Hoppa till huvudinnehållet

Många djur i Carinas första egna utställning

Publicerad:
Konstnären Carina Svärd har i Galleri 2 sin första egna konstutställning. Här med den detaljrik bild av en koltrast.
Konstnären Carina Svärd har i Galleri 2 sin första egna konstutställning. Här med den detaljrik bild av en koltrast. Foto: Claes Österman

På lördag är det vernissage för Carina Svärds utställning i Galleri 2. Det är första gången som Carina har en egen utställning.

– Det ska bli spännande att se vad besökarna tycker om mina bilder, säger hon.

Carina Svärd har sitt ursprung i Västergötland men är sedan drygt två år bosatt i Säffle dit hon fördes av kärleken. Hon berättar att hon i många år har haft ett intresse för konst och skapande och som pedagog i grundskolan i Dalsjöfors var bild och form ett av hennes favoritämnen att undervisa i.

– Jag har alltid skapat på olika sätt även om jag periodvis legat lågt. Det som fick intresset och skaparkraften att ta ordentlig fart var när jag fastnade för Vedic Art, berättar hon.

 • Bilden av pingvinfamiljen innehåller spännande detaljer för den som tittar närmare.
  Bilden av pingvinfamiljen innehåller spännande detaljer för den som tittar närmare. Foto: Claes Österman
 • En girafffamilj på savannen.
  En girafffamilj på savannen. Foto: Claes Österman
 • Carina har fångat kylan i bilden med en isbjörn.
  Carina har fångat kylan i bilden med en isbjörn. Foto: Claes Österman
 • Konstnären Carina Svärd har i Galleri 2 sin första egna konstutställning.
  Konstnären Carina Svärd har i Galleri 2 sin första egna konstutställning. Foto: Claes Österman

Vedic Art är en metod för konstnärlig utveckling. Carina har själv utbildad sig till lärare i metoden och håller numera egna kurser.

– Jag ska bland annat ha en sommarkurs här i Säffle, berättar hon.

Vad innebär Vedic Art?

– Det är en metod som innehåller 17 principer med konsten som utgångspunkt. De första 11 principerna är en navigationskarta som man kan använda för att "hitta hem" till sig själv. Resten är speglingar av allas vårt kosmiska själv. Ju längre du kommer i principerna, desto mer handlar de om ditt förhållande till livet och stillheten i dig själv.

Blandtekniker

Carina berättar att hon till största delen är självlärd. Hon målar till stor del intuitiv och i hög grad i form av olika djur. Begreppet blandteknik gäller i alla högsta grad Carina och då pratat vi inte bara om akryl, pastell med mera utan också olika material. I hennes bilder kan man hitta allt från schabloner till bitar ur en psalmbok, notpapper, frimärken och presentpapper.

Djur är ett återkommande motiv i hennes bilder. En del av bilderna har en naiv framtoning medan andra är oerhört detaljerade och naturtrogna. Det är en tilltalande spännvidd i hennes bilder.

Det är ett gränslöst och bitvis humoristiskt uttryckssätt och Carina strävar hela tiden efter att hitta nya tekniker och grepp för att utveckla.

– Numera målar jag även med pastellpennor och akvarell. Jag tycker om att vara gränslös och har nog testat allt utom olja, berättar hon.

Utställningen i Galleri 2 öppnar på lördag och pågår till den 21 maj. Därefter kommer Galleri 2 att ha en utställning med Säfflebördige Björn Månsson.

Artikeltaggar

Galleri 2KonstNöje/KulturOljaSäffleUtställningarVernissager

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.