Hoppa till huvudinnehållet

Den hetaste bland de kallaste: ST testar årets glassnyheter

Publicerad:
Några hissningar och några dissningar - precis som det ska vara i ett glasstest.
Några hissningar och några dissningar - precis som det ska vara i ett glasstest. Foto: Marina Johansson

Vi är nog många som tenderar att välja det säkra kortet i glassboxen, men visst vore det synd om vanans makt lät en gå miste om en ny goding? En tidningsredaktion med alarmerande högt blodsocker har provätit årets nyheter från GB, Triumf och Sia.

1.Magnum Double Sunlover, GB

”Vår nyaste och lyxigaste Magnum-upplevelse med virvlar av glass med smak av kokos, mango och passionsfrukt och ett lager av mango- och passionsfruktssås, doppad i Magnums välkända vita choklad med kokosflingor”

Claes: Magnumfamiljen växer men jag har lite svårt för den sötma som uppstår när kokos och vit choklad blandas. Däremot gillar jag syrligheten i virvlarna.

Marina: Väldigt fräsch och känns inte så söt, trots den vita chokladen. Balanserad i smakerna och påminner mycket om Solero. Det här testet öppnar mycket starkt!

Diana: Lite märkligt smakkombination som jag tror kommer vara en vattendelare. Jag gillar den. Ett bra alternativ om man är sugen på en fräschare variant av chokladglass.

Emma: Väljer jag styckglass så brukar det bli Solero eller Magnum white. Här kombineras smakerna, lite två för en i samma glass. En lagom hint av kokos dessutom. Fullträff.

Carolina: Riktigt fräsch glass med väldigt god smakkombination. Trots den vita chokladen blir den inte för söt tillsammans med mango- och passionsfruktssåsen. Kokosen blir ett extra plus faktiskt – en riktig fullträff.

Nathalie: Den här tillför verkligen Magnumfamiljen något. En ny somrig smak som känns helt rätt. Mycket smak av mango och kokos. Det här är en glass som man inte visste att man saknade förrän den dök upp. Absolut en ny favorit!

Betyg: 26/30

Vad är det man brukar säga: att det är ett hårt jobb, men någon - några - måste göra det?
Vad är det man brukar säga: att det är ett hårt jobb, men någon - några - måste göra det? Foto: Ove Rydh

2.Twister Monstaaah, GB

”Twister Monstaahh innehåller en kombination av tre lekfulla monstersmaker som kommer att få din tunga att twista sig: megasur citron, sött grönt äpple och blåbär. Gjord med frukt och enbart naturliga färg- och smakämnen”.

Nathalie: En helt okej isglass men den är inte tillräckligt god för att jag ska välja den framför originalet.

Carolina: Den gamla Twister var en av mina favoritglassar när det gäller isglassar, men den är borta bland styckglassarna tyvärr. Så att det nu kom en ny variant i bara sorbet är verkligen ett stort plus. Riktigt god smak och gott att den är lite syrlig.

Emma: Twister är något extra mot de andra isglassarna, den är lite mer krämig. Att den nu kommer i en ny tappning är bara plus. Gillar smakerna på denna så personligen hamnar den här i topp.

Claes: Läskande och syrlig men ingenting som jag kommer att äta igen.

Marina: Blåbärsraden ser mer ut som rödvinssorbet, haha. Trots att smakerna är sammanflätade känner jag konstigt nog en ny smak per tugga. Visst kan den vara svalkande, men då finns bättre isglassar. Intetsägande. Katastrof om vanliga Twister är borta!

Diana: Godare än den ”vanliga” om man frågar mig. Gillar den höga syran. Bra med naturliga smak- och färgämnen också.

Betyg: 15,5/30

3.Dolce, Triumf

”En krämig vaniljglass med mycket kolasås, toppad med knäckbitar – den har alla rätt helt enkelt!”

