Hoppa till huvudinnehållet

Dag Rogne slutar som kommunalråd: ”Var sak har sin tid”

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Var sak har sin tid, säger kommunalrådet Dag Rogne (C) som nu meddelar att han ska sluta med sina politiska uppdrag.
Var sak har sin tid, säger kommunalrådet Dag Rogne (C) som nu meddelar att han ska sluta med sina politiska uppdrag. Foto: Nathalie Forsström

Kommunalrådet Dag Rogne (C) ska sluta med sina politiska uppdrag i kommunen efter nio år som kommunstyrelsens ordförande. Till hösten kommer hans efterträdare att utses.

Dag Rogne tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i april 2014 efter Daniel Bäckström. Nu tycker han att det är dags att lämna över till någon annan.

– Jag har alltid tyckt att en mandatperiod på max åtta år är bra. Det är alltid bra att få in nytt folk, man ska inte sitta för länge, säger han.

Även om han hela tiden har trivts med sitt arbete så tycker han att det ska bli skönt att inte ha jour dygnet runt längre.

– Det är ett heltidsuppdrag som tar mycket kraft. Livet rullar på och jag vill nu utveckla andra intressen än de politiska såsom att ägna mig mer åt familjen. Jag blev morfar för en månad sedan, säger Dag Rogne.

Det var nio år sedan som Dag Rogne började som kommunstyrelsens ordförande.
Det var nio år sedan som Dag Rogne började som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Nathalie Forsström

Sköta lantbruket

Dag Rogne har hela tiden vid sidan av sitt politiska jobb arbetat med sin gård och även en del med familjeföretaget. Därför är det ingen risk att Dag Rogne blir sysslolös. Han tänker inte pensionera sig.

– Jag ska sköta lantbruket med jord och skog och arbeta mer i familjeföretaget Rogne Entreprenad, säger han och tillägger att han även kommer att ha mer tid för att fixa med fritidshus, resa och umgås med familj och vänner.

Dag Rogne ser fram emot att få mer tid över till annat.
Dag Rogne ser fram emot att få mer tid över till annat. Foto: Nathalie Forsström

Slutar till hösten

Beslutet att avgå är genomtänkt. Dag Rogne har bestämt sig för att sluta sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande den 1 oktober i år. Samtidigt avsäger han sig alla politiska uppdrag som han har i kommunen.

– Inför valrörelsen 2022 så kände jag att detta var min sista valrörelse och att jag ville genomföra den tillsammans med mina partikollegor på ett bra sätt. Tanken var att jag någon gång under kommande mandatperiod skulle lämna över till en efterträdare som inför valrörelsen 2026 skulle hinna bli varm i kläderna och skaffa sig en position i valmanskåren, säger Dag Rogne.

Nytt kommunalråd

Vem som blir hans efterträdare är inte klart än. Det är ett beslut som kommunfullmäktige ska ta. Förmodligen kommer det fattas beslut i frågan på mötet i juni.

Vem tror du att det blir?

– Troligtvis föreslår partiet Markus Bäckström.

Händelserika år

Det har hänt mycket under åren som Dag Rogne har varit kommunstyrelsens ordförande.

– När jag ser tillbaka på det som har hänt i Säffle kommun sedan 1 april 2014 så är jag stolt och nöjd över det som hänt och som jag varit en del av. När jag började var vi inne i Volvokrisen, vi hade en dålig självbild i Säffle och hade nog inte så stor framtidstro. Men genom ett målmedvetet arbete tycker jag nu att vi känner oss lite stoltare som Säfflebor och att vi ser allt det som finns i vår kommun, säger han.

Roligt och utvecklande

I samband med kommunfullmäktiges möte den 19 juni kommer Dag Rogne att avsäga sig alla sina politiska uppdrag från och med den 1 oktober 2023. Hans tanke är att kommunfullmäktige ska kunna välja en ny person som tar över hans uppdrag på mötet den 4 september för att på det viset ha tid för överlämning.

– Att ha haft förmånen att ha förtroendet att vara kommunstyrelsens ordförande i Säffle har varit det roligaste och mest utvecklande jag har gjort i mitt liv. Men var sak har sin tid. Nu ska det bli skönt att låta väderleken och inte mötesschemat styra när jag kan vara ute och arbeta med skogen och jorden.

Artikeltaggar

BeslutDag RogneKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPolitikSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.