Hoppa till huvudinnehållet

Vi sätter skolans kvalitet först

Publicerad:
Magnus Jansson, ordförande i Liberalerna i Säffle. Arkivbild.
Magnus Jansson, ordförande i Liberalerna i Säffle. Arkivbild. Foto: Diana Dragic

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Bland flera politiska partier i Säffle kommun finns en politisk prioritering att behålla alla landsbygdsskolor. Vi i Liberalerna har fått till oss att vi förutsätts ha samma prioritering. Detta är fel.

Liberalerna i Säffle har ingen politisk låsning vid att skolbyggnader skall prioriteras före en bra undervisning. Liberalernas prioritet är att vi skall ha en skola med hög kvalitet, för eleverna och för skolans personal.

Ett sjunkande elevantal gör att barn- och utbildningsförvaltningen behöver minska sin verksamhet och sina kostnader i motsvarande grad. Om man då inte anpassar antalet skolor därefter, kommer så gott som hela minskningen av kostnaderna att behöva göras genom att dra ner på antalet anställda. Risken blir då att en för stor ensidig minskning av antalet lärare och annan personal inverkar negativt på undervisningen, skolresultaten och trivseln/arbetsmiljön.

Resultaten i Säffles grundskola är lägre än för riket. Detta trots att kostnaderna per elev i Säffles grundskola är högre än för riket, och högre än för andra med Säffle jämförbara kommuner.

En bra skola är utmärkande för framgångsrika kommuner. Vårt mål är en skola med hög kvalitet, en effektiv barn- och utbildningsförvaltning som inte har ena handen bunden bakom ryggen, och som därigenom använder våra skattepengar på ett effektivt sätt. Vi vill prioritera skolans personal högre än skollokaler. Vi tror också att större skolenheter ger bättre förutsättningar för en bra undervisning, och är mindre sårbara för sjukfrånvaro och andra störningar.

Partier skall ha sina politiska prioriteringar, det är så det är menat. Vår prioritering för skolan är att skolans kvalitet skall komma först.

För Liberalerna i Säffle

Magnus Jansson, ledamot i kommunfullmäktige

Jessica Johnsson, ersättare i barn- och utbildningsnämnden

Artikeltaggar

LärareLiberalernaMagnus JanssonPolitikSäffleSäffle kommunSkola och utbildningSkolorUndervisning