Marina: Jättegod! Och jag som aldrig väljer våffelglass... Mjukglassliknande med suverän kolasås. Känns gammaldags, som en strut som ungarna i Saltkråkan skulle dregla över. En sån som en gammal farbror med drömmande blick kan tänka på och säga att ”sån glass finns inte längre”. Men det gör det!

Claes: Krämig glass och jättegod knäcktopping. En strut som har allt, ända ned i botten av rånet. Sommaren är räddad.

Emma: Bra smak på kolasåsen och den har verkligen allt i en glass. Sen är frågan om det inte blir för mycket ändå. Jag är inte helt såld.

Nathalie: Jag älskar kolasås vilket gör att den här glassen går hem hos mig. Här har man inte snålat med såsen. Den är riktigt bra! Ett extra plus till att strutens botten är fylld med kolasås.

Diana: Här har man inte snålat med kolasåsen. En väldig god, men också väldigt mäktig glass.

Carolina: God och krämig glass med god kolasmak – inte mer än så.

Betyg: 24/30

Dolce föll alla i smaken - mer eller mindre.
Dolce föll alla i smaken - mer eller mindre. Foto: Marina Johansson

4.Kingis Raspberry Licorice, GB

”Kingis Raspberry Licorice innehåller krämig hallonglass med lakritsöverdrag och ett stort lakritshjärta i mitten”

Claes: Jag har länge fördömt lakrits i glass men är inte sämre karl än att jag kunnat ändra mig och har hävt bannlysningen. Här får vi det svarta guldet i en fin kombination med hallon och det är som äta godis och glass samtidigt.

Diana: Hallon och lakrits är inte min favoritkombination, men i det här fallet gifter det sig bra. Det är ingen överdrivet stark lakritssmak som får det att vrida sig i svalget, utan lagom balanserad tillsammans med en mild, mjuk hallonglass.

Carolina: Eftersom jag inte gillar lakrits så går den här helt bort. Fy, smaken bara växer i munnen.

Emma: Det är inte mitt i prick på en bra lakritsglass. Det skulle gärna fått smaka mer lakrits, och kanske lakritsglass istället för hallon för den delen. Den är ändå av de bättre i testet.

Nathalie: Hallon och lakrits kan bli en riktigt bra kombo. Här tycker jag inte att man har lyckats fullt ut. Jag dömer inte ut den helt, men i jämförelse med de andra nyheterna så har den ingen chans.

Marina: Ni vet när ett par bara verkar ta fram de sämsta sidorna hos varandra, trots att de är trevliga och vettiga på alla sätt var för sig? Så är hallon och lakrits. Usch.

Betyg: 15/30

Hela 16 glassar skulle provätas. I år var kombinationen choklad, nötter och kola vanligt förekommande.
Hela 16 glassar skulle provätas. I år var kombinationen choklad, nötter och kola vanligt förekommande. Foto: Marina Johansson

5.Sommarglassbåt, Sia

”Årets Sommarglassbåt 2023 har en längtansfull smak av flädersorbet i ett friskt möte med krämig jorgubbsglass, krönt med den rosa chokladens mjuka bärighet.”

Marina: Beskrivningen är så pretentiös att jag skulle kunna bojkotta den för det.Tur att jag inte gjorde det. Frisk och med smaker som passar fint ihop, trots att jordgubb egentligen inte är en favorit. Sommarsmak? Absolut.

Emma: Här är utan tvekan min favorit. Fläderglassen är syrlig och påminner om sorbet, ett bra komplement till jordgubbsglassen. Sen är den rosa, så den är fin att titta på också.

Claes: En klassiker som man inte leker med. Len glass med en fräsch och syrlig smak under ett fint chokladtäcke gör att årets glassbåt lever upp till förväntningarna.

