Hoppa till huvudinnehållet

Natur- och kulturvandring för daglediga

Publicerad:
Vandringen gick i ett mycket vackert landskap.
Vandringen gick i ett mycket vackert landskap.

Friluftsfrämjandet Åmål Säffle har sedan några år tillbaka arrangerat natur- och kulturvandringar i mestadels Åmåls närområde.

Under våren har redan fem vandringar genomförts, allt från dom första blåsipporna i Bräcke ängar till silvergruvan i Yttre Bodane men den här gången kanske lite mera speciell vandring i obanad terräng längs Vitlandaån i Tösse. Vandringen är inte tillgänglig normalt men med tillstånd från markägaren på Strömsberg och innan djuren släpps på så var vandringen möjlig.

Det blev en vandring full av dalsländsk historia. Starten gick vid fantastiska herrgården Strömsberg, där Sveriges adel har bott allt från släkten Natt o Dag på 1400-talet till Uggla från Svaneholm lite senare.

  • En vacker plats att rasta på.
    En vacker plats att rasta på.
  • Vandringarna är väldigt populära och det brukar vara 25-35 deltagare.
    Vandringarna är väldigt populära och det brukar vara 25-35 deltagare.
  • Vandringen gick i ett mycket vackert landskap.
    Vandringen gick i ett mycket vackert landskap.

Vandringen gick upp längs ån till Strömsfors där sågverk och linoljepress en gång var etablerade med imponerande producerade kvantiteter.

Vandringen mål var östra Vitlande där den första stångjärnshammaren en gång stod under Vitlandas ägo. Här överraskades gruppen av nuvarande vattenfallets ägare Karl Henrik Andersson som bjöd på varmkorv och berättade om platsens historia.

Artikeltaggar

ÅmålDjur och naturFriluftsfrämjandetFritid och livsstilSäffleVandringYttre Bodane

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.