grej”

Publicerad:
Leo Johansson representerar Herrgårn’ i årets Skol-SM för maskinförare. Han tävlar till helgen.
Leo Johansson representerar Herrgårn’ i årets Skol-SM för maskinförare. Han tävlar till helgen. Foto: Carolina Schützer

Årets Skol-SM för maskinförare arrangeras av de regerande mästarna Malenagymnasiet i Sjöbo. Tävlingen går av stapeln den 12-13 maj och Herrgårdsgymnasiet finns med bland de 12 tävlande skolorna som gör upp om SM-titeln för maskinförare.

Efter kvalificeringsrundan till årets Skol-SM för maskinförare stod det klart att Herrgårdsgymnasiet återigen fanns med på listan över de 12 skolor som kommer att göra upp om SM-titeln i helgen.

– Historiskt sett så har Herrgårdsgymnasiet varit med väldigt många gånger. Jag tror kanske att det är ett eller två år som vi inte varit med. För några år sedan vann vi tre år i rad - så det har varit mycket framgångar under åren, säger Mattias Lindberg, lärare på anläggningsprogrammet.

 • Leo Johansson och Erik Rolfsman är taggade på helgens Skol-SM.
  Leo Johansson och Erik Rolfsman är taggade på helgens Skol-SM. Foto: Carolina Schützer
 • Leo Johansson ser det som en roligt grej.
  Leo Johansson ser det som en roligt grej. Foto: Carolina Schützer
 • Mattias Lindberg, lärare på anläggningsprogrammet. visar Erik hur det är tänkt att man ska föra lodet genom en bana.
  Mattias Lindberg, lärare på anläggningsprogrammet. visar Erik hur det är tänkt att man ska föra lodet genom en bana. Foto: Carolina Schützer
 • Leo flippar upp däcken i skopan...
  Leo flippar upp däcken i skopan... Foto: Carolina Schützer
 • ...innan han placerar på en tunna...
  ...innan han placerar på en tunna... Foto: Carolina Schützer
 • ...i en så hög stapel som möjligt.
  ...i en så hög stapel som möjligt. Foto: Carolina Schützer
 • ”Det är ren maskinhantering det handlar om egentligen - körteknik.”
  ”Det är ren maskinhantering det handlar om egentligen - körteknik.” Foto: Carolina Schützer

Leo tävlar

Att man lyckats bli uttagen till Skol-SM återigen är hela klassens förtjänst. Resultatet är baserat på skolans sex bästa resultat. Totalt gjorde 272 elever från 24 skolor kvalificeringsprovet. Efter kvalificeringsrundan låg Herrgårdsgymnasiet på den övre halvan av de 12.

– Det är någonting som hela klassen tillsammans har åstadkommit - att vi tog oss genom kvalificeringen. Sedan betyder inte det att alla vill vara med och tävla, utan det får man ju fråga.

Den som kommer sitta bakom spakarna för Säffle och Herrgårdsgymnasiet i år är Leo Johansson. Med honom, som reserv, finns också Erik Rolfsman.

Hur känns det?

– Det ska bli en rolig grej - jag ville köra, så det ska bli kul. Det är bara att köra på - det ska bli spännande, säger Leo.

– Vi är taggade - det ska bli kul, tillägger Erik.

Känner du någon press?

– Nej det gör jag inte. Jag ser det som en rolig grej. Sedan hoppas jag ju på bra resultat såklart, men det blir som det blir, skrattar Leo.

Leo Johansson är den som ska tävla, men Erik Rolfsman följer med som reserv - enligt tävlingens regler.
Leo Johansson är den som ska tävla, men Erik Rolfsman följer med som reserv - enligt tävlingens regler. Foto: Carolina Schützer

”Ren maskinhantering”

Väl på Skol-SM kommer det vara flera saker som Leo behöver bemästra. De tävlande bedöms i sina färdigheter att framföra hjulgrävare och lastmaskin på ett säkert och kontrollerat sätt. För att visa vad de kan finns det en hel rad grejer de ska genomföra.

– En hinderbana där man bland annat ska föra ett lod genom en bana, stapla bildäck, lasta en lastbil och massa andra saker som visar på deras färdigheter. Hur banan ska köras och vad de ska göra går de igenom på fredagen.

Alla tävlande kommer att köra samma maskiner. Hjullastaren är en Volvo L60, utrustad med skopa och kranarm, och hjulgrävare är en Volvo EW 160, utrustad med planeringsskopa och pallgafflar. Varje tävlande kör båda maskinslagen två gånger under tävlingen. Maximal körtid vid varje körning är 20 minuter - det vill säga att varje tävlande kommer att få en total körtid på upp till 80 minuter. Körtiden från samtliga körmoment ligger till grund för slutresultatet.

– Det är ren maskinhantering det handlar om egentligen - körteknik.

Är detta något ni tränar extra på och inför?

– Nej det är det inte. Leo och Erik har bara varit här och testat lite grejer i måndags och idag (onsdag), bland annat staplat däck. Det är ju saker som de ska kunna när de kör på riktigt sen, så det är ingenting som vi lägger extra fokus på - det kan, och ska kunna det ändå.

KVALIFICERADE SKOLOR

Jämtlands Gymnasium Bräcke

Kristinehedsgymnasiet

Svalövs Gymnasium (ME-Skolan Svalöv)

Ingelstadsgymnasiet (ME-Skolan Ingelstad)

Kavelbrogymnasiet

Edströmska Gymnasiet

Herrgårdsgymnasiet

Wisbygymnasiet

Bromangymnasiet

Rekarneskolan

Björknäsgymnasiet

Malenagymnasiet (Direktkvalificerad - förra årets vinnare)

Artikeltaggar

GymnasieskolanHerrgårdsgymnasietLastbilarSäffleSjöboSkol-SMSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.