Diana: En riktigt somrig och fräsch glass. Den sorbetliknande flädern är otroligt god ihop med jordgubbsglassen. Bra balans mellan surt och sött som kompletteras med ett riktigt gott (och fint) överdrag

Carolina: Somrig och fräsch glass. Fläderglassen är syrlig och sorbetliknande – passar väldigt bra ihop med jordgubbsglassen. En riktig fullträff i sommarsmaker.

Nathalie: Ännu en riktigt bra sommarglassbåt. Jag trodde inte att den skulle överträffa förra årets smak men det gjorde den. Flädersorbeten tillför verkligen mycket och det blir en riktigt bra kombination. Väldigt somrig smak!

Betyg: 26,5/30 - VINNARE!

Diana med årets (knappa) vinnare - Sommarglassbåt från Sia!
Diana med årets (knappa) vinnare - Sommarglassbåt från Sia! Foto: Marina Drake

6.Magnum Double Starchaser, GB

”Vår nyaste och lyxigaste Magnum-upplevelse med virvlar av glass med smak av popcorn och karamell och med ett lager av karamellsås, doppad i Magnums klassiska choklad med bitar av krispigt rostad majs”

Claes: Liten, dyr pinne som inte har minsta anledning att vara kaxig för det här är ingen Magnum som levererar. Det är helt enkelt popcornen som förstör allt.

Carolina: Förvånad över att den faktiskt smakade popcorn. Tycker att den är helt okej – god kolasås och popcornen gör att den blir lite krispig.

Diana: Det blir ett nej på den. Kolapopcorn i all ära, men som smakkombo i en glass blev det alldeles för konstigt. Man ska inte fulgrimasera när man äter glass – då är det helt enkelt inte bra.

Emma: Smakar smör och inget mer. Det växer bara i munnen.

Nathalie: Jag hade inte så höga förväntningar på den här efter att ha läst beskrivningen. Men blir riktigt överraskad. Den här glassen är jättegod. Mycket popcornsmak och ett krispigt och gott skal. Det här kan bli en ny favorit!

Marina: Oj, det smakar verkligen popcorn! Och lite smör. De första tuggorna är goda men det känns som att nyhetens behag snabbt går över och sen väljer man sin vanliga och mindre crazy Magnum-favvis. Likt Ulla Jacobsson kommer denna att dansa en sommar.

Betyg: 13/30

7.Kaninis, Triumf

”Lisebergskaninerna har tillsammans med vår produktutvecklare tagit fram den godaste tuttifrutti-isglassen – med mindre socker!”

Diana: Smakar exakt som piggelin, vilket i och för sig gott, men denna glass tillför inget annat än en härlig färgklick till utbudet.

Marina: Hade det varit ett blindtest hade jag säkert kunnat gå på att det var Piggelin. Well played, rabbits! Det funkar såklart om man är på det humöret, men den tillför inget som inte redan finns. Triumf måste ha försökt kopiera Piggelin förut, dock?

Nathalie: Om det hade varit ett blindtest hade jag först trott att det var en Piggelin. Men efter ett tag ändrades smaken lite. Den här sticker inte ut på något sätt och om det inte hade varit för kaninerna på förpackningen har jag svårt att se att någon skulle välja den här framför andra isglassar.

Claes: Ser ut som en rosa Piggelin men är inte alls lika god i smaken. Eftersmaken av Kåvepinin och sötningsmedel är inte att leka med.

Emma: Kul att Liseberg kommer med glass. Sen smakar det piggelin fast mer åt tuttifrutti. Eller jag vet inte riktigt, den smakar något annat också. Är det inte lite skum eftersmak?

Carolina: En rosa Piggelin – smakar som en, bara i en annan färg. Fast med en konstig eftersmak. Så föredrar en vanlig Piggelin alla dagar i veckan.

