Hoppa till huvudinnehållet

Holgers måste ta bort partytältet – saknar bygglov

Publicerad:
Holgers konditori fick ta bort partytältet på grund av det krävs bygglov.
Holgers konditori fick ta bort partytältet på grund av det krävs bygglov. Foto: Nathalie Forsström

Holgers konditori använde ett partytält för att vädersäkra uteplatsen. Men Holgers har inte tillstånd av kommunen för partytältet och därför måste det tas bort.

ST har pratat med flera av Holgers kunder som tycker att det är tråkigt att partytältet måste tas bort.

Delägare Sara Johansson bekräftar att man fick besked om att partytältet skulle tas bort. Syftet med partytältet har varit att ha en tillgänglighetsanpassad plats som är fri från vind och regn.

– Det är bra med tält där det inte blåser eller regnar för dem som inte kan gå upp för trappan, säger Sara.

Hon kan på sätt och vis förstå och under veckan har tältet plockats bort.

Sara Johansson bekräftar att de fick besked om att ta bort partytältet.
Sara Johansson bekräftar att de fick besked om att ta bort partytältet. Foto: Nathalie Forsström

– Det är tråkigt, säger hon.

Kräver bygglov

Jimmy Karlsson, bygglovshandläggare på miljö- och byggförvaltningen i Säffle, berättar varför partytältet måste tas bort.

– Det har ju länge pågått diskussioner. Vi vet ju att de vill ha en uteservering för att det ska bli tillgänglighetsanpassat och att de är trångbodda men anledningen att de fick ta ner tältet är väl för att de inte har sökt bygglov för det helt enkelt. Det är en bygglovspliktig åtgärd, så det är ju huvudorsaken, säger han.

– Det är en fin miljö så allt blir ju väldigt iögonfallande. Det är ju en byggnad och en skylt som är prisad så det är synd att förvanska det med ett tält. Vi har sagt till dem att söka bygglov för den inglasade uteserveringen som det har varit diskussioner om, men inte fått in något sånt förslag. De krävs några åtgärder för att det ska gå i lås med detaljplan, så det är en ganska så stor process. Sen förstår jag deras dilemma och det är tråkigt att behöva vara nitisk, säger Jimmy Karlsson.

Vad säger detaljplanen?

– Just i det här läget säger detaljplanen att det är slutet byggnadssätt, vilket innebär att man inte får bygga något framför byggnaderna, och det gäller hela den linjen. Nu är det en väldigt ålderstigen detaljplan, men den är ju gällande, säger Jimmy.

Artikeltaggar

BygglovKonditorierNäringslivSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.