Betyg: 11/30

Så här ser årets godaste nya glass ut, enligt Säffle-Tidningens redaktion. Men endast 0,5 poäng skiljde mellan den och tvåan - och 2,5 poäng till trean.
Så här ser årets godaste nya glass ut, enligt Säffle-Tidningens redaktion. Men endast 0,5 poäng skiljde mellan den och tvåan - och 2,5 poäng till trean. Foto: Marina Drake

8. Nötkola utan tillsatt socker, Sia

”Svensk krämig gräddglass med kolasmak och kolasås, doppad i mjölkchoklad med rostade hasselnötter. Utan tillsatt socker. Innehåller sötningsmedel.”

Claes: Glassen smakar ingenting medan hasselnötterna smakar bränt. Varför ska diabetiker behöva nöja sig med detta?

Carolina: Glassen smakar ingenting – ingen kolasmak alls.

Diana: För att vara en sockerfri glass är den väl helt okej. Bra krämighet och god kolasmak, men själva glassen kunde ha smakat mer.

Emma: Känns som vi redan smakat på den här. Ganska intetsägande glass som kunde varit mycket bättre.

Marina: Väldigt många liknande glassar i år på choklad/kola/nöt-fronten. Denna tillhör inte toppskiktet. Svag smak rakt igenom. Borde finnas bättre sockerfritt idag.

Nathalie: Jag tycker inte att det känns på smaken att den är utan tillsatt socker. Men det känns som en glass som man har ätit förut, smakerna känns igen. Den är lite tråkig.

Betyg: 10,5/30

9.Daim Mint, GB

”Krämig mintglass med daimbitar doppad i den ikoniska maraboumjölkchokladen – allt serverat i en krispig våffla.”

Nathalie: Mint och choklad kan bli hur bra som helst och här tycker jag att man har lyckats. Jag tycker att den är godare än vanliga daimstruten. Men jag hade gärna sett lite mer daimkulor.

Carolina: Mint och choklad passar oftast ihop – även här. Den är lite fräschare än de vanliga daimstruten, men jag kan inte säga att den är godare. Det är en god glass bara.

Claes: Daimstruten tycks bli mindre för varje år men det är fortfarande en av mina favoriter. Men när man blandar in mint i glassen så är det jag som säger stopp.

Marina: Jag har lite svårt för mint i glass. Jag har väl egentligen svårt för mint i allt som inte är tandkräm. Men gillar man det är detta säkert en fullträff, för den är ju likvärdig sin ”moderglass” annars.

Emma: Kul med något nytt! Den här tycker jag ändå går hem. Även om önskvärt vore större glass och mer daimkulor.

Diana: Mint och choklad gör sig nästan alltid bra ihop och så även här. Ännu en lite fräschare variant av chokladglass i sommarhettan.

Betyg: 18/30

Rent visuellt är Nötcreme den tristaste glass Carolina sett, men den smakade bättre än så!
Rent visuellt är Nötcreme den tristaste glass Carolina sett, men den smakade bättre än så! Foto: Marina Johansson

10.Nötcreme, Triumf

”En härlig hasselnötsglass med nötcreme-fyllning doppad i choklad med hasselnötskross.”

Diana: Hade höga förhoppningar om denna, men kände mig snuvad på en god glassupplevelse. ”Nötcremefyllningen” smakade föga och var i mitt tycke alldeles för tunn.

Nathalie: Som att äta kall nötcreme. Och jag gillar nötcreme så jag ger därför den här glassen höga poäng. Den påminner om Nogger men jag gillar den här mer. En likadan kärna som i Nogger hade dock passat i den här glassen.

Claes: Nja, jag gillar visserligen hasselnötter men är inte särskilt förtjust i nötcreme, det blir lite smörigt. Den här glassen försöker tävla med Nogger men blir utklassad.

Marina: Riktigt god nötsmak, även om fyllningen gärna hade fått vara mer koncentrerad. Den blir lite utspädd med glassen. Men helt okej!

Emma: Smakar nötcreme så där lyckas triumf. Fast känns inte konsistensen lite billig ändå? Inget jag väljer igen i alla fall.

Carolina: Själva glassen är jättegod – älskar hasselsnötsglass. Men fyllningen är för snål, den märks nästan inte. Chokladskalet är dock väldigt gott. Lite som en Nogger, där glassen är godare men den mumsiga mitten är för klen.

Betyg: 16,5/30

11.Magnum Vegan Raspberry Swirl, GB

”Vår nyaste veganska Magnum-glasspinne består av vegansk hallonglass med virvlar av hallonsås doppad i vår veganska Magnum Classic-choklad.”

Marina: Men gud, det smakar ingenting. Det är som att äta luft: solid, fryst luft. Jag kan inte betygsätta luft.

Nathalie: Det borde ha varit mer hallonsmak. Man fick verkligen känna efter för att få fram hallonsmaken och en fruktigare smak hade gjort glassen godare.

Carolina: En smaklös glass med konstig konsistens och dåligt chokladöverdrag. Är det någon smak jag kan urskilja så är det havre och lite surt från hallonen. Absolut ingen god glass.

Diana: Mycket märklig smak på glassen. Dessutom är färgen lite dassig. Det enda som är någorlunda gott är chokladöverdraget.

Emma: Jag gillar chokladen och konsistensen på glassen. Tycker Magnum har lyckats med det växtbaserade. Sen kunde det gärna smaka mer hallon.

Claes: Här finns en svag förnimmelse av hallon men i övrigt smakar det väldigt mycket choklad. Ska man göra vegansk glass så är det godare att göra det på ris än på ärtor.

Betyg: 8/30

12.Snickers White, Triumf

”Ännu en Snickers-favorit i frusen tappning! Fylld med jordnötter, karamell, en krämig kärna och överdrag av vit choklad.”

Marina: Måhända att det är en liten försämring med vit choklad i stället för den vanliga. Alla andra smaker tar över och den märks inte på annat sätt än i konsistens. Men en jäkla god glass är det fortfarande.

Claes: Den vita chokladen gör detta sötare än den vanliga snickersglassen. Hyfsat gott men jag tycker Snickers är godast i form av den gamla hederliga chokladbiten.

Diana: Jag är en inbiten snickerglassälskare och måste anstränga mig för att känna någon skillnad. God, men känns ganska onödig.

Emma: Sött och salt blandas och jag gillar kombon. Sen var jag nio år när jag senast åt en snickers. Så jag kan inte jämföra med godisbiten likt resten av panelen. Vågar jag trotsa nötallergin så kommer den att ätas igen.

Carolina: Gillar verkligen snickersglassen, och jag kan inte säga att jag känner någon större skillnad mot originalet. Den känns lite onödig – men den är ju god.

Nathalie: Snickersglass är supergott och så är även denna. Har dock svårt att se att det behövs en med vit choklad när den som finns redan är så god.

Betyg: 20,5/30

13.Superhjälte Päron, Sia

”Svensk krämig gräddglass med päron- och vaniljsmak, doppad i mjölkchoklad.”

Nathalie: Väldigt god päronsmak. Den har barnvänlig smak och utseende och kommer säkert att serveras på en del barnkalas.

Marina: Den ser kanske inte mycket ut för världen, men är riktigt krämig med supergod päronsmak. Får barnen – som denna är uppenbart riktad till – välja kommer de att ta en spexigare glass, men denna är faktiskt godare i sin enkelhet än många andra.

Claes: Riktigt god päronsmak medan det tunna chokladtäcket knappast avger någon smak. Skönt att det finns god glass åt barnen.

Diana: En barnglass som jag tror kan tilltala även den vuxna. Gräddig och smakrik med ett tunt överdrag av mjölkchoklad. Inget mankemang! Bara enkelt och gott.

Carolina: God päronsmak och en helt okej glass, men chokladen tillför inte mycket till den här glassen tyvärr.

Emma: Plus för päronsmaken men sen kommer chokladöverdraget och drar ner glassen rejält. Påminner om barnkalas eller avslutning på fritids, men inget som jag hade valt idag.

Betyg: 20/30

Många provbitar blir det...
Många provbitar blir det... Foto: Marina Johansson

14. Ice Dream Saltkaramell, Sia

”Vegansk glass gjord av svensk havre med slingor av salt kolasås, doppad i choklad med krisp.”

Carolina: Återigen har vi choklad, kola och glass - men här är chokladen för mastig och glassen är smaklös. Ingen glass jag uppskattar.

Claes: Som sagt, vegansk glass blir godast om man använder ris. Här har man använt havre och det blir inte lika gott även om glassen är ganska gräddig. Mycket trevligt krisp i chokladtäcket.

Marina: Väldigt mastig, med oväntat stark och bitter choklad som jag tycker tar över i förhållande till glassen. Dock är det en långt mer än okej glass som många veganer kommer att uppskatta.

Diana: Går inte att ta miste på att det är havrebaserad glass. Den är dessutom lite sträv i eftersmaken. Bortsett från det och att man kunde ha skippat det halvdana krispet, är det en ganska god veganglass.

Emma: Här blir det återigen lite väl mycket med kolasås, glass och choklad. Nej, det föll mig inte i smaken.

Nathalie: Den är helt okej. En sådan glass man tackar ja till om man blir bjuden på men som man kanske inte väljer bland andra i en glassdisk.

Betyg: 13/30

15. Chokladkaka, Sia

”Svensk krämig chokladgräddglass, chokladsås, doppad i mjölkchoklad med krispiga kakbitar”

Marina: Vad kan gå fel? Ingenting, absolut ingenting. Synnerligen god chokladglass- och överdrag. En smekning i gommen.

Claes: Där satt den! En gammal hederlig mjölkchokladkaka i glassform. Jag gillar allt, krämigheten, den goda chokladen och de krispiga kakbitarna.

Diana: God chokladglass, gott överdrag. Gott!

Emma: Men är man inte lite trött på den här sortens glass nu. Det tillför inget nytt och blir bara mastigt.

Nathalie: Alldeles för mycket choklad för min smak. Det blir för mäktigt!

Carolina: Här har vi en riktigt god glass! En krämig fluffig chokladglass med otroligt gott chokladöverdrag – så enkelt men så himla gott.

Betyg: 22/30

16. Farbror Arnes nötkola, Triumf

”Läcker vaniljgräddglass med salt kolasås, doppad i krispig mjölkchoklad och rostade macadamianötter.”

Marina: Farbror Arne har ännu inte gjort mig besviken, även om denna inte riktigt lever upp till ett par av föregångarna. Plus för att överdraget har ett exemplariskt knäckljud när man biter i det – kan vi inte kalla det för ”kakaofoni”, SAOL?

Carolina: Farbror Arne brukar leverera bra glassar – och det gör han igen, även om det inte är den bästa hittills. Det är en god vaniljglass med gott chokladöverdrag. Jag hade gärna haft mer nötter i dock, och kanske lite mer kolasås.

Claes: Farbror Arnes är den stora favoriten på glassmarknaden. Detta är visserligen ingen av Arnes allra bästa men det är en riktigt god glass med absolut bästa chokladdoppet.

Diana: Riktigt gott och krispigt överdrag, men glassen kunde varit krämigare.

Emma: Jag gillar det mesta av Farbror Arne. Fast här har jag har svårt att känna en annan smak än gräddigt. Smakerna smälter ihop och jag hade gärna sett att macadamianötterna kunde få ta över mer.

Nathalie: Farbror Arnes har lyckats igen! En väldigt krämig och god glass!

Betyg: 20,5/30

Glasstest för unga och gamla smaklökarHär är årets nykomling på glasskartanIskallt uppdrag när ST testar glass

Artikeltaggar

GlassMat och dryckSäffle-Tidningen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.